Kan sulandırıcı tehdit oluşturdu

Eczacı Mürsel Yalbuzdağ, koronavirüs dönemi hasta ve yakınları tarafından kanı sulandırarak pıhtılaşmayı engelleyen 'antiagregan' grubu ilaçlara yönelik talebin 2 kat arttığını, bu ilaçların doktor kontrolü olmadan gelişigüzel kullanımlarında ölüme neden olabileceğine dikkat çekti.

Haberler 07.04.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi dönemiyle birlikte koronavirüs geçiren hasta ve hasta yaknlar tarafndan herhangi bir phtlama durumuna kar kan sulandrmak amacyla antiagregan grubu ilaçlara talebin 2 kat oranda arttn dile getiren Eczac Mürsel Yalbuzda, bu ilaçlarn reçetesiz, gelii-güzel kullanmnda tehlikeli sonuçlar douracan kaydetti. Yalbuzda, koronavirüs belirtisi tayan hastalar için muayene srasnda kiinin ihtiyacna göre zaten gerekli kan sulandrc ilacn ine formunun tedaviye eklendiini söyledi.

GIDA TAKVYELRYLE BERABER KAN SULANDIRICI DA TALEP EDLYOR

Hastalarn raporlu ilaçlarn salk kurulularna gitmeden eczanelerden alabildiini hatrlatan Bakan Mürsel Yalbuzda, Hastalar gda takviyeleriyle beraber kan sulandrc da alaym koronavirüsten korunaym diye düünüyor. Koronavirüs geçiren kiilerin yaknlar eczanelere gelerek bunla ilgili talepte bulunuyorlar. Tavsiyemiz, eer altta yatan bir hastalklar ya da kaytlarda bulunmayan bir hastalklar varsa bunu filyasyon ekibi veya aile hekimiyle paylamalardr. Kan sulandrc dediimiz antiagregan grubu ilaçlarn kullanlmas gerekiyorsa onlarn da tedavi protokollerinde yer almasn salamalar gerekiyor diye konutu.

DOLAIM BOZUKLUUNA VE MDE PROBLEMLERNE NEDEN OLABLR

Eczanelerden kan sulandrc olarak bilinen ilaçlarn geliigüzel almna yönelik youn bildirimler aldklarn belirten Mürsel Yalbuzda, bu durumun yol açaca tehlikeleri öyle sralad: Normalde bu ilaçlar raporlu hastalarda çokça kullanlyordu ama koronavirüs ile beraber kullanmnda 2 kat bir art oldu. Hatta ecza depolarndan da tevzi ekilde datm oldu. Bu ilaçlar pek fazla bulunabilir halde deil, bizlere de az miktarda geliyor. Kan sulandrarak phtlamay engelleyen antiagregan grubu ilaçlar normalin dnda kullanld zaman bir operasyon geçirdiinizde, kaza, yaralanma ya da bir di çekimi olduunda kann durmamasna sebep oluyor. çok hassas bir ilaç. Bunlar barsaklarda çözünen tabletler olmasna ramen eer hastann ülseri, dolam bozukluu varsa kesinlikle kullanmamas gerekiyor. Dier ilaçlarla etkileim yapabiliyor. Gereksiz kullanm birçok dolam bozukluuna neden olabilir

GEREKL DURUMLARDA NE TÜRLER TEDAVYE EKLENYOR

Gerekli durumlarda doktorun zaten bu ilac tedavi protokolüne aldnn altn çizen Mürsel Yalbuzda, Özellikle koronavirüs ile ilgili D-Dimer testi yapldktan sonra kan deerleri yüksek bulunduunda ya da hastada dolam bozukluu, kalp rahatszl gibi risk faktörleri varsa zaten hekimler bunun ine türlerini reçetede yazarak tedavi protokollerine alyorlar. Böylelikle hastann kullanmasn salyorlar. Bu ekilde aslnda bir virüs hastal olan Covid-19 hastalndan bir damar sistemi hastalna dönümesini engelliyorlar. Özellikle ameliyat öncesinde bu tip ilaçlar kullanan hastalara da 72 saat öncesinden bu ilaçlar kestirirler. Bizler de gerekli olmadkça, doktor tarafndan tavsiye edilip reçete edilmedikçe kullanmamalarn öneriyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git