Kemal Kılıçdaroğlu Berberoğlu tutukluluğuna tepki yürüyüşünde konuştu

CHP'nin Berberoğlu'nun tutuklamasına ilişkin başlattığı yürüyüşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çarpıcı açıklamalarda yaparak, kimsenin siyasal kimliği ile yürüyüşe katımadığını açıklayarak, insani bakımdan hrkesin destek verdiğini belirtti.

Haberler 30.06.2017 - 02:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPnin Berberolunun tutuklamasna ilikin balatt yürüyüte CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, çarpc açklamalarda yaparak, kimsenin siyasal kimlii ile yürüyüe katmadn açklayarak, insani bakmdan hrkesin destek verdiini belirtti.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, partisinin stanbul Milletvekili Enis Berberolunun tutuklanmasna tepki olarak balatt yürüyüüne ilikin, Hiç kimsenin parti kimliiyle katlmasn istemiyoruz ve doru bulmuyoruz. Yani efendim biz geldik X partisinin bayraklaryla bunu asla kabul etmiyoruz. Bireysel olarak herkes gelebilir. dedi.

Klçdarolu, Habertürk TV ve Bloomberg HT ortak yaynnda gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlayarak, yürüyüün stanbul Maltepede sona ereceini ve burada güzel bir miting gerçekletireceklerini belirtti.

Kontrollü darbe iddiasnn arkasnda olduunu ifade eden Klçdarolu, darbe giriiminin önceden bilinmesine ramen önlenmediini ve iktidarn sonuçlarndan yararlandn savundu.

CHP Genel Bakan Klçdarolu, 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan, 20 Temmuzda ilan edilen Olaanüstü Hal (OHAL) ile hayata geçirilen sivil darbenin hala devam ettiini ve FETÖ ile balantl olmayan kiilerin madur edildiini ileri sürdü.

Deniliyor ki MT bize bilgi vermiyor. Yani ordu içinde istihbarat yapamyoruz. MT bize bilgi vermiyor. MTin gönderdii özel bir yazda, bu yaz bizde var, mahkeme dosyalarnda da var. Kimlerin FETÖcü olup olmadn MT zaten askere bildiriyor. u anda bile MTin FETÖcüdür diye tanmlad kiiler görev banda. Açn bakn biz bunlar biliyoruz. Elde belgeler var. diyen Klçdarolu, FETÖnün siyasi ayann da ortaya çkarlmas gerektiini ve darbe giriimine ilikin çok fazla karanlk nokta bulunduunu belirtti.

- Biz de bu tuzaa dümedik, bu kadar basit

Milletvekillerinin dokunulmazlnn kaldrlmasna CHPnin destek verdii hatrlatlarak, o dönemde CHPli bir milletvekilinin de tutuklanaca riskini düünüp düünmedii sorusunu Klçdarolu, öyle yantlad:

öyle Anayasa Mahkemesinin karar vard, Milletvekilleri tutuklanamaz, yarglanr diye. Bizim parti programmz, kürsü dokunulmazl hariç dokunulmazlklara kar. Parti programn kim kabul ediyor, kurultay kabul ediyor. Benim üstümdeki bir organ kabul ediyor. Bugün de ayn düüncedeyiz, düüncemiz deimedi ama yargnn bamsz olmas, yargnn tarafsz olmas, Anayasa Mahkemesi kararlarna yargnn uymas, yani bir üst mahkeme kararna bir alt mahkemenin uymas gerektiini hepimiz biliyoruz. Bugün Anayasa Mahkemesi otursa masann bana karar verse herhalde eski kararndan vazgeçmezse Milletvekili tutuklanamaz diyecek ama Anayasa Mahkemesi aylardr karar veremiyor. Niçin? Saraya bakyor. u anda iktidar partisi, herhangi bir milletvekilinin dokunulmazln 160 oyla kaldrabilir. Anayasa deiikliine gerek var m? Yok. O zaman soru u? Niye anayasa deiiklii yapld? Niçin yapld? Referanduma hazrlk için yapld. Biz de bu tuzaa dümedik, bu kadar basit. Yani bir iktidar partisi herhangi bir milletvekilinin dokunulmazln bugün parlamento açk olsa kaldrabilir. Saysal çounluklar var. Kald ki milletvekili dokunulmazlyla bakan dokunulmazln kartrmamak lazm. Milletvekili seçilmedikten sonra o kii yine gidiyor savcya. Milletvekillii dütükten sonra giden mahkum olan bir sürü milletvekili var ama bakanlar öyle deil. Ömür boyu dokunulmaz. Parlamento karar almad sürece. Bizim görüümüz bu. Efendim Mahkeme yanl karar verir, biz yargya güvenmiyoruz. O zaman dokunulmazlmz koruyalm. Bu çifte standart olur. Bu demokrasi için bedel ödemekten kaçmak olur. Biz demokrasi için bedel ödemeye hazrz.

