Kırtasiyeci esnafı dört gözle okulların açılmasını bekliyor

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında mart ayından itibaren kapanan okulların açılmasını dört gözle bekleyen kırtasiyeci esnafında hareketlilik yaşanıyor.

Haberler 28.08.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun okullarn ilk olarak uzaktan eitimle ardndan da seyreltilmi program ile yüz yüze eitimin açlmasnn planlandnn açklamasnn ardndan Batmandaki krtasiyeciler, belirsizliin ortadan kalkmasn bekliyor.

Pandemi nedeniyle mart aynda kapanan okullarn 21 Eylül tarihinde açlmas planlanyor. Okullarn açlacak olmas krtasiye sektöründe bir nebzede olsa hareketlilie neden oldu.

Uzun zamandr okullarn kapal olmas nedeniyle zor günler geçiren krtasiyeci esnaf, eitim ve öretim ylna hazr olduklarn söyledi.

Coronavirus nedeniyle okullarn erken kapanmasyla çok zor bir süreç geçirdiklerini belirten esnaf, yeni eitim öretimin açklanan tarihte açlmamas durumunda kepenk kapatma derecesine geleceklerini kaydetti.

HAZIRLIIMIZI BTRDK

Okul sezonuna hazr olduklarn söyleyen krtasiyeci esnaf Sinan ren, Okul sezonu için bütün hazrlklarmz bitirdik ve müterilerimizi bekliyoruz. Oklularn 21 Eylülde açlaca açklanmt ama o zamanda açlp açlmayaca belli olmad için vatandalar krtasiye ihtiyaçlarna daha balamadklar için bizde beklemekteyiz. Coronavirus hastalndan dolay durumlarn nasl olacan kestiremiyoruz. Ürünlerimizi 6 ay önce aldk. Okul sezonuna hazrlmz bitirdik. Vatandalarn çocuklarn okula gönderip göndermeyecei ile ilgili kararszln da etkisiyle u anda kimse alveri yapmyor. Okullarn açlma tarihi uzarsa ödemelerimizde skntlar yaayacaz. ifadelerini kulland.

KARA KARA DÜÜNÜYORUZ

Okullarn belirlenen tarihte açlmamas durumunda kendilerini çok zor bir süreç beklediini ifade eden ren öyle devam etti: Süreç uzarsa ne yapacamz bilemediimizden kara kara düünüyoruz. Bu hastalk sürecinde esnaf çok zor durumdadr. Devlet büyüklerinin özellikle esnafa ve halka yardm etmesi gerekir ki alm güçleri olsun. Pandemiden dolay insanlarn alm güçleri azaldndan kimse gdann dnda zaruri alveri yapamyor. Yetkilerin bu duruma acilen bir el uzatmalar gerekiyor.

CDD SIKINTILAR çEKYORUZ

Pandemi sürecinden olumsuz etkilendiklerini, aylardr i yapamadklarn vurgulayan esnaf Veysi Argün, Malumunuz, pandemi sürecinde biz krtasiyeciler ciddi anlamda skntlar çektik. Yetkililerin ve ilgili mercilerin bu durumu önemsemelerini istiyoruz. Yaklak 8-9 aydr oturuyoruz, kira ve ödemelerimizde ciddi skntlar çekiyoruz. Sezona bir ekilde tekrardan hazrlandk. Krtasiye sektörü baka sektörler gibi deil, bir sene evvelinden hazrlklarmz balar. Geçen yldan hazrlklarmz tamamlam durumdayz, herhangi bir eksikliimiz de yok. Bu sektörün ayakta durabilmesi için halktan da destek bekliyoruz. diye konutu.

VATANDALAR KIRTASYE MALZEMELERN KIRTASYELERDEN ALSINLAR

Vatandalardan krtasiye malzemelerini krtasiyecilerden almalarna isteyen Argün, unlar söyledi: Vatandalardan da duyarl olmalarn istiyoruz, krtasiyeler kapanmasn. Krtasiye sektörü marketler gibi deil, marketler kapanmad ama krtasiyeler kapanmann eiine geldiinden krtasiye malzemelerini krtasiyelerden alsnlar. Bir aylna bile olsa eitim alan açlsayd hem biz gidiat görürdük hem de çocuklar ve eitimciler de hasret gidermi olacaklard. u an sadece ödemelere odaklyz, kar etmek gibi bir düüncemiz yok. Üreticinin mal elimizde olduu için bir ekilde paraya çevirmeye çalyoruz. Geçen sene 100 TLden sattmz çantay bu sene 45 liradan vermeye niyetimiz var. Zarar etmek pahasna ödemelerimizi yapmak için ürünlerimizi tüketip paraya çevirmek istiyoruz.

ORTADA CDD BR BELRSZLK VAR

Bir dier esnaf Erkan Kaya ise velilerin çocuklarn okullara gönderme konusunda tereddüt yaadn ifade etti.

Kaya, Bu sene çok farkl bir süreç geçiriyoruz. Normal artlarda bu vakitlerde biz sezona girmi oluyorduk ama bu sene pandemiden kaynakl satlarmza balayamadk. Okullarn açlp açlmayaca ile alakal ortada ciddi bir belirsizlik var. Bu durumda da veliler çocuklarn okula kaydetmek hususunda tereddüt yayorlar. Bu senede ciddi bir mal alm yapm bulunmaktayz. Okullarn açlmasn bekliyoruz. Bu süreçte devletin cüzi katklar oldu ama büyük bir destei oldu mu sanmyorum. Zor durumda olan sektörlerle ilgili özellikle de bu sektörle ilgili vergi, SSK gibi bir sürü gider var. Bu süreçte devletin esnafa yardmc olacak politikalar izlemesini arzu ederiz. Belirsizliin ortadan kaldrlp, okullarn açlp açlmayaca konusunun kesinlemesini istiyoruz. Ona göre herkesin gardn alp karar vermesi gerekiyor. Bu krtasiye sektörü, özel okullar hem de okul servisleri için geçerli. Eitim sektörü durumunun netlemesini istiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git