Kadın ve çocuğa yönelik şiddet!

Kovid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, salgın sürecinde kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, kadına ve çocuğa dönük şiddetin artığını öne sürdü.

Haberler 18.05.2020 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kovid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, salgn sürecinde kadnlarn kar karya kald sorunlara ilikin yazl açklama yaynlad.

SALGIN DÖNEMNDE YAANANLAR

Salgn süreci öncesinde kadna yönelik iddeti önleyici mekanizmalar etkin bir ekilde iletilmedii ileri sürülen açklamada öyle denildi;

Sürecin balangcndan bu yana Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlndan kadnlarn ihtiyaç duyduklar desteklere ve bu desteklerin nasl salanacana dair hiçbir açklama gelmemitir. Aksine, kriz bahane edilerek kadnlarn kazanlm haklarna ulamalar engellenmektedir. Hakimler Savclar Kurulu 31 Mart 2020 tarihli Genel Kurul kararlarn açklamtr. 10. maddede de tedbir kararlarnn yükümlülerin koronavirüs kapsamnda saln tehdit etmeyecek ekilde deerlendirilmesi gerekir karar yaynlanmtr. Yani HSKnin bu karar, iddet uygulayann salgna kar güvenliini kadnlarn can güvenliinin önünde tuttuunu açklam olup ve bu kararn acilen geri alnmas gerekirken alnmamtr denildi.

EV ç DDET

Ev içinin, kadnn iddet gördüü alana dönütüü belirtilen açklamada, Fiziksel izolasyon ile birleince de daha büyük bir soruna dönüüyor. iddet uygulayan erkeklerin, uyguladklar iddeti görünmez klmak için, normal zamanlarda en çok uyguladklar yöntemlerden biri de kadn sosyal alanlardan koparmak. Yani arkadalarndan, sosyal çevresinden kopartarak yalnzlatrmak. Yaadmz süreç, iddetin hem artmasna hem de görünmez bir hal almasna uygun koullar yaratt. Tabi ki tüm erkekler iddet uygulayacak gibi kökten bir yarg ile bakmyoruz ancak iddet uygulamaya yatkn erkekler için uygun bir zemin olumu durumda. Yan sra erkekler için evde olma hali can skc, alkn olmadklar bir durum olduundan daha stresli ve iddet üretmeye daha yatkn bir hale gelip bunu da kadna yöneltmektedirler ifadeleri kullanld.

Zorunlu tecrit halinin yaratt baka önemli bir sorunun da kadnlarn ilerini kaybetme tehlikesi ile daha çok yoksullukla kar karya gelmesi olduu vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi: Kapitalist modernitenin yaratt çalan kadnlar da salgn sürecinde, kazanm olarak gördüü ve daha önce bir takm mekanizmalara devrettii bir çok sorumluluu yeniden yüklenmi ve aslnda ev içi alanda gerçekleen emek dalm konusunda hiçbir kazanma sahip olmad gerçei ile yüzlemitir.

NFAZ DÜZENLEMES

nfaz düzenlemesine dikkat çekilen açklamada, Süreç içerisinde yaadmz çok önemli bir dier iddeti besleyen ve önünü açan çalma infaz düzenlemesinin yasalama ekli ve içeriidir. Ülke genelinde kadnlarda korkuya ve panie sebep olmu bu düzenleme ile indirimden yararlanan birçok erkek çktklar gibi evde iddet uygulam kadn ve çocuk ölümlerine sebep olmutur. Anayasaya ve Uluslararas sözlemelere aykr biçimde eitlik ilkesini ihlal ederek adaletsiz bir düzenleme olmas meruiyetini zedelemi en çok da kadn ve çocua yönelik ilenen suç faillerinin indirimden yararlanm olmas gibi cezaszlk uygulamasn pekitiren bir belge özellii kazanmtr. Oysa stanbul Sözlemesi 56. maddesi gerei, serbest braklanlarn bilgisi o davada iddete maruz kalm olan kadna, çocua ve aileye verilmelidir. iddet faillerini sokaa salan bu düzenleme ile birlikte iddet artnda bir patlama oluacaktr denildi.

Ana Sayfaya Git