- Demokrasiyi anlamalar mümkün deildir

Açlk grevi yapan akademisyenler konusuna da deinen Klçdarolu, Bugün yaadmz tablo parlamento devre d braklmtr. Pek çok masum insan u anda hapistedir. imi geri istiyorum diyen en masum hareketi yapan 2 kii u anda açlk grevini hapishanede sürdürmektedir. imdi bunlar ölürse ne olacak? Ne yapt bunlar. KHK ile görevlerine son verildi bu insanlarn. Sonra iimi istiyorum diye A4 kadna yazd o kadar. dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkcinin Biz yollar millet yürüsün diye yapyoruz, teröristler yürüsün diye deil. sözlerinin hatrlatlmas üzerine Kemal Klçdarolu, u anda o bakan bizi terörist ilan edebilir, dördümüzü de... Sakncas yok ki... Demokrasi kültürünü özümsememi, demokrasi kültüründen gelmemi birilerinin, demokrasiyi anlamalar mümkün deildir. Benim haklarm bile, yani yürüme hakkm bile anayasann bana verdii hakk bile, bana lütuf olarak takdim ediyorlar. Biz lütfediyoruz da sen yürüyorsun diye. Pes ya vallahi pes. Ya arkada sen kim oluyorsun, sen kendini nasl böyle yetkili görüyorsun. Sen devlet misin? Ben yürürüm. Yürürken suç ilediysem ha tamam eyvallah. Cam indirdim, çerçeve indirdim, elime silah aldm, adam öldürdüm, o zaman tamam. Ya benim yürümemi, sen nasl bana lütuf olarak anlatrsn. Demokrasi geleneinden gelmeyen, demokrasi açsndan kafas ilemeyen birinin böyle bir suçlamay dorudan doruya yapmas yürüyenlere kar gerçekten büyük bir talihsizlik. karln verdi.

- Emin olun miting yapsaydk, bu yürüyü kadar etkisi olmazd

HDPnin yürüyüe katlmas konusunda yarn bir karar almasnn beklendii ve bu konuda düünceleri sorulan Klçdarolu, öyle konutu:

Bu adalet yürüyüünde bir tane bile CHP bayra göremezsiniz. Yoktur. Bu bir adalet yürüyüü. 80 milyonu ilgilendiren bir yürüyü. Adalet kim tarafndan arzu ediliyorsa ve kim hakszla uradn düünüyorsa, gelip bu yürüyüe katlabilir. Ben bir partinin genel bakan olmaktan çok bir kii olarak katlyorum ve Güvenparkta da Kemal Klçdarolu olarak stanbula tek bama yürüyeceim dedim. Bir parti olarak yürüyeceimizi asla söylemedik. Dolaysyla bizim bugün bu yürüyü kolunda her partiden insan var. Bir ekliyle ikayet ediyor. Adaletsizlik varsa ben de burada olaym diyenler de var. Mesela Muhsin Yazcolunun dosyas kapatld. Gerçekler ortaya çkmad. Adalet mi istiyorlar? O zaman yürüyeceksin kardeim. Hem dosya kapanacak hem de adaleti sadece seslendireceksin. Ya biz adalet istiyoruz Ee vermiyorlar sana. Vermiyorlarsa yürüyeceksin. Tabii yürüyeceksin derken, kracaksn dökeceksin anlamnda deil. Yürüyeceksin, sesini duyuracaksn. Emin olun miting yapsaydk, bu yürüyü kadar etkisi olmazd. Bu yürüyü Adalet ve Kalknma Partisinin en çok oy ald bölgelerdir bunlar ve beni artan bu bölgelerde bize gösterilen ilgidir. Protestodan çok daha fazla bize gösterilen ilgidir. Hiç kimsenin parti kimliiyle katlmasn istemiyoruz ve doru bulmuyoruz. Yani efendim biz geldik X partisinin bayraklaryla bunu asla kabul etmiyoruz. Bireysel olarak herkes gelebilir.

- Belki de bu yürüyüün içinde Gülene sempati duyan da vardr, belki de yoktur

CHP Genel Bakan Klçdarolu, Yürüyüe FETÖ mensuplar katlabilir mi? sorusu üzerine, Efendim alnnda yazmyor ki Fetullahç diye. Ben nereden bileceim. Belki de bu yürüyüün içinde Fetullah Gülene sempati duyan da vardr, belki de yoktur. Bilmiyoruz. dedi.

Örnein Akn Öztürkün ei ya da TBMMyi bombalayan Kubilayn, Selçukun ei de gelse yürüyüe katlabilir mi? çünkü onlar da hakszla uradklarn düünüyorlar? sorusuna Klçdarolu, Ben tanmyorum ki Akn Öztürkün eini. u anda bu yürüyü yolunda provakatörler de çkt. Biz bunlar gördük ve onlar ayrdk. Biz onlarn yapt hareketlerden ve eylemlerden hemen rahatszlk duyduk ve bir ekliyle ayrdk. Bilmiyoruz. Ya ben size unu desem te u geldi ve biz bunu kabul etmedik. Ama tanrsam, tanmyorsam ne yapabilirim. Demokrasiye inanyorsa ve adalet aryorsa, bizim açmzdan saknca yok. Parti kimlii kullanmayacak, bir parti tüzel kiilii olarak gelmeyecek, sade vatanda. Meclisi bombalayanlardan birinin ei de geldi genel merkeze ve fakat biz kabul etmedik. karln verdi.

Her alanda büyük adaletsizlikler yaandn belirten Klçdarolu, adaletsizlie uradn düünen herkesin yürüyüe katlabileceini vurgulad.

Adaletli bir düzen için balattklar yürüyüe toplumun her kesiminden destek verildiini aktaran Klçdarolu, yürüyüe katlanlar arasnda referandumda evet oyu kullananlarn da yer aldn belirtti.

Kemal Klçdarolu, yürüyüe verilen destein yannda eletirenler ve protesto edenlerin de bulunduunu kaydederek, herkesin fikrine sayg duyduklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git