Karınca yuvası bile dayanıklı!

DİCLE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, yerde ve altında barınan canlı türlerin deprem ile sel gibi afetlerden minimum seviyede etkilendiğini belirtti. Prof. Dr. Kılıç, "Karınca ve fare olan yuvalar etkilenir ama popülasyonları yok edecek kadar etkili değildir. Çünkü türler, tabiata uygun yuva yaparlar. Depreme, sele veya diğer olasılıklara karşı kendi yuvalarını mimari şekillerinden dolayı koruyabilirler. Yuvaları, insanların yapılarına göre daha dayanıklı ve esnektir. Depremin tabiatta minimum etkisi vardır" dedi.

Haberler 14.01.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, yerde ve altnda kuluçkalayan ve barnan tavan, karnca, köstebek, fare ve benzeri canl türlerinin afetlere uygun yuvalar yaptklarn söyledi. Özellikle Dou Anadolu Bölgesinde son zamanlarda yaanan ve dier bölgelerdeki kentleri de etkileyen depremlerin canl türlerinin popülasyonuna etkisiyle ilgili konuan Prof. Dr. Klç, türlerin bu durumdan daha dayankl ve esnek yuva yaptklar için minimum seviyede etkilendiini ifade etti.

YUVALARI NSAN YAPILARINA GÖRE DAHA DAYANIKLI

Prof. Dr. Klç, depremin meydana geli zamannn da önemli olduunu vurgulayarak, Deprem, bahar ya da yaz balangc olan üreme zamannda meydana gelirse türler için etkili olabilir. Yalnz doada yaayan türler depreme uygun yuva yaparlar. Depremde en az riskle depremi geçirirler. çünkü yuvalar insanlarn yaplarna göre daha dayankl ve esnektir. Dolaysyla olabilecek zararlar minimumdadr. Üreme döneminde eer yuva yeri topran derinliklerindeyse etkili olabilir. Yalnz popülasyonda, etkilenenlerden daha fazla etkilenmeyenler var. Dolaysyla depremin etkisi türler üzerinde minimumdadr. Biz depremi özellikle insanlar üzerinde etkili diye biliyoruz. Ayn depremin daha iddetlisini gelimi ya da akln kullanan ülkelerde daha az olarak görürüz. Akln kullanmayan ülkelerde ise daha iddetli depremin etkisini görürüz dedi.

TÜRLER TABATA UYGUN YUVA YAPARLAR

Yuvalarn genelde esnek olduunu hatrlatan Prof. Dr. Klç, depremin yuvalarda zannedildii kadar büyük bir tahribat yapmadn dile getirerek, unlar söyledi:

çünkü o yuvalar depreme dayankldr ve esnektir. Doal imkanlar deerlendirirler. Dolaysyla deprem minimum etkiye sahiptir. çok az yuva etkilenir. Depremin popülasyonun saysn düürme gibi bir etkisini ifade edemeyiz. Bu çok nadir bir olaydr. u ana kadar gözlemlerimizde ve literatür taramasnda depremlerin böylesine türler üzerinde ykc etkisine kayt söz konusu deildir. Ama muhakkak ki karnca ve fare yuvalar etkilenir ama popülasyonlar yok edecek kadar etkili deildir. Depreme, sele veya dier olaslklara kar mimari ekillerinden dolay yuvalarn koruyabilirler. Depremin tabiatta minimum etkisi vardr.

Ana Sayfaya Git