Karekod sistemiyle kişiselleştiriliyor...

Türkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında 14 Ocak Perşembe günü başlatılan aşı uygulamasında ilk hafta geride kalırken, toplam aşılanan sağlık çalışanı sayısı 1 milyona yaklaştı. Her vatandaş için özel olarak oluşturulan karekod uygulaması sayesinde aşılar kişiye özel olarak tahsis edilirken, aşılanan sayısı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden anlık olarak takip ediliyor.

Haberler 20.01.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn yönetmeliklerini takip ederek Kovid-19 alar için karekod altyaps gelitirdiklerini aktaran VISIOTT Genel Müdürü Emre Özden, Karekod sistemiyle alarn kiiselletiini belirtti. Özden, Bakanlk, her bir Kovid-19 asna karekod atayarak, a sahteciliinin, karaborsacln, hak deiimi taleplerinin ve alama önceliini manipüle edecek giriimlerin önüne geçiyor dedi.

Salk Bakanl, ücretsiz olarak sunulan Kovid-19 alarn her aamada takip etmek için devreye ald takip altyaps sayesinde T.C. kimlik numarasn temel alarak kiiye özel bir karekod oluturuyor. Bu sayede hem ismine tahsis edilen kii dnda ann kullanlmasnn önüne geçiliyor hem de alarn tedarik zincir boyunca izlenebilirlii salanyor. Öte yandan hangi ann kime, nerede, ne zaman yaplaca ileniyor. Karekod sistemi sayesinde ayrca anlk olarak alanan kii says Kovid-19 As Bilgilendirme Platformu üzerinden online olarak takip edilebiliyor.

EFFAF VE ZLENEBLR BR AILAMA SÜREC OLUTURULDU

Tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanp üretilen karekod sistemi, Salk Bakanlnn a takip sistemi tarafndan hazrlanan ulusal alama programnda çocuk felci, karma, kuduz ve birçok farkl a için de 2011 ylndan beri kullanlyor.

VISIOTT Genel Müdürü Emre Özden, Salk Bakanlnn yönetmeliklerini takip ederek Kovid-19 alar için karekod altyaps gelitirdiklerini söyledi. Bakanla destek olduklarn anlatan Özden, Salk Bakanl her bir Kovid-19 asna benzersiz bir karekod atayarak; a sahteciliinin, karaborsacln, hak deiimi taleplerinin ve alama önceliini manipüle edecek giriimlerin önüne geçiyor dedi.

Özden, Elektronik randevu sistemi gibi akll salk uygulamalar ile karekodlar entegre ederek pandeminin bandan beri uygulanan sosyal mesafe kuralnn korunmas salanyor. Alar karekodlamann bir dier faydas ise her bir a için souk zincirin bozulup bozulmadnn takibinin salanmasdr diye konutu.

TÜRKYE LAç TAKP SSTEMNDEN TECRÜBEL

Kovid-19 alarnn tedarik zinciri boyunca izlenebilirliini salayan karekod sisteminin, 2012 ylnda uygulamaya giren laç Takip Sistemi (TS) ile benzer altyapy kullandn aktaran Özden, Türkiyenin dünyada uçtan uca ilaç izlenebilirliini tüm ilaç endüstrisini kapsayacak ekilde baar ile gerçekletiren ilk ülke olduunu aktararak, ilaç izlenebilirlii konusunda çalan ülkeler ve organizasyonlar arasnda en kapsaml ve sürdürülebilir (Level 5 - Country Level) sistemine sahip ülke konumunda olduunu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git