Kararı Diyarbakır’da almışlar

Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 9'u firari 18 "sivil imamı" hakkında 2'şer kez müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapisle cezalandırılmaları istendi.

Haberler 15.01.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Cumhuriyet Basavclnca, 1 Ocak 2014te Hatayn Krkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014te Adanann Ceyhan ilçesinde MT trlarnn durdurulmasn ve aranmasn organize ettikleri gerekçesiyle FETÖnün sivil imamlar hakknda yürütülen soruturma kapsamnda hazrlanan iddianame, stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesince yetkisizlik karar verilmesi üzerine Adana 13. Ar Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, 15 Temmuz 2016da FETÖnün darbe giriimi srasnda yakalanan ve örgütün sözde jandarma imam olduu gerekçesiyle 79 kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlan Nurettin Oruç ile baka suçtan tutuklu Abdurrahman Ö. ve Yasin Y. ile tutuksuz sanklar H.A, H.Ü, S.Y, K.K.K, A.D, B.A. ile firari Ahmet Numan A, Ali ç, Ali S, Cemil Y, Feyzullah G, Hasan Hüseyin K, Hüseyin C, Mustafa . ve Uur Ann Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme ve Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçlarndan 2er kez arlatrlm müebbet, Devletin gizli kalmas gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacyla temin etme, Devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken bilgileri casusluk maksadyla açklama ve terör örgütü yöneticilii veya örgüt üyelii suçlarndan 50er yl 5er ay hapisle cezalandrlmalar istendi.

MT trlarnn durdurulmas ve aranmasna ilikin detayl bilgilere yer verilen iddianamede, trlarn durdurulmasnn FETÖ/PDY eleba Fetullah Gülenin talimatyla Türk Silahl Kuvvetlerindeki (TSK) örgüt yaplanmasnn sivil yöneticilerince planlanp uyguland belirtildi.

ddianamede sanklarn, FETÖnün Diyarbakrdaki güvenli ev olarak adlandrlan bir villada gerçekletirilen toplantya Karar Kurulu Üyesi sfatyla katldklar, MT trlarnn durdurulmasnn birincil sorumlularndan ve örgütün sözde üst düzey yöneticileri olduklar anlatld.

Güvenli evlerin sadece bu tür toplantlar için kullanld aktarlan iddianamede, u tespitlere yer verildi:

FETÖ/PDYnin üst düzey yöneticilerince, örgüt eleba Fetullah Gülenin talimatyla Güneydou Anadolu Bölgesinde devlet otoritesinden bamsz olarak örgüt adna karar vermek ve yarg, emniyet, TSK, MT ve mülkiye gibi devletin en mahrem birimlerine szdrdklar örgüt mensuplarna FETÖ adna aldklar kararlar uygulatmak, böylelikle oluturduklar Paralel Devlet Yaplanmas araclyla perde arkasndan Güneydou Anadolu Bölgesindeki devlet politikalarn yönetmek maksadyla sözde bir karar kurulu oluturduklar ve MTe ait trlarn 1 Ocak 2014te Hatayn Krkhan ilçesinde, 19 Ocak 2014te ise Adanann Ceyhan ilçesinde durdurulmas ve aranmas eylemlerinin gerçekletirilmesi yönünde kararlarn örgüt eleba Fetullah Gülene danlarak bu kurulca alnd, görevlendirilmelerin bu kurulca yapld, sanklarn genellikle Diyarbakrdaki güvenli ev olarak nitelendirilen villada gerçekletirilen bu toplantlara Karar Kurulu Üyesi sfatyla katldklar ve eylemin birincil sorumlularndan olduklar tespit edilmitir.

MT TIRLARININ DURDURULMASI TALMATI, ÖRGÜT ELEBAI GÜLENDEN

ddianamede ifadesine yer verilen gizli tank, 2013te yaptklar bir toplantnn gündemine MTe ait trlarn durdurulmasnn geldiini anlatt.

