Kendi elektriklerini ürettiler

Bingöl Genç’e bağlı Yazkonağı köyü Örtülü mezrasındaki vatandaşlar, köylerine elektrik gelmeyince, kendi elektriklerini ürettiler.

Haberler 08.08.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Genç ilçesine bal Yazkona köyü Örtülü mezrasnda yaayan vatandalar, 10 yldr evlerine elektrik getirme çabalar sonuçsuz kalnca, satn aldklar güne enerjisi panelleriyle güne enerjisinden kendi elektriklerini üreterek ihtiyaçlarn gidermeye balad. Mezrada yaayan 9 kiiden Veli Kökel, Ev ilerinde, aydnlatmada, yayk yapmada, telefonlar arj etmede ve günlük ilerde kullanyoruz. Bize u anlk yetiyor ancak bunu yaptk diye de devletimiz elektrii getirmekten vazgeçmesin dedi.

Genç ilçe merkezine 19 kilometre uzaklktaki Yazkona köyü Örtülü mezrasnda yaayan vatandalar, 1993 ylnda terör olaylar nedeniyle köylerini boaltmak zorunda kald. 2001 ylnda mezraya dönü yapan baz aileler köyde elektrik bulunmamas nedeniyle 2008 ylndan itibaren resmi makamlar nezdinde giriimlerde bulundu. Mezrada kalan 9 kiiden oluan 3 ailenin elektrik getirme çabas, 10 yl boyunca bir sonuç vermeyince vatandalar enerjiyi güneten karlamak için harekete geçti. Güne enerjisini elektrik enerjisine çeviren panelleri köye getirip sistemi kuran mezra sakinleri, ürettikleri enerji ile temel ihtiyaçlarn karlamaya balad.

Talep ettikleri halde elektrik hizmetini alamadklarn belirten mezra sakinlerinden Veli Kökel, enerji bata olmak üzere birçok skntlarnn olduunu ifade ederek, 10 yldan beri elektrik için urayoruz. Birçok kuruma bavurdum ama sonuç alamadm. Elektriin ana hatt bizden 660 metre uzaklktadr. Yüksek gerilim olsa, direkleri kendimiz kurup, masraflar biz ödeyip köyümüze çekebilirdik ama düürücü olmas arttr. çok talep ettik, ancak sonuç alamadk. Nüfusun az olduu gerekçesiyle enerji ihtiyacmz karlanmad. Elektriimiz olsayd mezraya dönüler artard. Dededen, atadan beri burada yayoruz, burada doduk. çou kii bu skntlar yüzünden göç etti. imdi de birkaç ev kaldk. Devletimizden acil olarak elektrik ihtiyacmzn giderilmesini istiyoruz dedi.

Veli Kökel, ürettikleri hayvansal gdalar saklayamadklarn da belirterek, Üretim yapyoruz, durumumuz çok ükür iyi ancak elektriimiz yok. Ürettiimiz hayvansal gdalar saklayamadmz için bozuluyor. Yemekler hep bir öün piiyor. Elektrik gelmeyince elle eski geleneksel yöntemlerle yayk yapyorduk. Günde 3 yayk yapmak zorundayz. Biz de güne enerjisini elektrie çeviren bu sistemi getirip kurduk. Bu sistemle her sabah 3 yayk rahatça yapabiliyoruz. Ev ilerinde, aydnlatmada, yayk yapmada, telefonlar arj etmede ve günlük ilerde kullanyoruz. Bize u anlk yetiyor ancak bunu yaptk diye de devletimiz elektrii getirmekten vazgeçmesin diye konutu.

Ana Sayfaya Git