Kobani davası dün de sürdü!

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin 108 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada sanıklar Bircan Yorulmaz, Zeki Çelik ve Günay Kubilay savunma yaptı.

Haberler 17.06.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014te düzenlenen eylemlere ilikin, aralarnda PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin yan sra eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da bulunduu 108 sann yarglanmasna devam edildi.

Ankara 22. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza nfaz Kurumlar Kampüsündeki salonda görülen durumaya tutuklu sanklardan bazlar bulunduklar cezaevlerinden video konferans araclyla katld, dier sanklar ve taraf avukatlar ise salonda hazr bulundu. Durumay Emniyet Tekilat Vazife Malulü ve ehit Aileleri Vakf (EMAV) mensuplar da takip etti.

Sanklardan eski HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Bircan Yorulmaz, suçlamalar kabul etmediini, savcln kendisini konumlandrd yerin kimliiyle örtümediini söyledi.

Kobani eylemlerinden 6 yl 3 ay sonra kabul edilen iddianameyle yarglandklarn belirten Yorulmaz, bar ve çoulculuu benimseyen bir insan haklar aktivisti olarak 25 yldr siyasetle ilgilendiini, ilk kez bir davada sank durumunda bulunduunu kaydetti.

Davada aslnda HDP ve Kürt siyasetinin yarglandn öne süren Yorulmaz, Ne kadar suç icat edilmeye çallsa da HDP hiçbir zaman iddet çars yapmamtr. dedi.

ddianamede, 6 Ekim 2014teki MYK toplantsnn ardndan HDPnin sosyal medya hesabndan yaplan paylamlardan sonra farkl illerde olaylarn baladnn anlatldn belirten Yorulmaz, söz konusu toplantya katlmadn söyledi.

Sanklardan HDPnin eski Genel Sayman Zeki çelik de hakkndaki suçlamalar kabul etmediini, partisinin 6 Ekim 2014teki MYK toplantsna katlmadn bildirdi.

çelik, hayat boyunca kanuna aykr hiçbir eylemde bulunmad söyledi.

Sanklardan eski HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay da 6 Ekim 2014teki MYK toplantsnn ardndan HDPnin sosyal medya hesabndan yaplan paylamlarda iddet unsuru bulunmadn savundu.

Kubilay, Barçl eylemlere ve demokratik protestolara iddet bulam olmasnn sorumluluu sokaa çkan insanlarn güvenliini salayamayan siyasi iktidardadr. diye konutu.

Söz konusu paylamlarda suç unsuru bulunmadnn Avrupa nsan Haklar Mahkemesince (AHM) ortaya konulduunu ifade eden Kubilay, Gözaltna alndmz andan itibaren MYK toplantsna katlanlar ve katlmayanlar denilerek psikolojik sava ile kar karya kaldk. Sanki HDP illegal bir toplant organize ediyormu algs oluturuluyor. HDP MYK yasal ve meru bir organdr. dedi.

Davaya bugün Günay Kubilayn savunmasyla devam edilecek.

EMAV ÜYELER BASIN AçIKLAMASI YAPTI

Öte yandan, davay takip eden EMAV mensuplar, duruma salonu önünde basn açklamas yapt. Açklamada, HDPnin yapt çarnn 37 kiinin canna mal olduu ifade edildi ve yarglama sonucu sorumlularn gerekli cezay almas istendi.

Ana Sayfaya Git