Kazma-kürekli balık avı mı?

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin balıkçıları, Nehil Çayı'nın yüzeyindeki buzu kazma kürekle kırıp suya bıraktıkları ağlarla balık avlıyor.

Haberler 25.01.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu Bölgesinde etkisini sürdüren souk hava nedeniyle, Yüksekovada birçok gölet, akarsu ve dere buz tuttu.

lçede Zap Suyunu besleyen en büyük akarsulardan Nehil çaynn yüzeyi de buzla kapland. Suüstü köyünde balkçlk yapan vatandalar da souk havaya ramen çayda geleneksel yöntemler kullanarak balk avcl yapmaya balad.

Sabah erken saatlerde Nehil çaynn bulunduu alana gelen balkçlar, kalnl 40 santimetreye ulaan buz tabakasn kazma kürekle krarak alarn suya brakyor.

Bir süre bekledikten sonra a çeken balkçlar, avladklar alabalk ve sazanlar satarak ailelerini geçindiriyor.

BALIK AVI DA BÖYLE

Balkçlardan Mehmet Doru, avclk için sabah erken saatlerde ovann içinden geçen çaya gelerek, buzu krdklarn anlatt.

Dondurucu souklarn kendilerini zorladn belirten Doru, unlar kaydetti:

Burada hayat çok zor. Souk havada insanlarn evden çkmas çok zor. Biz de köyümüzün yanndan geçen bu akarsuda her yl balk avlyoruz. çok zor ama zevkli oluyor. Buzlar krarken zorlanyoruz. Bazen tehlikeli de oluyor ama ailemizi geçindirmek için bunu yapyoruz.

Seyhan çirk de kaln buz tabakasn krdktan sonra ava baladklarn belirterek, Aa taklan balklar buzun altndan çkaryoruz. Her birimiz günde 20-30 kilogram balk avlyoruz. Hava çok souk, bunu da frsata çevirmek istiyoruz. Avladmz balklar hem tüketiyoruz hem de satyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git