Kadın cinayetleri azaldı!

Kadın cinayetleri ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı

Haberler 30.11.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede bu yln ilk 6 aynda, aile içi ve kadna iddetle mücadele kapsamndaki tedbirler ve uygulamalar sayesinde cinayete kurban giden kadn says, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 34 azald.

çileri Bakanl ç Güvenlik Stratejileri Dairesi Bakanlnca kolluk güçlerinin faydalanmas amacyla Aile çi iddet ve Kadn Cinayetlerinin Önlenmesinde Kolluun Önemi ve Rolü raporu hazrland.

Aile içi iddet ve kadn cinayetleriyle mücadeleye ilikin temel kavramlar, hukuki yaklamlar, medya söylem analizleri, uygulama örnekleri ve kolluun mücadeledeki rolünün yer ald, Emniyet Genel Müdürlüü ile Jandarma Genel Komutanlnn verilerini içeren çalmayla, bu alandaki farkndaln artrlmas amaçland.

çalmaya göre Türkiyede 1 Ocak-1 Temmuz 2020de 117 bin 192 aile içi ve kadna yönelik iddet olay meydana geldi. Olaylardaki madur says 126 bin 880 olarak kaytlara geçti.

Kadnlarn madur edildii suç türleri arasnda kasten yaralama, tehdit, hakaret, kötü muamele ve Aile Hukukundan kaynaklanan yükümlülüün ihlali ilk sralarda yer ald.

KADINLAR EN çOK EVDE ÖLDÜRÜLÜYOR

Türkiyede, 2019un ilk 6 aynda 173 kadn cinayet sonucu hayatn kaybetti. Bu yln ayn döneminde ise cinayet kurban kadn says yüzde 34lük azalma ile 115 oldu.

Bu yln ilk 6 aynda kadn cinayetlerinin illere göre dalmnda, stanbul (21), Ankara (9), zmir (7), Manisa (6) ve Bursa (5) ilk sralarda yer ald.

Kadn cinayetleri en çok evde ilendi. Kadnlarn yüzde 66s evde, yüzde 16s sokakta, yüzde 6s i yerinde, yüzde 4ü yol kenarnda, yüzde 2si ssz yerde, yüzde 2si araçta, yüzde 2si otelde, yüzde 1i hastanede ve yüzde 1i ormanlk alanda öldürüldü.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN PROFL

Öldürülen kadnlarn, yüzde 29unun 36-45, yüzde 24ünün 26-35, yüzde 23ünün 46 ve üzeri, yüzde 19unun 18-25 ve yüzde 5inin 0-17 ya aralnda olduu belirlendi.

çounlukla 26 yandan büyük, evli ve çocuklu olduu belirtilen cinayet kurban kadnlarn yüzde 90nn devlete bavuru mekanizmalarndan yeterince haberdar olmad, toplumsal bask, utanma, erteleme ve bir ans daha vermek gibi nedenlerle koruyucu ya da önleyici tedbir karar aldrmad anlald.

Kadnlarn yüzde 37sinin ev hanm, yüzde 11inin içi, yüzde 5inin isiz, yüzde 4ünün örenci, yüzde 2sinin çiçekçi, yüzde 2sinin kuaför, yüzde 1inin polis, yüzde 1inin doktor olduu belirlendi, yüzde 37sinin meslei tespit edilemedi.

KATL ZANLILARININ PROFL

Bu yln 6 aynda meydana gelen 115 kadn cinayetinin tamamnn üphelisi kolluk kuvvetlerince yakaland.

üphelilerin yüzde 40nn e, yüzde 23ünün aile üyesi, yüzde 22sinin sevgili, yüzde 8inin boand e, yüzde 3ünün akraba, yüzde 2sinin srarl takipçi ve yüzde 2sinin sevgilisinin ei olduu belirlendi.

Cinayet zanllarndan yüzde 25inin içi, yüzde 25inin isiz, yüzde 19unun serbest meslek sahibi, yüzde 7sinin emekli, yüzde 4ünün oför ve yüzde 4ünün özel güvenlik görevlisi, dierlerinin ise çeitli meslek gruplarndan olduu belirlendi.

KADIN CNAYETLERNN YÜZDE 63Ü TASARLANARAK LEND

Rapora göre cinayetlerin yüzde 63ü tasarlayarak, yüzde 37si ise ani gelime sonucu ilendi.

Kadn cinayetlerinin nedenleri arasnda yüzde 26 ile ani gelien tartma, yüzde 23 ile kskançlk, yüzde 13 ile boanmay kabullenememe, yüzde 8 ile aldatldn düünme ve yüzde 4 ile psikolojik sorunlar yer ald.

KADINA YÖNELK DDETN ÖNLENMES çN HAYATA GEçRLEN PROJELER

Kadna kar iddete sfr tolerans politikasn benimseyen Türkiyede, aile içi iddet ve kadn cinayetlerinin durdurulmas, bu alanda toplumsal farkndaln artrlmas ve tehlike altndaki kadnlarn kolluk kuvvetlerine daha kolay ulaarak kendilerini güvende hissedebilmelerini salamak amacyla birçok proje hayata geçirildi.

Bu yln ilk 6 aynda cinayete kurban giden kadnlarn yüzde 66snn evde öldürülmesi, kadnlarn can güvenliini korumay zorlatran bir durum olarak ortaya çkt.

Bu nedenle devlet kurduu destek hatlar ve hazrlad akll telefon uygulamalaryla kadnlarn her ortamda yannda olmay amaçlad.

KADES 891 BN 181 KADIN NDRD

Bu uygulamalarn banda gelen Kadn Acil Destek Uygulamas (KADES) ile kadnlar tehlike anlarnda tek bir tula kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunabiliyor.

24 Mart 2018de kullanma sunulan KADESi 891 bin 181 kadn telefonuna indirirken uygulama üzerinden yaklak 50 bin ihbarda bulunuldu.

Kadnlarn iddete kar korunmasnda kullanlan dier uygulama ise elektronik kelepçe.

Halen 15 ilde devam eden elektronik kelepçe uygulamasnn, yl sonuna kadar 81 ile yaygnlatrlmas hedefleniyor. Halihazrda 46 vakann takibi elektronik kelepçeyle yaplyor.

KORUYUCU VE ÖNLEYC TEDBR KARARLARI ARTTI

Ayrca iddet gören ya da hayatlar tehlike altnda olan kadnlar hakknda madura yönelik koruyucu tedbir karar, üphelilere yönelik de önleyici tedbir karar alnabiliyor.

Geçen yln ilk 6 ayna göre bu yln ayn döneminde koruyucu tedbir kararnda yüzde 49 art, önleyici tedbir kararndaysa yüzde 66 art oldu.

Bu kapsamda, 2020nin ilk 6 aynda 60 bin 199 kii hakknda koruyucu, 125 bin 467 kii hakknda önleyici tedbir karar verildi.

BLGLENDRME VE ETM FAALYETLER

Öte yandan, çileri, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler ile Adalet bakanlklar bata olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüü ve Jandarma Genel Komutanl, aile içi ve kadna yönelik iddetin önlenmesi amacyla çok sayda bilgilendirme faaliyeti gerçekletirdi.

Aile içi ve kadna yönelik iddetin önlenmesinde uzman personelden yararlanmak isteyen kurumlar, personelin yetki ve sorumluluklarn örenip pekitirmesi için eitimler de düzenledi.

Ana Sayfaya Git