Örgütün sözde Kara Kuvvetleri Türkiye sorumlusu olduu ve MT trlarnn durdurulmasnn birincil sorumlular arasnda yer ald iddia edilen Ali Snin, konuyu örgüt eleba Fetullah Gülene sorduktan sonra deerlendireceklerini söylediini aktaran gizli tank, unlar kaydetti:

Bu konu daha sonra FETÖ/PDYnin dershanelerinin kapatlmas nedeniyle örgütün hükümete açt savala hükümete zarar vermek ve kamuoyunda alg oluturmak amacyla sonraki toplantda konuuldu. Bu talimattan 2 hafta kadar sonra Hatay ve Adanada e zamanl olarak MT trlarnn durdurulmasyla, Türkiye Cumhuriyetine kar kara propaganda çalmalarna balayp, uluslararas mahkemelerde hükümeti haksz bir ekilde yarglatarak itibarszlatrmak adna MT trlarna operasyon yapld ve Fetullah Gülenin talimat yerine getirildi.

Gizli tank, söz konusu toplantya Ali Snin yan sra FETÖ/PDYnin sözde Türkiye Emniyet mam Kozanl Ömer kod adl Osman Hilmi Özdil ve jandarma imam Nurettin Oruçun bakanlk yaptn, 17-25 Aralk sürecinden sonra mahrem yaplanmada deiiklie gidildiini anlatarak, Mahrem imamlarn bir ksm görevden alnd. Osman Hilmi Özdil görevden alnarak yurt dna kaçt. Ali S, Kara Kuvvetleri Türkiye imaml görevinden alnarak Pakistana gönderildi. Bu toplantlara yeni göreve getirilen Sami kod adl Kemal Batmaz, Hava Kuvvetleri Türkiye imam olarak bakanlk yapmaya balad. eklinde ifade verdi.

ADANADA DURDURULACAK TIRLAR çN KENTE GELMLER

ddianamede, sanklarn örgütün sözde üst düzey yöneticileri olarak faaliyet yürüttükleri, operasyonel hat ve ByLock kullandklar belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

1 Ocak 2014te MTe ait tr durduran ancak trn içerisinden görüntü alnamad için amaçlarna ulaamayan FETÖ yöneticileri, 19 Ocak 2014 tarihindeki eylem için daha koordineli bir hazrlk yapmlardr. Bu kapsamda sank Halil kod adl Hamza Ali Ecenin talimatlar dorultusunda, Mehmet Cevher Koyuncunun, FETÖnün sivil kanadn temsilen olay yerine giderek gelimeleri buradan takip ettii ve FETÖnün jandarma yaplanmasnda Müdür konumunda bulunan sank Halil kod adl Hamza Ali Eceye anlk olarak gelimeleri aktard, bu esnada örgütün Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersindeki yaplanmalarndan sorumlu olan ve sank Hamza Ali Ecenin yardmclar konumunda bulunan üpheliler Akif kod adl Hasan B, Nahit kod adl Uur A. ve Erturul kod adl Bayram Ann da herhangi bir olumsuzlua kar dorudan müdahale edebilmek maksadyla eylemin gerçekletii saatlerde sank Hamza Ali Ece ile sann Adanadaki ikametinde toplant halinde bulunduklar ve süreci buradan yönettikleri tespit edilmitir.

MT TIRLARININ DURDURULMASI VE DAVA SÜREC

MT trlar 1 Ocak 2014te Hatayn Krkhan ilçesinde, 19 Ocak 2014te ise Adanann Ceyhan ilçesinde durdurulmutu.

Adana 13. Ar Ceza Mahkemesince, MT trlarnn durdurulmasn organize ettikleri gerekçesiyle 50 sanktan 27sine 1 yl 10 ay 15 gün ile arlatrlm müebbet arasnda deien hapis cezalar verilmiti. Firari sanklar ve baka mahkemede ayn suçtan yarglanp ceza alan sanklarn dosyalar ayrlmt.

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesince de trlarn durdurulmasyla ilgili sivil imamlar hakknda iddianame hazrlanm, mahkeme yetkisizlik kararyla dosyay Adana Ar Ceza Mahkemesine göndermiti.

Sanklar arasndaki Nurettin Oruç, Ankarada görülen davada, FETÖnün darbe giriimini Aknc Üssünden yönettii ve örgütün jandarma imam olduu gerekçesiyle, sözde yönetici sfatyla bütün eylemlerden sorumlu tutularak, 79 kez arlatrlm müebbet ve 3 bin 901 yl 6 ay hapis cezasna çarptrlmt.

Ana Sayfaya Git