Kanser hastasının tedavisi SGK'dan!

Akciğer zarı kanseriyle mücadele eden Yusuf Zor'un açtığı davada Diyarbakır 4. İş Mahkemesinin verdiği kararın gerekçesinden "Davacının yaşamının sağlıklı şekilde devamı için lüzumlu ve zorunlu olan her türlü sağlık desteği sosyal güvence kapsamında değerlendirilmelidir"

Haberler 27.05.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 4. Mahkemesi, açt davada akcier zar kanseriyle mücadele eden Yusuf Zorun tedavisi için gerekli olan ilacn bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafndan karlanmasna karar verdi.

Diyarbakrda yaayan Zora (69) 3 yl önce Dicle Üniversitesi (DÜ) Tbbi Onkoloji Bölümünde yaptrd tetkikler sonucu akcier zar kanseri tehisi konuldu.

Kemoterapi tedavisine balayan Zor, 9 kez kemoterapi almasna ramen hastalnn bu tedaviye cevap vermedii belirlendi. Bir dizi tetkik yaplan Zora doktorlar hastalna iyi geleceini belirttikleri Opdivo isimli ilac önerdi.

15 günde bir 3 ay kullanmas önerilen ilacn SGK tarafndan karlanmadn örenen Zor, salna kavumak için ilac kendi imkanlaryla satn ald.

laç bedelini karlayacak imkan kalmayan Zor, avukat Dilan Didem Durak araclyla Diyarbakr 4. Mahkemesine, SGK tarafndan ilaç bedelinin kesinti yaplmadan karlanmas, ödedii ilaç bedeli 21 bin 776 lirann da yasal faizi ile kendisine tahsil edilmesi talebiyle dava açt.

Daval kurum da avukatlar araclyla mahkemeye sunduu itiraz dilekçesinde, Kurumumuz tarafndan davacya belirtilen ilaç bedelinin ödenmesi mümkün deildir, yersiz açlan davann reddine karar verilmesini talep ediyoruz. denildi.

Talepleri deerlendiren mahkeme, Salk Bakanl Tbbi laç ve Cihaz Kurumundan endikasyon d bavuru ile kullanm onay alnan ilacn Salk Uygulama Tebliine uygun olduunun anlaldn, davann bu nedenle kabul edildiini belirterek, ilaç bedeli olarak ödenen 21 bin 776 lirann ileyecek yasal faizi ile davaldan tahsil edilerek, davacya ödenmesine karar verdi.

ZORUNLU OLAN HER TÜRLÜ SALIK DESTE SOSYAL GÜVENCE KAPSAMINDA DEERLENDRLMELDR

Mahkemenin karara ilikin gerekçesinde u ifadeler yer verildi:

Sosyal güvenlik, kiilerin karlama ihtimali olan risklere kar güvence salanmas temeline dayanmakla, bilhassa salk hususunda karlalan risklerin sosyal güvence altnda olmas esastr. Yaam hakknn kutsall tartmaszken, davacnn yaamnn salkl ekilde devam için lüzumlu ve zorunlu olan her türlü salk destei sosyal güvence kapsamnda deerlendirilmelidir. Davacnn hastal kemoterapi tedavisine yant vermemi, ilacn kullanlmasndan sonra hastal tedaviye yant vermitir. lacn kesilmesi halinde davacda hayati risk oluabilecektir.

KARARI EMSAL OLARAK GÖRÜYORUZ

Karar deerlendiren avukat Durak, akcier kanseri tehisi konulan müvekkilinin yllarca kemoterapi görmesine ramen hastalnn ilerlediini söyledi.

Kemoterapinin sonuç vermemesi nedeniyle doktorunun da onayyla akll ilaç tedavisine balanldn dile getiren Durak, kulland ilaçlar sayesinde müvekkilinin hastalnda iyileme görüldüünü ifade etti.

Durak, müvekkilinin uzun bir süre bu ilac kullanmas gerektiine ve maliyetinin çok yüksek olduuna iaret ederek, Müvekkilim emekli olduu için ilac karlamakta çok büyük zorluklar yaad için bize bavuruda bulundu. Salk Bakanl tarafndan verilen endikasyon d ilaç kullanm onayyla dava açtk. Dava süresince ihtiyati tedbir ile müvekkilimin ilac ücretsiz temin edebilecei yönünde ara karar aldk. Dava, doktoru reçete ettii sürece müvekkilimin kullanaca bu ilacn SGK tarafndan karlanmas yönünde kararla neticelendi. dedi.

Kararn baka hastalar da ilgilendirdii için sevindirici olduunu anlatan Durak, baz hastalarda kemoterapi tedavisinin fayda göstermeyebildiine dikkati çekti.

Durak, laçlarn maliyeti çok yüksek. Herkes tarafndan karlanamyor. SGKya bal olan kiilere bu ilaçlarn kurum tarafndan temin edilmesine ilikin karar emsal olarak görüyoruz. Birçok kiinin bu kararla dava açabileceine inanyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git