Kira ve hibe başvuruları

Kazmacı, çiçekçiden simitçiye kadar birçok alanda faaliyet gösteren esnaf destek ve hibeden yararlanabileceğini ve başvuruların internet üzerinden gerçekleştirileceğini duyurdu.

Haberler 26.12.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Kazmac, Koronavirüs pandemisine kar esnafa yönelik olarak açklanan kira destei ve hibe ile ilgili açklamalarda bulundu. Kazmac, çiçekçiden simitçiye kadar birçok alanda faaliyet gösteren esnaf destek ve hibeden yararlanabileceini ve bavurularn internet üzerinden gerçekletirileceini söyledi.

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kazmac, esnafa destek paketinden kimler nasl yararlanacan 10 balk ile açklad

K AYRI DESTEK VERLYOR

Gelir kayb ve kira destei hibe eklinde olacak. Destekler 2021 ylnn ocak, ubat ve mart aylarn kapsayacak.

GELR KAYBI çN 3 BN LRA

Gelir kayb destei, ticari kazançlar basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunlarn dnda kalan esnaf ve sanatkrlar ile gerçek kii tacirlere aylk bin lira olmak üzere 3 bin lira olacak.

KRA YARDIMI NE KADAR?

Gelir kayb desteinden faydalanabilecek gerçek kiilerin vergi sicil kaytlarna göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iyerlerinin kiraysa, büyükehirlerde aylk 750 lira olmak üzere üç ayda toplam 2 bin 250 lira, dier yerlerde aylk 500 lira olmak üzere toplam bin 500 lira kira destei alacak. yeri kira bedeli kira destei tutarnn altndaysa, iyeri kira tutar kadar destek ödenecek.

MÜKELLEF OLMAK GEREK

Destekten yararlanabilmek için 14 Aralktan önce (bu tarih de dhil) vergi mükellefi olmak gerekiyor. Ticari kazançlar basit usulde tespit edilenler, bakanlk tarafndan belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve gerçek kii tacirler ile yine bu tarih itibaryla esnaf ve sanatkrlar siciline kaytl vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.

TANIM DEMEMEL

Programa bavurabilecek esnaf ile gerçek kii tacirlerin ekonomik faaliyet tanmlar bavuru tarihinden önce bakanlk internet sitesinden duyurulacak. Ayrca yazl duyuru yaplmayacak. Duyuru sonras ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanm deiiklii yapanlar hibe desteinden yararlanamayacak.

BAVURU TEK YER çN

Birden fazla iyeri olanlar da sadece bir iyeri için kira desteinden faydalanabilecek.

BAKA DESTEKTEN FAYDALANMAK ENGEL DEL

Hibe desteinden faydalanlan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Faal olmad anlalrsa ödeme yaplmayacak. Dier kamu kurum ve kurulularnca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanlmas, bu programdan faydalanlmasna engel deil.

TARA TEKLATINA YETK

Bakanlk, programn uygulanmasnda; bavuru, deerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve dier süreçlerde protokol yaplan kurumlar ile bunlarn tara tekilatna yetki verebilecek. Destek bavurular ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov. tr internet adresi üzerinden yaplacak.

KRA BEYAN EDLECEK

Kira destei bavurusunda bulunanlardan, söz konusu iyerinin aylk kira bedeli, açk adresi ve iyerini kiralayann kimlik bilgilerini bavuru esnasnda beyan etmesi istenecek.

BANKA HESABINA YATACAK

Destek program bavuru süresi, 10 günden az olmamak üzere bakanlk tarafndan belirlenecek. Reddedilen bavurular hakknda ret tarihinden itibaren 10 gün içinde Esnaf, Sanatkrlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüüne itiraz edilebilecek. Destekler banka hesaplarna yatacak.

DESTEK PAKETNDEN YARALANACAK ESNAF GRUPLARI

Ticaret Bakanl destek verilecek 133 ekonomik faaliyet listesini yaymlad. Buna göre, kantinciler, kuaförler, berberler, güzellik salonlar iletenler, karayolu ile personel ve örenci tamacl yapanlar, çay oca, kraathane, kahvehane, kafe iletenler, krtasiyeciler, taksi, minibüs, dolmu, halk otobüsü ile yolcu tamacl yapanlar, pazarclar desteklerden faydalanacak. Pastane, cierci, kokoreççi, kebapç, dönerci, lahmacuncu, pideci, mantc, gözlemeci, pizzac, börekçi, hamburger, sandviç ve simitçiler ile oturacak yeri olan fast food sat yerleri de listede yer ald. çiçekçi, kamp alanlar, bilardo ve oyun salonlar, elence parklar, çorbac ve ikembeciler, kaplca, hamam, sauna hizmeti sunanlar vb...

Ana Sayfaya Git