Kalabalık iftar sofrası kurmayın

Sağlık Bakanlığı: Kalabalık iftar sofraları kurulmamalı

Haberler 12.04.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlndan Ramazanda beslenme önerileri dikkate alnmal, kalabalk iftar sofralar kurulmamal ve sosyal mesafe kurallarna azami özen gösterilmelidir uyarsnda bulunuldu.

Bakanlk Ramazanda beslenme önerileri balyla yapt yazl açklamada vatandan, Covid-19 salgn nedeniyle öncelikle pandeminin yaylmnn önlenmesi amacyla alnan tedbirlere uygun hareket etmesi gerektii belirtildi. Açklamada, Ramazanda beslenme önerileri dikkate alnmal, kalabalk iftar sofralar kurulmamal ve sosyal mesafe kurallarna azami özen gösterilmelidir. Oruç tutan vatandalarmz Ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Sahur öünü atlanmamaldr. Sahurda süt, yourt, peynir, yumurta, tam tahll ekmekler gibi besinlerden oluan hafif bir kahvalt yaplabilir ya da çorba, zeytinyal yemekler, yourt ve salatadan oluan bir öün tercih edilebilir. Gün içerisinde ar ackma problemi olanlarn midenin boalma süresini uzatarak ackmay geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilav gibi yemekleri tüketmesi; ar yal, tuzlu ve ar yemekler ile hamur ilerinden uzak durulmas uygun olacaktr denildi.

SIVI TÜKETMNE DKKAT EDLMEL

ftarda kan ekeri çok düük olduundan ksa sürede çok miktarda besin tüketme istei doduuna dikkat çekilerek, Yaplan en büyük hatalardan biri çok hzl ekilde, yüksek miktarda besin tüketmektir. çok hzl yemek yendiinde hem salk açsndan risk oluabilir hem de ilerleyen günlerde kilo almna zemin hazrlayabilir. Sv tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterince sv alnmazsa su ve mineral kayb sonucu, baylma, bulant, ba dönmesi gibi salk problemleri yaanabilmektedir. ftar ile sahur arasnda en az 2 litre su içilmeli, bununla birlikte sv ihtiyacn karlayacak ayran, taze sklm meyve-sebze sular, sade soda gibi içecekler tüketilmelidir denildi.

ARALIKLI VE KÜçÜK PORSYONLAR

ftar ve sahurda kan ekerini birden yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi salayan, yava sindirilen proteinli ve lifli gdalar, tam tahll ürünler, kuru baklagiller, süt ürünleri, yumurta, bal, taze sebze ve meyveler, ekersiz hoaf veya komposto, hurma, ceviz, kavrulmam fndk veya badem tercih edilmesi gerektii kaydedildi.

Rafine ürünlerden, beyaz undan yaplm kek, poaça ve kurabiye gibi hamur ileri ile ekerli yiyeceklerden uzak durulmas gerektii vurgulanarak, unlar kaydedildi: ftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltlklar veya çorba gibi hafif yemeklerle balanmaldr. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralkl ve her seferinde küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. çi veya az pimi hayvan ürünleri yemekten kaçnlmal, iyi pimi yiyecekler alnmaldr. ftardan sonra tatl yenilecekse; sütlü tatllar veya meyve, hoaf ve kompostolar tercih edilmelidir.

MEYVE TÜKETM ÖNEML

Oruç tutarken, baklk sistemini güçlendirici özellii olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin sebzelerin yan sra k aylarnda bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketiminin önemli olduu kaydedildi. Açklamada, E ve D vitaminleri de bakln güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadr. D vitamini güne nlaryla deri tarafndan üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Özellikle kn güneten faydalanmasnn mümkün olmad hallerde besin destei olarak D vitamini alnabilir. Sebzeler, kurubaklagiller, yal tohumlar, meyveler ve probiyotik ürünler kefir, yourt, ayran, boza, tarhana, algam suyu, turular baklk sisteminin güçlendirilmesi için tüketilmesi gereken besinlerdir. algam suyu ve turu gibi çok tuzlu gdalarn tüketiminde yüksek tansiyon hastalar dikkat etmelidir. Tütün ve tütün ürünleri kullanlmamal, iftar ve sahurda diler mutlaka frçalanmaldr denildi.

Ana Sayfaya Git