'Kırmızı' listede yer alıyor…

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi kırsalında, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından türünün tehlike altında olmasından endişe duyulduğu gerekçesiyle kırmızı listede yer alan Arap tavşanı görüntülendi.

Haberler 19.01.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uludere ilçesine bal Hilal beldesinde çobanlk yapan Abdullah Babat, akam saatlerinde hayvanlarn ahra kapattktan sonra evinin yolunu tuttu. Dönü yolunda Arap tavanna rastlayan Babat, cep telefonu ile hayvann fotorafn çekti. Babat, Akamüzeriydi hava kararmt. Hayvanlarmn yemini verdikten sonra hayvanlar içeri alp ahra kapattm. Kapy kilitleyip eve doru yol aldm. El feneriyle ilerlerken farkl bir hayvann yaklatn gördüm. Tavan gibi kulaklar, kanguru gibi ayaklar sincap gibi tüylü kuyruu ve fareye benzer bir gövdesi vard. Aceleyle fotorafn çektim, sonra kaçp gözden kayboldu dedi.

TAVANLARLA AKRABALII YOKTUR

Dicle Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar ise Arap tavannn farkl isimlerle bilindiini söyledi. Prof. Dr. Satar, Arap tavan, Orta Anadolu Bölgesi ve Bat Anadolu Bölgesi ovalaryla Dou Anadolunun yayla ve steplerinde görülür. Arap ülkelerinde özellikle Suriyede avlanlp yenildii biliniyor. 25 kadar türü olan Arap tavanlarnn aslnda tavanlarla hiçbir akrabal yoktur. Türün soyunun tehlike altnda olmasndan endie duyulduu hakknda IUCNnin krmz listesinde yer almaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git