Kendilerini ifade edemediler!

Pandemi döneminde birçok alanda mağduriyetler yaşanırken bunlarından biri de işitme engelli vatandaşların şeffaf maske sıkıntısı oldu. İşitme engellilerin hastanelerin yoğun bakım servislerinde ve adliye gibi alanlarda sıkıntılar çektiklerini öne sürüldü.

Haberler 17.01.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyada korona virüs ile mücadelenin banda maske, mesafe ve hijyen kural yerine getirilmeye çalld. nsanlar, her anlamda pandemiyle birlikte zorluklar yaarken, iitme engelli vatandalar da maske zorunluluu ve effaf maske skntsyla jest, mimiklerini kullanamadklar için kendilerini ifade etmekte zorluklar yaadklarn savundu. Bata hastane, adliye ve eitim kurumlarnda zorluklar yaanldn iade eden iitme engelli ei ve Diyarbakr Sar Haklar Eitim Kültür ve Spor Kulübü Dernei üyesi Tuba Ersöz, pandemi döneminde youn bakmda yatan iitme engelli hastalar olduunu, kendi skntlarn, rahatszlklarn yeterince ifade edemediklerini dile getirdi.

YOUN BAKIMDA YATAN TME ENGELL HASTALARIMIZ OLDU

Pandemi sürecinde en çok iitme engellilerin madur olduunu söyleyen Tuba Ersöz, gittikleri bir doktorda, hastanede, karakolda, adliyede neresi olursa olsun gittikleri hiçbir yerde iitme engellilerin kendilerini ifade edemediklerini belirtti. Karsndakinin ufak bir dudak okuma varsa eer onu bile yapamadklarn aktaran Ersöz, Baz iitme engellilerimiz dudak okuyarak en azndan bizi anlamaya çalyor ama maske takld için bu dönemde ve biz effaf maskede üretemedik. Onlar düünerek hiçbir ey yaplmad bu alanda. En azndan Diyarbakrda yaplmad. Bu yüzden hastaneye gittiler doktora kendilerini anlatmaya çaltlar. çünkü onlar yüz, mimik kullanarak iaret dilini kullanyorlar. Onlara yüz mimik olmad zaman sadece ellerin iaretleri yetmiyor. En çok madur olduklar konu pandemide maskeleri. Pandemi döneminde youn bakmda yatan iitme engelli hastalarmz oldu. Onlarda kendi skntlarn, rahatszlklarn yeterince ifade edemediler dedi.

Ana Sayfaya Git