Karantina 10 gün oldu

Kovid-19 tanılı kişilerle yakın temaslıların karantina süresi 14 günden 10 güne düşürüldü. Sağlık Bakanlığınca güncellenen "Kovid-19 Rehberi - Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberinden "Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR yapılmaksızın 10. günün sonunda biter ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam eder" denildi.

Haberler 08.12.2020 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tans konulan kiilerle yakn temasllarn karantina süresi 10 gün olarak güncellendi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, bilimsel çalmalar dorultusunda Hastalk Kontrol Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa Hastalk Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) tarafndan yaplan güncellemelerin, Türkiye tarafndan anlk takibi yaplarak rehberlere entegre ediliyor.

Bu kapsamda Kovid-19 Rehberi - Temasl Takibi, Salgn Yönetimi, Evde Hasta zlemi Ve Filyasyon konulu rehberde baz güncellemeler yapld.

Kovid-19 tans konulan kiilerle yakn temasllarn daha önce 14 gün olan karantina süresi 10 güne düürüldü.

Rehberde yer alan güncellemeler öyle:

Yakn temasllar 10 gün boyunca karantinada kalr. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelimeyen kiilerin karantinas, PCR yaplmakszn 10. günün sonunda biter ancak bu kiiler toplumda uyulmas gereken tedbirlere devam eder.

14 GÜNDEN 10 GÜNE DÜÜRÜLDÜ

Ayrca yakn temasl olan ve izlem süresince semptom gelimeyen kiilerde, PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda karantina sonlandrlabilir.

PCR testi, ancak kapasitenin uygun olduu durumlarda, en erken 5. günden sonra evde numune alnarak yaplabilir. PCR testi negatif çkan ve semptom gelimeyen kiilerde 7. günün sonunda karantina sonlandrlr.

Yakn temasllarda karantina hiçbir ekilde 7 günden önce sonlandrlamaz. çalanlarn 8. günde ie geri dönüleri salanabilir. Bu uygulama yüksek riskli kiilere (yal bakmevleri, ceza infaz kurumlar, bakl düük hastalar gibi toplu yaam alanlar) bakm verilen alanlarda uygulanmaz ancak bu kiiler toplumda uyulmas gereken tedbirlere devam eder.

Rehberde ayrca, Pandemi döneminde hastalk yaylmnn ve yakn temasn azaltlmas amacyla i yerleri iyi havalandrmas olan, 4 metrekareye 1 kii çallacak alanlar eklinde düzenlenmelidir. uyars da yapld.

Söz konusu rehbere, https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/39552/0/covid-19rehberitemaslitakibievdehastaizlemivefilyasyonpdf.pdf adresinden ulalabilecek.

Ana Sayfaya Git