Kan davalı iki aile, barıştırıldı

Muş'ta yaklaşık 5 yıl önce meydana gelen ve iki kişinin hayatını kaybetmesiyle devam eden kan davası, kanaat önderlerinin ara buluculuğunda barışla son buldu

Haberler 16.03.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta yaklak 5 yl önce meydana gelen kavgada bir kiinin ölümüyle balayan olayn ardndan iki aile arasnda çkan kan davas, kanaat önderlerinin araya girmesiyle barla sonlandrld.

Mu merkeze bal Yücetepe köyünde yaklak 5 yl önce iki aile arasnda çkan kavgada bir kii, hayatn kaybetti. Bunun üzerine balayan kan davasnda kar aileden bir kii de stanbulda öldürüldü.

Güntay ve Yldrm aileleri arasnda balayan ve iki gencin ölümüyle sonuçlanan kan davasnn büyümemesi için yörenin kanaat önderleri devreye girerek iki taraf bartrmaya çalt. Bölgenin kanaat önderleri ve köy imamlar ile kan davalarna kar verdii mücadele ve taraflar bartrmasyla bilinen Zabit Ekerin de içerisinde yer ald grup, iki aile arasndaki husumeti sonlandrmak için çeitli görümeler yapt.

Mu ve stanbul arasnda 4 ay süren urann ardndan barmaya ikna edilen iki aile üyeleri, Esenyurtta düzenlenen bar yemeinde bir araya geldi.

ehit Erol Olçok Kültür Merkezinde düzenlenen bar etkinliine, iki aile üyelerinin yan sra Mu Belediye Bakan Feyat Asya ile Mua bal Kzlaaç, Korkut ve Serinova belediye bakanlar ve Esenyurt Belediye Bakan Kemal Deniz Bozkurt katld.

Törenden önce bir ailenin üyeleri salonda beklerken dier tarafn üyeleri, iki kii tarafndan tutulan Kuran- Kerimin altndan salavat eliinde geçerek salona girdi. Törende Kuran- Kerim tilavetinin ardndan Türkçe ve Kürtçe dualar okundu.

- Barta huzur vardr

Burada AA muhabirine açklama yapan Zabit Eker, bölgede kan davalarnn talihsiz bir ekilde eskiden beri devam ettiini belirterek, bölgenin ikna edici insanlarnn da daha fazla kiinin ölmemesi için ura verdiini söyledi.

Ailelerin de kanaat önderlerinin önerilerini dinleyerek kan davasn sonlandrdn ifade eden Eker, zamannn çounu Batman, Diyarbakr ve Mu yöresindeki kan davalarn çözmekle geçirdiini aktard.

Eker, kan davalarn sonlandrmakla huzur bulduklarn dile getirerek, Neticede barta huzur vardr. nsanlara bunu tavsiye ediyoruz, insanlar da bizi dinliyorlar. Böylece kan davalarn sonlandryoruz. dedi.

Kendisinin de yllardr kan davalarnn bitirilmesi için ura verdiini anlatan Eker, u ana kadar 100ün üzerinde davayla uratn ve bunlarn büyük bir ksmn mutlu bir sonla bitirdiklerini söyledi.

Muun Yücetepe köyünde meydana gelen olayda iki gencin hayatn kaybettiini hatrlatan Eker, bu iki aile arasndaki kan davasnn yaklak 5 yldr sürdüünü söyledi.

Eker, bunun üzerine baz kanaat önderleriyle oturup, daha fazla kan dökülmemesi için çaba harcadklarn belirterek, Arkadalarmzla beraber yaklak 4 aydr Mu-stanbul aras gidip gelerek bu emei verdik. Bugün çok mutluyuz. Allaha ükürler olsun ki böyle ar bir kan davasn da barla sonlandryoruz. En azndan bir gencimizin hayatn kurtarmaya vesile olmusak bu bizim için büyük bir huzurdur. Barta kardelik ve huzur vardr. Barta mutluluk vardr. Barn ülkemiz ve bölgemize de hayrl olmasn diliyoruz. dedi.

Kan davasnn barla sonlandrlmasnn kolay olmadna dikkati çeken Eker, unlar ifade etti:

nsanlarn yürei yanm, insanlar kendi evlatlarn kaybetmi. Bu yürek yangnyla beraber zaman zaman infialler oluyor. Ama insanlar kanaat önderlerine, imamlara, büyüklere kar kendi sayglarn yitirmiyorlar. Bizler de günlerce, haftalarca, aylarca urap bir neticeye varmaya çalyoruz. Bu, girdiimiz yüzlerce davadan sadece biridir. Biz davalara girdiimiz zaman kendimizi ona göre hazrlyoruz zaten. Bu cieri yanm ailelerden gelebilecek baz tepkilere de kendimizi hazrlyoruz. Allaha ükür bölgede ikna edici olan insanlarmz var ve bunlarn sayesinde bu kan davalarna son vermeye yardmc oluyoruz.

- Koronavirüs nedeniyle katlm asgari düzeye indirildi

Eker, bugün düzenlenen bar yemeine binlerce insann davet edilmesinin planlandn ancak koronavirüs önlemleri çerçevesinde katlm asgari düzeye indirdiklerini vurgulayarak, ki taraftan ailelerin en yaknlarnn katlmn saladk. Bar ertelenemez, bar ertelenecek bir ey deildir. Bar salyoruz ama en az katlmla ve en ksa programla bu sefer yapmaya çalyoruz diye konutu.

- Büyüklerimiz bu iki aileyi bar ile bir araya getirdi

Mu Belediye Bakan Feyat Asya da bir süre önce Yldrm ve Güntay aileleri arasnda devam eden kan davasnn bugün bar ile sonuçlandrlmas dolaysyla düzenlenen törene katlmak üzere Mutan geldiini söyledi.

Bölgelerinin geleneksel yaplarnn hukuki sürecin yannda olayn barla sonuçlanmas için maslahatç bir üslupla da bu tür davalara yaklaldn ifade eden Asya, Kendi tabirimizle ruspi dediimiz ama son dönemde kanaat önderi denilen büyüklerimiz bu iki aileyi bar ile bir araya getirdi. dedi.

Asya, iki ailenin barmasnda emei geçen Zabit Eker ve ona refakat eden dier kanaat önderlerine de teekkür etti.

Ana Sayfaya Git