Keskin nişancılar ilk sınavı "robot hedefe" karşı verecek

Seçkin birliklerin eğitimlerine yönelik geliştirilen Çok Yönlü Hareketli Hedef Sistemi, saklanma, kaçma ve saldırma gibi belirli senaryolar çerçevesinde uzaktan kumandayla hareket ettirilebiliyor

Haberler 17.08.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Seçkin birliklerin at testlerinde kullanlmak ve var olan kabiliyetlerin artrlmasn salamak amacyla uzaktan kumanda edilebilen çok Yönlü Hareketli Hedef Sistemi gelitirildi.

Gön Savunma, yarn balayacak ve 20 Austosa kadar sürecek 15inci Uluslararas Savunma Sanayii Fuarnda (IDEF 2021) uzaktan kumandayla hareket eden çok Yönlü Hareketli Hedef Sistemini tantacak.

Sistem sayesinde askeri personelin refleksinin artrlmas, manevra kabiliyetinin yükseltilmesi, hareket ve nian becerilerinin üst seviyeye çkartlmas ve doal hareketi tahmin etmeye ve yorumlamaya yönelik becerilerinin artrlmas amaçlanyor. Bunlarn yan sra personelin anlk deien durumlar karsnda ani karar verme yeteneinin yükseltilmesi hedefleniyor.

çok Yönlü Hareketli Hedef Sistemi, belirli senaryolar çerçevesinde (saklanma, kaçma ve saldrma) kullancnn istei dorultusunda uzaktan kumandayla hareket ettirilebiliyor. Tüm robotlar ayr kumandalar ve ayr kullanclarla ayn eitim senaryosunda kullanlabilecei gibi, tek kumandayla birden fazla robot yönlendirilebiliyor.

Sistem, açk alan eitimlerinde yakn mesafe ve uzak mesafe (keskin nianc) eitimlerine uygun tasarland. Yakn mesafe eitimlerinde önem tekil eden kurun sekme ihtimallerini minimuma indirecek yap dizayn edildi.

ZORLU HEDEFLER, DOAL KOULLAR

Keskin nianc uygulamalarnda, çok yönlü hareketli hedef deiken hzlarla kumanda edilebiliyor. Bu sayede keskin nianclar için oldukça zorlu ancak doal koullar oluturarak saha operasyonlar hakknda gerçekçi bir taktik imkan veriliyor.

Kaç uygulamasnda, çok yönlü hareketli hedef uzaktan kumanda kontrolü sayesinde ani manevralarla nian alan personelden, farkl hzlarda ve dorultularda uzaklaabiliyor. Bu uygulamayla hedef mesafesinin anlk deiimi karsnda odaklanma, koordinasyon ve hzl karar verme kabiliyetleri gelitiriliyor.

Saklanma uygulamasnda, hedef açk arazi veya kapal alan eitimlerinde hzl manevra kabiliyetleri sayesinde duvar, kolon, aaç ve benzerleri gibi objelerin arkasna konumlandrlabiliyor. Bu sayede personelin hzl karar verme ve zorlu koullar altnda nian alma kabiliyetleri artrlyor.

çok Yönlü Hareketli Hedef Sistemi, bina içi eitimlerinde gerçekçi bir ekilde kullanlabilmesi amacyla robot alt tayc sistemi, standart koridor ve kap geçi ölçülerine uygun tasarland. 360 derece dönebilme kabiliyeti sayesinde bina içi kullanma elverili olan sistemle, kapal alan uygulamalarnda yakn mesafe at eitimleri gerçekletirilebiliyor.

ÜRETCS KISITLI, TEMN ZOR

Gön Savunma Genel Müdürü Ece Göncü Saka, AA muhabirine yapt açklamada, IDEFe son 2 ylda gerçekletirdikleri Ar-Ge çalmalarnn sonunda ortaya çkan hareketli hedef sistemleri, termal hedefler, rotatif (döner) hedefler ile katlacaklarn söyledi.

Hareketli hedef sistemlerinin dünyada üreticisinin çok kstl olduunu ve tedarikinde zorlanldn belirten Saka, bu sistemler sayesinde seçkin timlerin at kabiliyetlerinin gelitirilmesi, at sürelerinin ksaltlmas ve reflekslerinin iyiletirilmesine yönelik çalmalar yaplabildiini bildirdi.

Saka, hareketli hedefin 500 metre menzile sahip olduu bilgisini vererek, öyle konutu:

Radyo frekans yöntemiyle uzaktan kumandayla çaltrlan bir hedef. At srasnda ata tepki olarak üzerindeki elektronik donanmlaryla yatarak vurulduunu çok uzak mesafelerden gösterebiliyor ve ksa sürede kalkarak atn isabetli olduunu görmemizi salyor. Sistemler önemli birliklerin testlerinden baaryla geçti. Yalnzca yaz hava artlarnda deil, k döneminde de yokulu ve toprak zeminlerde, karda ürünlerimizin çok baarl ekilde yol aldn, isabetli atlarda yatp kalkarak bu atlara cevap verdiini gördük. Baarl testlerin ardndan hem ülkemize hem yurt dna bu milli ürünle açlmann mutluluunu yayoruz.

Saka, tüm ürünlerin farkl çeitleriyle göreve hazr durumda olduunu, emniyet ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarnn çok ksa sürede karlanabileceini belirtti.

Ece Göncü Saka, Termal Hedef Sisteminin ise özellikle seçkin timlerin keskin nianclarnn eitimine yönelik gelitirildiini dile getirdi. Saka, Özel bir stma sistemi sayesinde keskin nianclarmzn kulland sya duyarl silahlarla gece ve gündüz hedefin yerini belli ederek at kabiliyetlerini güçlendirme üzere üretilmi bir ürün. IDEF 2021de bu ürünü de ilgililerin beenisine sunacaz. dedi.

çelik rotatif hedeflerin ise vuruldukça ayn anda yer deitirip döndüklerini anlatan Saka, bu hedefleri projeye ve istenilen büyüklükte, ata dayankl olarak üretebildiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git