Kadına şiddetle mücadele imzası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 2022 Yılı Faaliyet Planı İş birliği Protokolü'nü imzaladı. 3 bakan ile Erbaş, şiddetle mücadele vurgusu yaptı.

Haberler 24.03.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yank ile Diyanet leri Bakan Ali Erba, 75inci Yl Huzurevinde düzenlenen Kadna Yönelik iddetle Mücadele 2022 Yl Faaliyet Plan Tantm Toplantsna katld. Bakan Yank, bir ülkenin en temel ihtiyacnn huzur ve adaletin tesisi olduunu, bunu salamak için bir arada çalmay sürdürdüklerini söyledi.

ESAS OLAN KADININ DEL, MADURUN ESASI

Bakan Yank, 2022 yl faaliyet plan ile öncelikle madurlarn adalete eriimlerinin güçlenmesi için Adalet Bakanlyla birlikte madurlarn hukuki süreçlerde daha etkin bir ekilde bilgilendirilmelerini salayacaklarn söyleyerek, Biliyorsunuz, 6284 sayl kanunla madur olan kiinin beyan esas alnmtr ve sadece tedbir kararlarnda madurun beyanna göre, tedbir karar tesisi söz konusudur. Böylelikle iddet madurunun kadn, erkek, genç, yal, engelli ve etnik kimliinin ne olduuna bakmadan, iddet gördüü failden uzaklamasn salayarak, can güvenlii riskini en aza indirmi oluyoruz. Bizim için tek bir can bile çok kymetli. Buradan tekrar altn çizmek istiyorum; kadnn deil; madurun beyan esas olan. Madur erkek, genç, yal, engelli herkes olabilir. Böylelikle adaletin salanmas sürecinde hiç kimsenin hak kaybna uramad bir ileyi belirledik diye konutu.

KADIN CNAYETLERNDE YÜZDE 29 AZALI

Bakan Soylu ise kadna iddetle mücadelede temel mantn sfr tolerans ve sfr iddet olduunu belirterek, Sadece aile içi ve kadna iddetle mücadele yapyor deiliz. Türkiyede aile ve kadn konusunda bir zihniyet deiimi gerçekletirdik. Bu konuda kimsenin cesaret edemedii admlar attk. Kadn Destek Uygulamas (KADES) u ana kadar 3 milyon 499 bin kadn tarafndan indirildi. KADES uygulamamz bu yl 5 milyon kadnn kullanmna ulatrmay hedefliyoruz. Kadna yönelik iddetle mücadelede ortaya koyduumuz seferberlikte az da olsa mesafe alyoruz. Az dememin sebebi; sfr olmadktan sonra bizim için az. 22 Mart itibaryla geçen yln ayn dönemine göre kadn cinayetleri says 70ten 50ye, yüzde 29 bir azala geldi ifadelerini kulland.

KADINLARIN STHDAMDA DAHA GÜçLÜ OLMASI çN KATKIDA BULUNUYORUZ

Bakan Özer de eitimde son 19 ylda devrimsel bir dönüüm gerçekletiini, geçmite baörtüsü engelinden dolay eitime eriemeyen kadnlarn, kz çocuklarnn olduunu söyledi. Bu konunun hiçbir zaman kadna iddet balamnda deerlendirilmediini söyleyen Özer, öyle konutu:

Anayasal bir suç olarak eitime eriim engellendii gibi ayn zamanda kadna yönelik de bir iddet gerçekleti. Bu balamda kadna yönelik iddette konuan insanlarn içtenlik ve samimiyetinin önemli olduuna inanyorum

FARKINDALIK ETMLER GERçEKLETRLD

Diyanet leri Bakan Ali Erba ise iddetin önlenmesi için toplumu bilinçlendirmek üzere hutbeler okunduunu, vaazlar verildiini ve eitim programlarnn düzenlendiini belirterek, unlar kaydetti:

iddete urayan kadnlarn bavurabilecekleri, rehberlik ve danmanlk hizmeti alabilecekleri merkezlerin tantm ile kadna kar iddeti önlemeye yönelik eitim faaliyetleri bakanlmzn dier kamu ve kurulularyla i birlii halinde yürüttüü çalmalar arasndadr. Kadna yönelik iddetle mücadele kapsamnda hazrlanan eylem plan çerçevesinde farkndalk oluturmakla sorumlu payda kurumlar arasndadr. Kadna yönelik iddetle mücadelede farkndalk çalmalaryla hizmet içi eitim dersleri, aile ve dini rehberlik bürolar faaliyet ve bavurular, basl ve görsel yaynlar eklide yer almaktadr. Bu balamda 2021 ylnda illerimizde iddet insan onuruyla badamaz konulu panel, cuma vaaz, fabrika ve kahvehane sohbetlerini içeren farkndalk eitimleri gerçekletirildi. Konumalarn ardndan i birlii protokolü imzaland.

Ana Sayfaya Git