Kadına yönelik şiddeti önleme!

Adalet Bakanlığı'ndan 2020'de kadına yönelik şiddetle önemli mücadele

Haberler 04.01.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnca kadna yönelik iddetle mücadelede sfr tolerans ilkesi çerçevesinde 2020 ylnda önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Suç madurlarnn adli süreçte desteklenmesini temel hareket noktas olarak belirleyen bakanlk, adliyelerde Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüklerini kurarak, adli görüme odalarn da yaygnlatrd.

Adalet Bakanlndan yaplan açklamaya göre, bakanlk 2020 ylnda kadna yönelik iddetle daha etkin ekilde mücadele için kapsaml düzenlemeler gerçekletirdi. Onarc adalet politikalar çerçevesinde madur odakl uygulamalar gelitiren bakanlk, iddete maruz kalan kadnlarla ilgili adli süreçleri hzlandrp daha etkin hale getirdi. 63 sayl Suç Madurlarnn Desteklenmesine Dair Cumhurbakanl Kararnamesinin yaymlanmasnn hemen ardndan bakanlk, ilgili düzenlemeleri hzlca uygulamaya koydu. iddet madurlarna meslek edindirme kurslar, kamu kurum ve kurulular ile belediyelerin ekonomik ve sosyal yardmlarndan öncelikle yararlandrlmas yönünde çalmalar da yapld.

ADL GÖRÜME ODASI SAYISI 90 OLDU

Adalet Bakanl, suç maduru çocuklar ve kadnlar bata olmak üzere krlgan grupta yer alan madurlarn adli süreçte ikincil örselenmelerinin önüne geçmek, uzmanlar eliinde uygun ortam ve yöntemle özellikle yarglama sürecinde ifade ve beyanlarnn alnabilmesi amacyla 2017 ylnda Adli Görüme Odalarn hayata geçirmiti. Bu odalarn says her yl periyodik olarak attrld. 2019 ylnda 59 olan Adli Görüme Odas says 2020 sonunda 90a çkarld.

Adalet Bakanl madurlar adli süreçte bilgilendirmek ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunmak üzere ülke genelinde 105 adliyede Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüü (ADM) kurdu. Kurulan ADMlerde görevli 803 uzman tarafndan iddet madurlarna psiko-sosyal destek hizmeti veriliyor.

Öte yandan Adalet Bakanl 2021 ylnn ilk yarsnda 400 uzman alm daha yapacak ve psiko-sosyal destek ünitelerini daha da güçlendirecek. Bakanlk 2022 ylnda yaplacak uzman almlar ile adliyelerin bu psiko-sosyal destek ünitelerini iki kat arttrmay hedefliyor.

ÖNLEYC TEDBRLER GENLETLD

Adalet Bakanl, kadna kar iddet eylemleri nedeniyle ceza infaz kurumlarnda tutuklu ve hükümlülere yönelik olarak öfke kontrolü programlar uyguluyor. iddet eiliminin devam ettii yönünde bulgulara rastlanmas durumunda bu yöndeki tespitler iddet Önleme ve zleme Merkezine (ÖNM) bildiriliyor. Ayrca kadna yönelik iddet faili tutuklu veya hükümlünün ceza infaz kurumundan tahliyesine ilikin bilgiler gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerin alnmas için ilgili kolluk birimine bildiriliyor.

Ana Sayfaya Git