Kilise satışa çıkarıldı

Mardin’de bulunan 1700 yıllık tescilli Mor Yuhanna Süryani Kilisesi, internet ortamında 7 milyon 250 bin liraya satılığa çıkartıldı.

Haberler 28.10.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Artuklu ilçesi Teker Mahallesi Akn Sokakta bulunan 1700 yllk Mor Yuhanna Süryani Kilisesinin sahibi, yapnn satlmas için giriimlere balad. Kültür ve Turizm Bakanlnn kültür varl olarak tescilledii, girii iki ayr oda ve ibadetlerin yapld bölümlerden oluan Mor Yuhanna Süryani Kilisesinde 3 din adamna ait mezar, iki ayr da tünel bulunuyor. badetin yaplmad ve uzun süre marangozhane olarak kullanlan kilisenin sat için Diyarbakrda emlakçlk yapan Mahsum Altaya yetki verildi. Altayn yapt ekspertiz çalmas sonucu tarihi kilise 7 milyon 250 bin lira fiyat biçilerek internet ortamnda sata çkarld.

ALICILARIN SÜRYAN CEMAATNDEN OLMASI BEKLENYOR

Emlak iletmecisi Mahsum Altay, alclarn Süryani cemaatinden olmasna dikkat çektiklerini kaydederek, yapmnn turizme kazandrlmas için onlarn teklifini beklediklerini kaydetti. Altay, Bundan 5 yl önce tekrar sata çkm olan bir kilise binasyd, geçen ay mülk sahibi tekrardan bizimle iletiime geçerek satmak istediini söyledi. 9 ayda biz burann ekspertizini yaptk, satlabilir durumunu inceledik, bata kilise olarak bize gelince garipsedik ama tapusuna baktmzda ahsa ait tapu olduunu, satna herhangi bir kanuni engel olmadn örendik. Daha önce marangoz atölyesi olarak kullanlm, babadan oula yllarca devam etmi bir süreç, uan ki sahibi de satmak istiyor. Sahibi Müslüman bir Türkiye Cumhuriyeti vatanda, 100 yldan fazladr ibadethane olarak kullanlmyor, 1700 yllk geçmii var, Hristiyanla ait dini motifler var, burann müzeden aldmz görüe göre Mor Yuhanna Süryani Kilisesi olarak tescilli olduunu söylediler. Biz de arayta olduumuz müterilerin çocuunu Süryani cemaati olmasna dikkat ettik, inallah Süryani cemaatine ait olan biri alr, Hristiyanlk inancna tekrar kazandrp devam eder. Sadan soldan kilise nasl satlr, veya cami de satlabilir mi diye karlatrma oldu, iin özünde bir kilise satlmyor, daha önce kilise olarak ibadet edilmi, içerisinde kiliseye ait yaptlarn olduu fakat kilise olarak faaliyet gösterilmiyor, atölye olarak kullanlm, isteyen alp oray tekrardan restore ederek Hristiyanlk inancna kazandrlabilir. Genelde 5 milyon üzeri teklifler aldk, lazerle yaplan ölçümlerde içte 110 metrekare kullanm alan var, ayr ayr bölümler halinde, yükseklii uzun, içersin de 2 tünel olduunu söyledi sahipleri. Bir tünel Dayrulzaferan Manastrna dieri ise kaleye çktn söylediler. çersinde bu tünellerin olmas apayr bir deer aslnda, alacak olan kiinin önem göstermesi gereken bir yer, dini hiçbir alana ve mezarlklara zarar verilmemi dedi.

Ana Sayfaya Git