Kar'ın tuzu Iğdır’dan!

Türkiye'nin en önemli tuz rezervlerinin bulunduğu Iğdır'ın Tuzluca ilçesinden çıkarılan 200 bin ton tuz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki karla mücadele çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor

Haberler 23.01.2021 - 02:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Idrn Tuzluca ilçesindeki 3 madenden elde edilen tuz, hem Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki karla mücadele çalmalarna hem de ehrin ekonomisine katk salyor.

Tuzluca ilçesindeki 3 tuz madeni, Dou ve Güneydou Anadolu bölgeleri ile komu Gürcistanda karla mücadele, gda, hayvanclk ve sanayi alanlarnda ihtiyaç duyulan tuzu temin ediyor.

Özellikle k aylarnda younluun artt madenlerde yllk 200-300 bin ton üretim yaplyor. Buradaki madenler, Türkiyenin ihtiyacnn önemli ksmn karlayabilecek rezerve sahip bulunuyor.

Madenlerden kaya tuzunun yan sra yemeklik, sanayi, turuluk ve salamuralk tuz da elde ediliyor.

Maden letmecisi Selahattin lker, Tuzlucada eski maden oca ve açtklar yeni maden ocaklarnda yllk 200 bin tonun üzerinde tuz üretildiini söyledi.

Tuzun hem yurt içinde hem de yurt dnda pazar bulduunu belirten lker, Özellikle kn karla mücadele için yüklü tonajlarda tuz isteniyor ama kapasitemizin yettii kadar cevap verebiliyoruz. Pazar paymz geniledikçe kapasitemizin artrmas gerekiyor. Biz de bunun için eleman ve ekipmanlarmz artrarak daha fazla üretim yapmak için mücadele ediyoruz. dedi.

lker, Tuzluca ilçesinin tuz madeni bakmndan Türkiyenin önemli zenginliklerinden biri olduunu dile getirerek, Tuzluca, ülkemizin ciddi anlamda tuz ihtiyacn karlayacak rezerve sahip. Ülkemizdeki tüm maden ocaklarn birlikte hesaplarsanz buras Türkiyenin yüzdeki 30 ile 40 arasnda tuz ihtiyacn karlayacak rezerve sahiptir. diye konutu.

KIIN TALEPLER KARILAMAK çN ÜRETM HIZLANDIRIYORUZ

Maden iletmecisi Abdulhakim Atmaca da Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu bölgelerinde karla mücadele çalmalarnda, hayvanclk ve gda sektöründe kullanlan tuzun Tuzlucadaki iletmelerden karladn söyledi.

Özellikle kara yollarnn ve belediyelerin karla mücadelede kulland tuzu elde edebilmek için youn ekilde çaltklarn belirten Atmaca, K aylarnda talepleri karlamak için üretimi hzlandryoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git