Kayseri'de 15 askerin şehit olduğu terör saldırısının sanıkları hesap veriyor

Kentte 6 yıl önce çarşı iznine çıkan askerleri hedef alan saldırıya ilişkin davada, dosyası ayrılan PKK'lı Ferhat Tekiner'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılanması sürüyor. Yargıtay, ana davada saldırının planlayıcısı Kenan Çiçek'e verilen 16 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1119 yıl hapis cezasını onadı

Haberler 17.12.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayseride 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı terör saldırısının 6. yılında, 11 sanığın yargılanması devam ediyor.

1. Komando Tugay Komutanlığında görevli askerlerin 17 Aralık 2016da halk otobüsü ile çarşı iznine çıktıkları sırada patlayıcı yüklü araçla düzenlenen terör saldırısı, aradan geçen 6 yıla rağmen hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Hain saldırıyla ilgili Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 24 Ekim 2017de başlayan ve 19 Nisan 2019da karara bağlanan davada, saldırının planlayıcısı olduğu belirtilen PKKlı Kenan çiçek, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, tehlikeli madde bulundurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve evrakta sahtecilik suçlarından 16 kez ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 1119 yıl hapisle cezalandırıldı.

Sanıklardan 7sine 2 ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası, 10una ise delil yetersizliğinden beraat kararı veren heyet, terör örgütü PKK/KCKnın sözde üst düzey sorumlularından olan ve Kayserideki saldırının yanı sıra Ankara ve İstanbulda PKK tarafından gerçekleştirilen bazı bombalı saldırıların talimatını veren kişi olduğu kaydedilen firari İshak Özçaktu ile diğer firariler Ferhat Tekiner ve Sait Karabulutun dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

TALİMATI VEREN TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

İç güvenlik operasyonları kapsamında Diyarbakır kırsalında 19 Temmuz 2019da İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerden 2sinin, Terörden Arananlar Listesinde kırmızı kategoride yer aldığı belirlendi. Söz konusu teröristlerden Erhan Garzan Porsipi kod adlı İshak Özçaktunun örgütün sözde Amed eyaleti özel güç sorumlusu olduğu, Ankara, Kayseri ve İstanbuldaki bazı bombalı eylemlerin talimatını verdiği tespit edildi.

PKKLI TEKİNER, MİTİN OPERASYONUYLA YAKALANDI

Terör saldırısının faillerinden PKKlı Fırat/Botan kod isimli Ferhat Tekiner, 23 Ekim 2020de Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonuyla Irakın kuzeyinde yakalanarak Türkiyeye getirildi.

Emniyetle işbirliği içinde düzenlenen operasyonla yakalanan Tekiner ile onun ifadeleri doğrultusunda Diyarbakırda gözaltına alınan 4 kişi, getirildikleri Kayseride tutuklandı.

Mütalaasını sunan Cumhuriyet savcısı, sanıklar Tekiner, B.K. ve M.Anın 15 kez kasten öldürme 54er kez kasten öldürmeye teşebbüs etme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma ve silahlı terör örgütüne üye olma suçlarından, polis memuru M.Önün silahlı terör örgütüne yardım etme ve suçluyu kayırma, S.Anın ise silahlı terör örgütüne yardım etme ve resmi belgede sahtecilik suçlarından cezalandırılmasını istedi.

YARGITAYDAN KISMİ ONAMA

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ana davada, 18 sanıktan, saldırının planlayıcısı PKKlı çiçekin de aralarında bulunduğu 9 sanık hakkındaki kararı onarken, aralarında iki dosyadan da yargılanan B.K. ve M.A. ile vefat eden A.Anın da bulunduğu 9 sanığın dosyasını ise eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu.

Tekinerin yargılandığı dosya ile birleştirilen 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, 11 sanık adalete hesap veriyor.

Terör saldırısının geriye kalan tek firari sanığı olan ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sait Karabulutun yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Ana Sayfaya Git