Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği yayımlandı

Yönetmeliğe göre, kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan, sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek

Haberler 16.04.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krsal Mahalle ve Krsal Yerleik Alan Yönetmelii ile krsal mahalle veya krsal yerleik alan; sosyo-ekonomik durumu, ehir merkezine uzakl, belediye hizmetlerine eriebilirlii, mevcut yaplama durumu ve benzeri hususlar dikkate alnmak suretiyle belirlenecek.

çevre ve ehircilik Bakanlnca, Krsal Mahalle ve Krsal Yerleik Alan Yönetmelii, bugünkü Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, krsal mahalle veya krsal yerleik alan, sosyo-ekonomik durumu, ehir merkezine uzakl, belediye hizmetlerine eriebilirlii, mevcut yaplama durumu ve benzeri hususlar dikkate alnmak suretiyle belirlenecek.

Bu alanlar, büyükehir belediyeleri snrlar içinde olup 1984 yl ve sonrasnda köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüen mahalleleri kapsayacak.

lçe belediye meclisinin karar ve teklifi ile büyükehir belediye meclisinin kararyla krsal mahalle oluacak.

KIRSAL MAHALLE TESPT KRTERLER BELRLEND

Yönetmelikte belirlenen krsal mahalle tespiti kriterlerine göre krsal mahalle, krsal yerleim özelliinin devam edip etmemesi, ehir merkezine olan uzaklk ve ulatrma durumu, belediyelerin yol, su, atk su, kat atk, toplu tama gibi hizmetlerinden en az ikisine eriebilme imkanna tam kapasitede ulap ulamamas dikkate alnarak belirlenecek.

Ayn zamanda, mevcut yaplama durumunun krsal niteliinin devam edip etmemesi, imar mevzuat uyarnca yerleik ve gelime alanlar içinde olup olmamas da dikkate alnacak.

Krsal mahallenin sosyo-ekonomik olarak krsal nüfus orannn yüksek olmas, yüzölçümünün önemli bir ksmn tarm, orman, mera, yaylak ve klak arazilerin oluturmas, tarmsal üretimin, hayvanclk ve orman faaliyetlerinin balca geçim kayna olarak tespit edilmi olmamas gibi hususlardan bir veya daha fazlas da kriterler arasnda yer alacak.

Krsal mahalle olarak tespit edilemeyen mahallelerde, 10 bin metrekareden az olmayacak ekilde krsal yerleik alan belirlenebilecek.

Krsal yerleik alanlar, bir veya birden fazla mahallenin bir ksmn içerecek ekilde tespit edilebilecek.

BELEDYELERCE YAPILACAK LEMLER

Yönetmelikte, krsal mahalleye ilikin belediyelerce yaplacak ilemler de belirtildi.

Buna göre, önce ilçe belediye meclisince karar alnacak, teklifi içeren bu karar, büyükehir belediyesine gönderilecek. Büyükehir Belediye Meclisi, en geç 90 gün içinde karar verecek.

Büyükehir belediye meclisi belirtilen süre içinde karar almak zorunda olup, ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya deitirerek kabul ya da reddedebilecek.

Büyükehir Belediye Meclisi, krsal mahalle ile ilgili teklifini, ekonomik ve sosyal bütünlüü gözeterek o bölge dahilinde geniletme veya daraltma, bir mahalle içindeki krsal yerleik alanla ilgili teklifi mahalle snrlarna kadar geniletme yönünde karar alabilecek.

Ancak, Büyükehir Belediye Meclisi, tüm büyükehir snrlarn kapsayacak ya da ilçe belediyesi snrlarn kapsayacak veya aacak ekilde deitiremeyecek.

Krsal mahalle/yerleik alan karar, karar izleyen takvim ylnn bandan itibaren balayacak. Bu statüden çkarlmas da kararn verildii yl izleyen takvim ylnn banda sona erecek.

KIRSAL MAHALLE VE KIRSAL YERLEK ALANLARDA MUAFYET VE NDRMLER

Gelir vergisinden muaf esnaf (çilingir, hamal, yorganc gibi) tarafndan bizzat i yeri olarak kullanlan bina, arsa ve araziler, basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler (kendi iinde bilfiil çalmak ya da bulunmak gibi çok küçük ölçekli iletmeler; terzi, ebe, sünnetçi vs.) tarafndan bizzat iyeri olarak kullanlan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçl kullanlan binalar (evler, konut vs.) emlak vergisinden muaf olacak.

Zirai istihsalde kullanlan bina, arsa ve araziler (ahr, samanlk, yemlik, tarla vs.) emlak vergisinden, yap inas, bina inaat (yap ruhsat) harcndan, imarla ilgili harçlarndan muaf olacak.

Ticari, snai ve turistik faaliyetlerde kullanlan (gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefleri aan ancak bilanço esasna göre defter tutmayan mükellefler, dier bir ifadeyle iletme hesab ile defter tutan mükelleflerin kulland) bina, arsa ve araziler için emlak vergisi, 2464 sayl Kanun uyarnca alnan vergiler, 2464 sayl Kanuna göre alnan harçlar ve harcamalara katlma paylarnda yüzde 50 indirim uygulanacak.

Su ücretleri (içme ve kullanlm sular) indirimleri, i yerleri için belirlenmi olan en düük tarifenin yüzde 50sini, konutlar için belirlenmi olan en düük tarifenin yüzde 25ini geçmeyecek ekilde düük tarifeden belirlenecek.

Yönetmelikte, krsal mahalle ve yerleik alanlarda uygulanmayacak muafiyetler ve indirimlere de yer verildi.

Yönetmelikte yer alan dier hususlara göre, krsal mahalle veya krsal yerleik alan belirlendikten sonra 31 Aralk 2022ye kadar 6360 sayl Kanuna öngörülen geçici düzenleme sona erecek.

5393 sayl Kanunun 12/7 ile 6831 sayl Orman Kanununun ek 17. maddesi hükümleri kapsamnda bu yerlerin hak, sorumluluk ve imtiyazlar devam edecek.

Bu uygulama, imar mevzuatnca belirlenen krsal yerleik alan ve civar snrlar ilemini etkilemeyecek.

Ana Sayfaya Git