Kandil’de vuruldu

MİT ve TSK'nın ortak operasyonuyla PKK/KCK'nın sözde gümrük koordinasyonu sorumlusu Kandil'de etkisiz hale getirildi

Haberler 30.03.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MT ve TSKnn Irakn kuzeyindeki Kandilde düzenledii operasyonda PKK/KCKnn sözde gümrük koordinasyonu sorumlusu Ömer Aydn etkisiz hale getirildi.

Alnan bilgiye göre, 1999 ylndan bu yana örgüt içerisinde faaliyet yürüten PKK/KCKnn Irak-ran snrnda gerçekletirdii insan ve silah kaçakçl ile uyuturucu trafiinin sorumlular arasnda yer alan Renas Aydn kod adl Ömer Aydn, farkl bölgelerden intikal eden istihbarat bilgilerini analiz eden MT tarafndan adm adm takibe alnd.

MT DESTEKL OPERASYON

PKK/KCKnn üst düzey kadrolarn yerel istihbarat a ile takip eden MT birbirinden ve faaliyetlerinden tamamen habersiz istihbarat ebekelerini de bu operasyonda kulland.

2 ubat 2021de bölgede uygun art ve koullar oluunca TSK ile e güdüm halinde gerçekletirilen operasyonda terörist Ömer Aydn etkisiz hale getirildi.

Sözde gümrük faaliyetleriyle PKK/KCKya haraç toplayan terörist Aydnn ayn zamanda örgütün en güvendii isimler arasnda yer ald belirtildi.

OPERASYONU ANLATTI

Buarada, Operasyonla ilgili çarpc açklamalarda bulunan Güvenlik ve Terör Uzman Mete Yarar, u yorumu yapt Gittikçe artan saysal nitelik, derinlik ve kiinin özeline dayanan baarl bir deerlendirme yapmak lazm. ahsn görevi farkndaysanz TSK ve MT yalnzca örgütün terör ksmnda olan yani eylem yapan ksmndan daha çok gelir elde ettii yurt dnda istihbarata faaliyetlerini yürüttüü birimlere kar operasyon düzenliyor.

Bu birimlerim çounluu elde ettii kaynaklar Suriyeye aktaryor. Yalnzca PKKya bir operasyon icra edilmiyor, KCKda yer alan PYDye de bir operasyon yaplm oluyor. Bu da örgütün ister Suriye ster Irak ster Türkiyede olsun bu bölgede faaliyetleri olan kiileri de etkiliyor. Size bu imkan kabiliyetini salayacak olan deiimlerin olmas lazm MTin dönütürülmesiyle birlikte yaanlan sürecin bir parças bu. Eskiden yaplan operasyonlar MT tarafndan tek bana yaplyordu. imdi ise d operasyon yapma yeterliliine sahip olan vurucu gücü içinde barndryor.

TERÖR ÖRGÜTLERNE YAPILACAK OPERASYONUN PROVASI DYEBLRZ

Ayrca bir ayrnt daha var bölgede bulunan yerel unsurlar ve birbirinden farkl olan yerel unsurlardan bahsediyor. Bölgedeki bütün unsurlarla faaliyet halinde olduunu gösteriyor. diyen Yarar sözlerine öyle edvam etti; sterseniz ran, isterseniz Irak söyleyin. Nokta istihbaratn da ne kadar önemli olduunun bir göstergesi. SHA ve HAlardan aldnz görüntülerle ahslar tam tespit edemeyebilirsiniz.

Ancak yerel unsurlarla aldnz bilgilerde her eyi çok rahat bulabilirsiniz. Bu da önümüzdeki dönemlerde farkndaysanz Kandil Bölgesi olarak bahsediliyor. Bu da önümüzdeki dönemde Gara operasyonu konuulurken unu söylemitik. Kandile yaplan operasyonlarn aslnda bir provas yaplan bir denemesiydi demitik. Bu tip operasyonlarda Kandil ve Süleymaniyenin aasnda bulunan terör örgütlerine yaplacak operasyonun bir provas diyebiliriz.

YEREL UNSURLARIN HçBRS PKKYI STERMYOR

MTin hazrlam olduu yerel unsurlarla yapld, nasl yapld, ahsn görevi gibi kapsamlarn aslnda her bir kelimesi ayr bir anlam ifade ediyor. Bölgedeki yerel unsurlarn hiçbirisi PKKy bölgede istemiyor. Kandil bölgesindeki operasyonda farkl unsurlarn destek verdiini aslnda bir ekilde söylüyor.

çünkü önceden Türkiye bu operasyonlar tek bana yapyor, yerel unsurlardan destek almyor gibi bir açklama yaplyordu. Daha önce saha sorumlular kamp sorumlular gibi, daha sonra da üste çktk, silahl kanadn sorumlusu, istihbarat sorumlusu gibi yukarya doru çkan bir silsileyi takip ediyor. Bu da MT ve TSKnn yurt dnda birebir takipte olduklarn gösteriyor.

NEREDEYSE 15 GÜNDE BRçOK TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU YAKALANIYOR

Yani terör elemanlar takip ediliyor. Eylemlerde bir veya birkaç kiiyi takip ederseniz eylemlerin yani operasyonlarn süresi uzar. Siz 3 kiiyi takip ediyorsanz bu 3 kiinin bulunmas çok uzun sürebilir. Ancak neredeyse 15 günde birçok üst düzey bir terör örgütü mensubu yakalanyor.

Devlet burada hem kaynak hem zaman hem de büyük miktarda personel ayryor. Ölen terör örgütü mensuplarnn yalar gittikçe aaya dümeye balad. O kadar çok etkisiz hale getirilmeye baland ki artk terör örgütü, yerine getirecek kii saysnda zorlanmaya balad.

Söyleyeceim çok önemli bir detay, bu benim için de çok önemli... Bu tür operasyonlarn derinlii artyor farkndaysanz. Devaml Kandil, Süleymaniye ve Gara bölgesinde 100 km ve ötesindeki sahalarda operasyonlar oluturuluyor. Bu MTin teknolojisinin ne kadar ileriye gittiinin bir göstergesidir.

Ana Sayfaya Git