Kayyım yolsuzluğu

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kayyım döneminde yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklarla dair 14 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasında 3 müteahhit tahliye edildi.

Haberler 06.02.2021 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Büyükehir Belediyesine 2016da kayym olarak atanan Vali Mustafa Yaman döneminde yaand öne sürülen yolsuzluk, rüvet, ihaleye fesat kartrma, zimmet ve dolandrclk gibi suçlara ilikin 5i tutuklu 14 sank hakknda açlan davann ilk durumas 2nci gününde sona erdi. Mardin 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya baz sanklar Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld. Kimi sanklar ise duruma salonunda hazr bulundu.

Durumann dünkü oturumu savunmalar ile devam etti. Mahkeme heyeti, Coronavirus salgnn gerekçe göstererek gazetecilerin durumay takip etmesine izin vermedi. Ayn gerekçeyle durumaya snrl sayda izleyici alnd.

SAHTE FATURA SAVUNMASI

Durumada ilk olarak belediyeye araç kiralama ileri ve yakt almlarnn yapld firmann sahibi eyhmus Demirin savunmasyla balad. Demir, akaryakt almlarna dair kesilen ve sahte olduu belirtilen faturalara dair, Hatrladm kadar ile fatura kesildikten yarm saat sonra biri beni arad. Akaryakt ile ilgili fazla fatura kesildiini söyledi. 10 bin TL civarnda fatura kestim diye hatrlyorum. Benim hesabma yatan paray ben teslim ettim. Kent A..den beni arayan ahs ismini hatrlamyorum. Beni arayan arkadaa paray ayn hesaba iade edebilir miyim dedim. Hayr dedi. Ben de paray çektim hesaptan. O sra yine adn bilmediim kii beni Kent A..ye çard. Ben de paray Opet Petrol istasyonunda ona elden teslim ettim. Ben böyle bir eye tenezzül etmem. Bu rakam bir yemek paras. Yüksek miktarda olsayd ben hak verirdim size ifadelerini kulland.

DÜZGÜN YAPTIKLARINI DDA ETT

Daha sonra kayym Mustafa Yamann dönemde Mardin Büyükehir Belediyesi ve Mardin Valilii Özel Kalemi Cengiz Ergülün savunmas alnd. Ergül, görevi süresince görev tanmnn dna çkmadn iddia ederek, Kent A..deki herhangi bir harcamada yetkisi olmadn dile getirdi. Mehmet Bulut ile memuriyet ilikisi dnda bir ilikisi olmadn söyleyen Ergül, Elimizden geldii kadar görevlerimizi düzgün ekilde yapmaya çaltk. Bu suç çok ar gelmektedir. Biz helali haram bilen insanlarz. Yüce heyetinizin adaletine güveniyorum ifadeleriyle kendisini savundu.

PARALAR SINIR ÖTES OPERASYONLARA TRAFI

Duruma Berkehan Aslan isimli sann savunmasyla devam etti. Aslan, kendi adna olan irketin kendisine ait olmadn, kayym döneminde Elazl i insan Adnan Yüksele ait olduunu kaydetti. Aslan, irketin ne amaçla kurulduunu bilmediini iddia etti. irket üzerinden Adnan Yükselin snr ötesi operasyonlara para gönderdiini bildiini aktaran Aslan, paralarn kimler tarafndan alnd ve ilemlerin nasl yapld yönündeki sorular ise, bilmiyorum eklinde cevaplad.

HAYIRSEVERM SAVUNMASI

Sank Mehmet Dervi Düzgören, sahte faturalar ile ilgili yakt ihtiyac için kesilmi faturalar iddiasnda bulundu. Belediyede yakt olmad dönem söz konusu almlarn yapldn belirten Düzgören, soruturma aamasndaki beyanlarn tekrar ettiini söyledi.

Sanklardan Erdoan Girgin, hiçbir eyden haberi olmadn ileri sürerek, müfettilerin kendilerini aramas üzerine durumdan rahatsz olduu için sözlemeleri iptal ettiini söyledi. Berkehan Aslan ve Adnan Yükselin durumu bilmediini iddia eden Girgin, kendisi hakknda beyanlarda bulunan Berkehan Aslana dair Ne kadar ben yapmadm bilmiyorum dese de yalan beyanlarda bulunuyor dedi.

Elazl i insan Adnan Yüksel ise, savunmasnda benzer ifadeler kullanarak kendisini hayrsever bir i adam sözleriyle savundu.

Savclk ara mütalaasnda Adnan Yükselin tahliyesini isterken, dier 4 sann tutukluluk halinin devam yönünde karar verilmesini istedi. Mahkeme, kayym döneminin müteahhit olan i insanlar Ahmet Acay, Turaç Alki ve Adnan Yükselin tahliyesine; kayymn yeeni olarak nam salan Yunus Emre Akça ve kayym tarafndan müdür yaplan polis memuru Ercan Uysalerin tutukluluk halinin devamna karar verdi. Mahkeme, ayrca tutuksuz sanklarn adli kontrol tedbirlerinin devam yönünde karar verdi.

Ana Sayfaya Git