Kafalar karışmasın!

Türkiyedeki bilim insanlarından "Kovid-19 aşısıyla ilgili bilgi kirliliğine dikkat" uyarısı

Haberler 10.12.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki bilim insanlar, küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde saln korunmasnda doru bilgiye eriimin önemine dikkat çekerek, gelitirilen alara kar ön yargl olunmamas, Salk Bakanl ve Bilim Kurulu ile alannda uzman hekimlerin verdii bilginin referans alnmas gerektiini bildirdi.

Dünya genelinde yaklak bir yldr etkili olan Kovid-19 salgn ile mücadele kapsamnda hayata geçirilen bireysel ve toplumsal tedbirlerin yan sra a ve ilaç çalmalar tüm hzyla sürüyor. Özellikle güvenilirlik ve etkinlik açsndan baarl sonuçlar elde edilen alardan öne çkanlarn faz-3 çalmalarnda sona gelindi.

Uzmanlar, a çalmalar tüm hzyla sürerken, özellikle sosyal medyadaki bilgi kirliliinin sal tehdit edebilecei uyarsnda bulundu.

Gündeme gelen a kartl, güvenilirlik ya da hangi ann yaplmas gerektiine yönelik tartmalara ilikin, AA muhabirine deerlendirmede bulunan Gazi Üniversitesi Tp Fakültesi Dekan ve Salk Bakanl Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, tarihten bugüne ann her zaman insanln çkarna olduunu ve bugüne kadar birçok ölümcül hastaln sadece alanma ile son bulduunu ya da kontrol altna alnabildiini söyledi.

A kartlnn kabul edilemez olduunu vurgulayan lhan, bugün Kovid-19 için de tek kurtulu yolunun alanma ile mümkün göründüünü ifade etti.

Gelitirilen alarn içeriklerinin farkl olabileceini belirten lhan, baarda güvenilirlik ve etkinliin önem tadn vurgulad.

BEN DE BR SALIK çALIANI OLARAK LK GELEN AIDAN OLACAIM

Prof. Dr. lhan, Türkiyede, Salk Bakanl ile bakanln yetkili kurullarndan onay alm Kovid-19 alarnn uygulamaya sokulacan, bu nedenle sras gelen vatandalarn a olmalarnn salgn mücadelesinde en doru yol olacan kaydetti.

lhan öyle devam etti:

Salgn sürecinin banda yaanan bilgi kirlilii u an a çalmalarnda da sürüyor. Toplumun yapmas gereken, doru bilgi kaynaklarna yönelmek olmal. Salk Bakanl ve Bilim Kurulu ile saygn ve alan uzman hekimlerin önerileri, kukusuz en güvenilir kaynak olacaktr. Ben de bir salk çalan olarak ilk gelen adan olacam. Topluma ve çevreme de a olmalarnn doru olacan söylemek isterim.

KULAKTAN DOLMA BLGLERLE AIYA KARI OLMAK DORU DEL

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz da acil serviste her gün Kovid-19a yakalanm ve ümitsizlik içinde elini tutarak Ben ölecek miyim? diyen insanlarn arasnda görev yaptn dile getirdi.

nsanlarn nasl ac çektiini her gün birebir gördüünü anlatan Kaypmaz, Bu acmasz hastala yakalanan her yata insann dramna her gün yüzlerce kez ahit oluyorum. Lütfen maskenizi düzgün takn, lütfen kalabalklara katlmayn, lütfen el temizliiniz için cebinizde kolonya bulundurun ve sk sk ellerinizi ykayn diye aylardr yalvaryorum. Bununla birlikte unu üzüntüyle görüyorum ki çok aldrmaz bir kesim bu hastaln ne kadar korkunç olduunu anlamakta zorluk çekiyor. diye konutu.

Bir yldr a gelitirilmesi için umutla beklendiini ifade eden Kaypmaz, sözlerini öyle sürdürdü:

A çksa diye kurtulu ümidiyle bekliyorduk. Ada çok ümit verici gelimeler kapmzda ve biz bunun ne büyük bir nimet olduunu göremiyoruz. Hangi yöntemle üretilmi olursa olsun etkinlii ve güvenilirlii ortaya konmu, ülkemizde Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun (TTCK) faz-3 çalmalarnn erken sonuçlarn da görerek erken kullanm izni verdii her a bizim için deerlidir. Ann hangi firma, hangi ülke tarafndan üretildiine baklmakszn en fazla insann a olmas, bu salgnn kökünün kaznmas için olmazsa olmazdr. Sosyal medyada dolaan kulaktan dolma bilgilerle, önyarglarla aya kar olmak doru deildir. çözüme de katk salamaz. Her birimiz bu hastalktan kurtulmay istiyor muyuz, istiyoruz. Öyleyse tpk çiçek hastalnda olduu gibi amz vurulalm ve bu mücadeleye katk sunalm. Bu sayede çocuklarmz okullarna, esnafmz müterilerine, parklar ve bahçeler eski günlerine kavuabilsin.

Ana Sayfaya Git