Kızılay Genel Başkanı Kınık'tan immün plazma ve kan bağışı çağrısı

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, koronavirüsle mücadelede önemli rolü bulunan immün plazma tedavisi ve kan bağışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türk Kızılay Çapa Kan Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerem Kınık, vakaların arttığına dikkat çekerek vatandaşlara bağış yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Haberler 19.09.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Knk, Hastal geçirmi olan ve kendilerine ulam olduumuz baçlarmz lütfen immün plazma bandan imtina etmesinler. Onlarn balayaca balarla 8 hasta hayata dönebilir. Dolaysyla kesinlikle kendi salklarn tehdit eden herhangi olumsuz bir risk bulunmamakktadr.

ARTAN TALEP NEDENYLE STOKLARIMIZI ERTTK

Türk Kzlay Genel Bakan Dr. Kerem Knk, Bütün dünyada birinci dalgann ikinci piki olarak tanmlanan younluk u an ülkemizde de yaanyor. Mart, Nisan aynda yaadmzdan farkl olarak hayat durdurmadan pandemiyle beraber, tedbirleri alarak maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek yaamaya gayret ediyoruz. Bütün dünyayla beraber Türkiyede de bu anlamda mücadele devam ediyor diye konutu. Hasta says ve ar hasta says artmakta, youn bakma ihtiyaç duyan hasta says artmakta dedi. Knak, Bununla paralel olarak da immün plazma ihtiyac artmaktadr. Haziran, Temmuz, Austos aylarnda youn bir kampanyayla stoklarmz yüksek seviyeye getirdik. Yaklak 5 bin ünite immün plazma stok seviyesiyle bu anlamda Eylül ayna girmitik. Ancak u an artan talep nedeniyle bu stoklarmz erittik ifadelerini kulland.

OCAK AYINDAN BER 1.703.354 ÜNTE KAN BAII ALINDI

Vatandalarn düzenli ekilde kan ba yapmalar için çarda bulunan Dr. Kerem Knk, kan bayla ilgili verileri de paylat. Knk, 2020 ylnda bugüne kadar 1.703.354 ünite kan ba alnd. Bu bir önceki yln rakamnn altnda. Burada koronavirüsün oluturmu olduu salk sistemindeki yeni durumun etkisi var. Vatandalarmzn kan ba konusundaki birtakm tedirginlikleri söz konusu. u an ihtiyac karlayabilir durumdayz. Ancak youn bir döneme giriyoruz. Tedavi, ameliyat ve kan ihtiyacnn artt bir döneme giriyoruz. Günlük ihtiyac karlama noktasnda skntdayz. Baçlarmzdan kan balarn yapmalarn rica ediyoruz. Kan balayanlarn yüzde 48i 26-44 ya aralnda yer alyor. En çok kan balayanlar ise 20 yandakiler. dedi.

13 BN 698 MMÜN PLAZMA BAII YAPILDI

Koronavirüsle mücadele uygulanan immün plazma tedavisindeki son verileri paylaan Türk Kzlay Genel Bakan Dr. Kerem Knk, ba kabul orannn yüzde 90larda olduunu belirterek unlar söyledi:

mmün plazma balar koronavirüs hastal geçirmi olan ve vücudunda mikroorganizma kalmam olan, antikor bulunan belirli ya gruplarnda ve hastal bulunmayan kiilerden alnyor. Ülkemizde koronavirüs hastaln geçirmi olan ve immün plazma balama özelliinde bulunan hastalarn listeleri, Salk Bakanl tarafndan Kzlay ile paylalyor. Biz kendileriyle dorudan temas kurarak bu anlamda immün plazma balama noktasnda teklifte bulunuyoruz. Bu teklifin kabul oranlar yüzde 90larda. Dünyann en yüksek immün plazma kabul oran ülkemizde bulunuyor. Pandeminin balad ilk günlerden bugüne kadar 13 bin 698 immün plazma ba yapld. Bunlarn 11.306s Kzlay birimlerine baland. 30.964 plazma bileeni ihtiyac olanlara ulatrld. Yaplan aratrmalarda immün plazmann hastaln ölüm oranlarn azaltt, youn bakmda kal süresini azaltt, iyileme sürecini hzlandrd kantland.

MMÜN PLAZMA HTYACININ ARTACAINI SÖYLEYEBLRZ

K aylarnn yaklamasyla immün plazma ihtiyacnn artabileceini belirten Dr. Kerem Knk, mmün plazma ban çok önemli olduunu önümüzdeki günlerde k nedeniyle birlikte yaanan kapal ortamlardaki risk artmas nedeniyle vakalarn artacan immün plazma ihtiyacnn artacan söyleyebiliriz. Hastal geçirmi olan ve kendilerine ulam olduumuz baçlarmz lütfen immün plazma bandan imtina etmesinler. Onlarn balayaca balarla 8 hasta hayata dönebilir. Dolaysyla kesinlikle kendi salklarn tehdit eden herhangi olumsuz bir risk bulunmamaktadr. çünkü onlar artk hastal yenmitir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git