Karar idari ve adli merciye aittir!

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı Anayasa Mahkemesine verilen bir görüşle ilgili açıklama yaptı:

Haberler 25.08.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl nsan Haklar Dairesi Bakanl (HDB), Anayasa Mahkemesinde görülen bir bireysel bavuruya verilen görüün, balamndan koparlarak farkl bir ekilde yanstldn açklad.

Adalet Bakanl HDBnin internet sitesinden yaplan açklamada, baz basn ve yayn kurulularnda, Anayasa Mahkemesine verilen bir görüün, ecinselliin slam dininde haram kabul edildii, bu nedenle tutuklama kararnn hukuka uygun olduu eklinde yanstlmas üzerine, söz konusu yorum ve iddialarla ilgili kamuoyunun doru bilgilendirilmesi amacyla basn açklamas yaplmasna ihtiyaç duyulduu belirtildi.

BREYSEL BAVURU

Anayasa Mahkemesine yaplan bireysel bavurulardan Adalet Bakanlna bildirilenlere ilikin, Bakanlkça yazl görü hazrlanarak Anayasa Mahkemesine sunulduu hatrlatlan açklamada, bu kapsamda, bireysel bavurularn kabul edilmeye baland 23 Eylül 2012den bugüne kadar 4 bin 330 bireysel bavuru dosyas ile ilgili Anayasa Mahkemesine görü verildii, Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) de 1 Mart 2012den itibaren 1889 bavuru dosyas hakknda görü hazrland aktarld.

Açklamada, Bakanlmzca sunulan görülerde, öncelikle idari veya adli makamlarn takdirleri tespit edilmektedir. Tespit yapldktan sonra konuya ilikin Anayasal ve yasal hükümler ile Anayasa Mahkemesi ve AHM içtihatlar dorultusunda idari ve yargsal makamlarn takdirleri incelenmektedir. denildi.

SOMUT BAVURULAR

Somut bavuruda da bu yöntemin izlendii belirtilen açklamada, Görü yazmzda, soruturma makamlarnn tutuklamaya gerekçe gösterdikleri olgusal temellerin iddianamede ne ekilde yer aldnn belirtildii bölümün balamndan koparlarak, farkl bir ekilde yanstld görülmektedir. ifadeleri kullanld.

Bakanlkça görü oluturulurken, öncelikle Anayasann kii hürriyeti ve güvenlii kenar balkl 19. maddesinin esas alnd, 5271 sayl Ceza Muhakemesi Kanununun tutuklama nedenleri kenar balkl 100 ve devam maddelerine göre deerlendirme yapld aktarlan açklamada, Bakanlk görüünde, bavurucunun üzerine atl ve 5237 sayl Türk Ceza Kanununun 216. maddesinde düzenlenen Halk kin ve dümanla tahrik veya aalama suçunun maddi ve manevi unsurlarna ilikin, Anayasa Mahkemesi ve Yargtay içtihatlarna da ayrntl ekilde yer verildiine iaret edildi.

Açklamada, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin Özgürlük ve güvenlik hakk kenar balkl 5. maddesine ilikin, AHM ve Anayasa Mahkemesi kararlar referans alnmtr. Söz konusu metnin baka referanslarla sunulduu iddias gerçei yanstmamaktadr. ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git