Kadına şiddet olayı azaldı!

İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye'de bu olayların azaldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yılın 4 aylık döneminde meydana gelen kadın cinayetlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 düştüğü, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görülmeye başlandığı 11 Mart'tan önceki ve sonraki 70 günlük dönem kıyaslandığında ise polis/jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen aile içi ve kadına yönelik şiddet olay sayısında yüzde 7'lik, hayatını kaybeden kadın sayısında yüzde 31'lik azalma görüldüğü belirtildi.

Haberler 26.05.2020 - 22:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca, dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgn döneminde dünya genelinde aile içi ve kadna yönelik iddet olaylarnn artarken, Türkiyede bu olaylarn azald bildirildi. Yln 4 aylk döneminde meydana gelen kadn cinayetlerinin, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 36 orannda dütüü belirtildi.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre; aile içi ve kadna yönelik iddetle mücadele kapsamnda alnan yeni tedbirler ve atlan admlar etkisini göstermeye balad. Geçmi yllarda kanun kapsamndaki hakaret, tehdit vb. olaylar normal adli bir olay olarak deerlendirilirken, artk bu olaylar daha titizlikle analiz edilerek 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamnda deerlendiriliyor. Böylelikle bu yöndeki ikayetlere ilikin müracaatlar yeni kurulan birimlerce hassas ekilde ele alnarak koruyucu ve önleyici tedbirlerin gecikmeksizin alnmas salanyor. Bu kapsamda ülke genelinde il, ilçe düzeyinde 1005 kadna kar iddetle mücadele büro amirlii oluturuldu ve buralara alannda uzman personel görevlendirildi.

DÜNYADA ARTTI, TÜRKYEDE DÜTÜ

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgn döneminde aile içi ve kadna iddet olaylarnda dünya genelinde bir art olduu gözlemlendi. Ancak bu art Türkiyede yaanmad. Açklamada yln 4 aylk döneminde meydana gelen kadn cinayetlerinin geçen yln ayn dönemine göre yüzde 36 orannda dütüü yer ald. Türkiyede korona vakasnn ilk görüldüü tarih olan 11 Mart tarihinden sonraki ve önceki 70 günlük dönemde, polis/jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen aile içi ve kadna kar iddet olaylar ve müracaatlar mukayese edildiinde, olaylarda yüzde 7lik, hayatn kaybeden kadn saylarnda ise yüzde 31lik azalma görüldü. Bu yln 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasnda 45 bin 798 kadna iddet olay yaanrken, 11 Mart-20 Mays tarihleri arasnda 42 bin 693 kadna iddet olay yaand. 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasnda 48 kadn hayatn kaybederken, 11 Mart- 20 Mays tarihlerinde 33 kadn hayatn kaybetti.

ANALZ EDLD

Ayrca güvenlik güçleri bu yl meydana gelen kadn cinayetlerini de analiz etti. Buna göre, polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde bu yl hayatn kaybeden kadnlarn durumu incelendiinde; yüzde 34ünün ei, yüzde 27sinin sevgilisi, yüzde 22sinin aile bireyi, yüzde 64ünün evde, yüzde 13ünün sokakta, yüzde 56snn evli, yüzde 24ünün boanm, yüzde 20sinin bekar, yüzde 46snn ateli silahla, yüzde 36snn kesici aletle, yüzde 22sinin kskançlk ve yüzde 8inin aldatma iddiasyla hayatn kaybettii tespit edildi.

Ana Sayfaya Git