KADES için Bakanlığa Kürtçe başvurusu

Kadınların ve çocukların şiddete maruz kalmasını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın geliştirdiği KADES uygulamasında Kürtçeye yer vermemesi üzerine harekete geçen Diyarbakır Barosu, Kürtçe hizmet verilmesi için Bakanlığa başvurdu.

Haberler 29.03.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadna ve çocuklara yönelik iddetin hzl bir ekilde kolluk güçlerine bildirilmesi ve engellemesi amacyla Kadn Acil Destek Uygulamas (KADES) bünyesinde kurulan Kadn Acil Destek hbar Sisteminde birçok dilde hizmet verilmesine ramen Kürtçeye yer verilmemesi tepkilere neden olmutu.

Türkçe, Arapça, Farsça, ngilizce Rusça ve Franszca hizmet veren sistemde Kürtçeye yer verilmemesi üzerine harekete geçen Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi Üyesi çidem Sevimli ve Diyarbakr Barosu Kürtçe Dil Komisyonu Üyesi Diyarbakr Üyesi Elif Birikli, çileri Bakanlna KADESin Kürtçe hizmet vermesi için talepte bulundu.

MADURYET YAANMAMASI çN ELZEMDR

Bavuruda u ifadelere yer verildi: Türkiyede yaayan milyonlarca yurttan anadili Kürtçe olduu gibi Kürtçe dnda baka bir dil bilmeyen pek çok yurtta da bulunmaktadr. Kadna yönelik iddetin spesifik olarak ekonomik, sosyal, rki, dini ve dili parametrelerle ortaya çkmad aikardr. Maalesef yeryüzünde her kadn bu iddetin potansiyel maduru konumundadr. Bu nedenle kadna yönelmi iddetin önlenmesi, iddete maruz kalm kadnlarn korunmas maksadyla oluturulmu bir uygulamann, ülkede var olan konuulan diller çerçevesinde hizmet vermesi gerekmektedir. Bu durum dezavantajl gruplar arasnda yer alan kadn kulland dil nedeniyle bakaca bir maduriyet yaanmamas için oldukça elzemdir.

Bavuruda, sralanan nedenler ve resen göz önünde bulundurulacak nedenlerle KADES uygulamasnda Kürtçenin de yer almas için ilgili ilemlerin yaplmas talep edildi.

AYRIMCILIK KABUL EDLEMEZ

Baro adna bavuran avukatlardan çidem Sevimli, çileri Bakanl yeni dilleri duyurdu biz de bunun üzerine bavuru yapma gereini duyduklarn ifade ederek, Bu hem Kürtçeyi hem de Kürt kadnlarn, Kürtçe bilen kadnlar ilgilendiren bir konu. Bizim açmzdan bu bir ayrmclktr. iddet durumunda, iddet maduruna böyle bir ayrmclk kesinlikle kabul edilemez. Biz de bu niyetle çileri Bakanlna bavuru yaptk. Ancak çileri Bakanl talebimizi kabul edip uygulamaya Kürtçeyi eklerse ne ala eklemezse konuyla ilgili idari dava açmay, gerekirse üst mahkemeye tamay, gerekirse Anayasa Mahkemesine ve gerekirse Avrupa nsan Haklar Mahkemesine gideceimizi belirtmek istiyorum. çünkü bu konu bizim için ehemmiyetli. Kürtçe bilen iddet maduru kadnlara bile bu ekilde alenen bir ayrmclk yaplmas kabul edilemez diye konutu.

BAKA MADURYETE NEDEN OLUYOR

Baronun Kürtçe Dil Komisyonu Üyesi Avukat Elif Birikli de, KADESin kadn ve çocuklarn urad iddete en hzl çözümü üretmek için kurulan bir uygulama olduunu dile getirerek, Kadn ve çocuklar dezavantajl gruplar arasnda yer alyor. 7 Martta KADESe Türkçeye ek olarak 5 dil daha eklendi, fakat bu dillerin arasnda Kürtçe ve lehçeleri yer almad. Bu da aslnda dezavantajl olan gruplar baka bir maduriyet konumuna getiriyor. Türkiyede anadili Kürtçe olan milyonlarca insan yaamakta ve Kürtçe dnda baka bir dille kendini anlatamayan, anlamayan binlerce insan yaamakta. iddet dediimiz mefhum sadece dile, rka yönelmi bir mefhum deil, kadn olmaktan gelen, herkesin potansiyel madur olabilecei bir alan bu yüzden de dil konusunda bir ayrmclk yaplmas temelde zaten hukuka aykr. Dil konusunda böylesi bir tavr ve strateji sergilenmesi tarafmzca bu bavuruyu yapmay gerekli klmtr diye konutu.

Ana Sayfaya Git