Kazdıkça Çıkıyor

Elazığ'daki tarihi Harput Kalesi'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmasında 2 bin 700 yıllık açık hava sunak alanı gün yüzüne çıkarıldı.

Haberler 18.09.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazdaki tarihi Harput Kalesinde 2 bin 700 yllk Urartu dönemi açk hava sunak alan ortaya çkarld.

Harput Kalesi kaz ekibi Bakan Prof. Dr. smail Aytaç, son 5 yldr 4 bin 500 metrekarelik alanda çalma yaptklarn söyledi.

Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu, Dulkadiroullar ve Osmanl dönemine ait yap kalntlar ile seramik, çini, alç kabartma, ok ucu, mancnk ta, mutfak eyalar, tbbi aletler, ta mühür gibi küçük parçalardan oluan yaklak 110 bin objeye rastladklarn iaret eden Aytaç, Harputun UNESCOnun Dünya Kültür Miras geçici listesine girmesinden sonra asl listeye girmesi yolunda Harput Kalesindeki kaz çalmalar daha da önem kazanm durumda. dedi.

- Doal kayalara oyulmu sunak alan

Aytaç, kalenin Sarayönü bölümündeki kaz çalmalarnn büyük bir ksmnn tamamlandn ve gelecek yl burannda restorasyonunun yaplabileceini dile getirdi.

Kazda ana kayaya oyularak yaplm kanal, basamak ve oturma yerlerinden oluan bir alan tespit ettiklerini vurgulayan Aytaç, unlar aktard:

Sarayönü dediimiz ksmdaki doal kayalarda, açk hava suna olduunu tahmin ettiimiz alan tespit ettik. Bu kadar çok açk hava sunann varl, Harputun özellikle Urartu döneminde önemli bir kale ehir, hatta bölge yönetiminin yapld bir merkez olduunu ortaya çkaryor. Bu kadar dini mekann bulunmas burann bir kült merkezi ya da inanç merkezi olduunu da gösteriyor. Sunan M.Ö. 7. yüzylda yapldn tahmin ediyoruz.

Ana Sayfaya Git