Kitabe çözümlendi!

Tüm ihtişamıyla ayakta duran Bitlis Kalesi'nde, surların dibinde bulunan ve kale sınırları içindeki zabıta binasına götürülen Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait mermer kitabe, çözümlenerek kayıt altına alındı

Haberler 24.09.2020 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin önemli turizm destinasyonlarndan Bitlis Kalesinde, surlarn dibinde bulunarak, kale snrlar içindeki zabta binasnn deposuna götürülen Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait mermer kitabe çözümlenerek kayt altna alnd.

Birçok medeniyete ev sahiplii yapan Bitliste, il merkezindeki kaya bloklarnn üzerine kurulan Bitlis Kalesi, ihtiaml yaps ve geçmi dönemlere ait eserleriyle kentin turizmine katk sunuyor.

Ahlat Müze Müdürlüünce kalede yürütülen kazlar srasnda, tarihe k tutan buluntular ortaya çkarlarak kayt altna alnyor.

Bu kapsamda kalenin çevresinde aratrma yapan kaz ekibi, mezar tana benzetilen mermerin, daha önce zabta ekiplerince bulunan ve zarar görmemesi için depoya kaldrlan kitabeye ait olduunu örendi.

Bunun üzerine çalma balatan ekip, mermerin, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait tamirat kitabesi olduunu tespit etti.

1533-1534 yllarnda yazld belirlenen tamirat kitabesi, çözümünün yaplmasnn ardndan Ahlat Müze Müdürlüüne teslim edilerek kayt altna alnd.

Kitabede, Türkün, Arapn, Acemin tek hükümdar ve cihan hakimi Selimah olu Sultan Süleyman tarafndan bu kale yenilenmitir. ifadesinin yazld örenildi.

KTABEY MÜZEYE TESLM ETTK

Kaz çalmalarna koordinatörlük yapan Frat Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öretim Üyesi Korkmaz en, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi kaynaklara göre Bitlis Kalesinde birçok kitabenin olduunu söyledi.

Aratrmalarda bugüne ulaan kitabe saysnn çok az olduunun farkna vardklarn anlatan en, öyle konutu:

Önceden Kanuni Sultan Süleyman dönemine 1535-1536 yllarna ait bir kitabeyi kamuoyuyla paylamtk. 2019daki kaz çalmalar kapsamnda da Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait ikinci bir tamirat kitabesine ulatk. Kale etrafndaki aratrmalarmz ile vatandalarla yaptmz görümelerde, burada yazl bir tan bulunduunu ancak bunun bir mezar ta olduunun rivayet edildiini söylediler. Tan da bugünkü zabta binasna kaldrldn söylemeleri üzerine binaya giderek yerinde inceleme frsatmz oldu.

Yaptklar incelemede tan, kalenin tamirat kitabesi olduunu tespit ettiklerini vurgulayan en, Hicri 940 ylna ait dikdörtgen kitabenin 1533-1534 yllarna tekabül ettiini aktard.

en, Kitabede, Türkün, Arapn, Acemin tek hükümdar ve cihan hakimi Selimah olu Sultan Süleyman tarafndan bu kale yenilenmitir yazldn belirledik. Yazmalarn ardndan kitabeyi, Ahlat Müze Müdürlüüne teslim ettik. Bununla ilgili bilimsel çalmalarmz hazrladk. Aralk aynda da yaynlanacak ekilde gerekli yerlere gönderdik. bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git