Koca; zor bir dönemdeyiz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz." dedi.

Haberler 17.09.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Coronavirus Bilim Kurulu Toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. Koca, yapt açklamada, Bugün, biz ve dünya virüsün saldrs karsnda batakinden daha zor bir dönemdeyiz. diye konutu.

Bakan Koca, Her gün ortalama 100 bin test yaplyor. Artan yeni hasta ve ar hasta says bugüne kadar kimsenin tedavi almasna mani olmamtr. lk döneme kyasla salk çalanlarmzn yükü 4-5 kat artm durumda. dedi.

Bakan Koca, Ülkemizde virüse 10 Martta rastlanmt. 17 Martta ilk kaybmz vermitik. O gün itibaryla test says 98di. Salgnda çok ey yaadk. 7 bin 185 hayat son buldu. Bugün ar hasta saymz 1300ün üzerindedir. diye konutu.

Umutlarn gerçeklemeye yakn olduu bir dönemdeyiz

Daha zor ve umutlarn gerçeklemeye yakn olduu bir dönem olduklarn kaydeden Koca, DSÖ verilerine göre dünya genelinde 29 milyon 500 bini geçti. Hayatn kaybeden kii says milyona yaklat. Vefat saymz, Türkiyenin kyaslanabilecei Almanya gibi ülkeler dikkate alndnda baarmz ortadadr. Türkiyenin 9 aydan bu yana salgnla mücadelesinde dünya toplumlarn duygularyla benzerlikler gösteriyor. nsanlar yaananlara kar bkknlk, hayatn yavalayna kar öfke duyuyor. Gençler engellenmilik duygularyla babaa. Yallarda umutsuzluk hatta suçluluk duygusu. Asl ilginç olansa salgnn bize getirdii izole edilmilik hissi ve olumsuzluklar sadece bizlerin yaad yanlgsdr. dedi.

Her gün ortalama 100 bin test yaplyor

Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerinin saysn 6 binden 11 bin 238e çktn aktaran Koca, Filyasyon ekipleri yaptklar tarama ile maruz kaldmz riski azaltmaya çalmaktadr. Salgna kar savata bu öncü birliklerin dünyada örnei olmadn yabanc televizyonlarn yapt programlardan biliyorsunuz. Virüsün izi sürülmedii için de o ülkelerde salgn gerçek boyutuyla görülmemektir. A bulunana kadar hastalk bir anlamda kendi seyrine braklmtr. Her gün ortalama 100 bin test yaplyor ve ister tayc ister hasta olsun sonucu pozitif olan herkesin tedavisi balatlyor. Artan ar hasta ve yeni hasta says kimsenin tedavisini almasna mani olmamtr. ifadelerini kulland.

Ei benzeri olmayan fedakarlklarn sonu artk ölüm olmasn

Salk çalanlarmzn yükü 4-5 kat artm durumda. diyen Koca, Kendinizi salk çalannn yerine koyun. Onlarn cephede sizin için göüs göüse çarptn bilin. Onlara vereceiniz destek tedbirlere uymaktr. Hastala yakalanmayarak onlara güç verin. Bu savata hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayplarmz oldu. Ei benzeri olmayan fedakarlklarn sonu artk ölüm olmasn. Size salk personelimizden hep iyi haberler verebilmemiz için bize tedbirleri uyarak yardm edin. Virüs her gün çok sayda insana bulamaya devam ediyor. Hareket kabiliyeti olmadna göre bunun Türkçesi udur; çok sayda insanmz tedbir almayarak her gün kendini virüse maruz brakmaktadr. dedi.

HES uygulamasnn indirilmedii cep telefonu kalmamal

HES uygulamasna deinen Bakan Koca, öyle dedi:

Tüm tayclar bilmek mümkün olmad için herkese tayc gözüyle bakmak tedbirin temel mantdr. Böyle yaparsanz sorunu yönetmemize yardmc olursunuz. Sizin yardmnz olmadan bu sorunun üstesinden gelinemeyecektir. Artan tehdide kar bakanlmz sizlere bata çileri Bakanlmz olmak üzere ilgili tüm kurumlarla ibirlii içinde kolaylatrc hizmetler sunuyor. Bunlardan biri halen yeterince kullanlmayan HES mobil uygulamasdr. HES mobil uygulamasnn indirilmedii cep telefonu kalmamaldr. Size bölgesel risk haritalarn sunuyor. Risk deerlendirilmesi yapyor. Uygulama sizin risk yönetim rehberinizdir. Kullanm ise basit bir telefon ilemi gibi kolaydr. HES bizim için de büyük bir ileme sahip, karantina koullarna uyulup, uyulmadn bu kontrolle öreniyoruz. Sorumsuzluk göstererek toplumda risk oluturan kiilere kar bir dier önlem akll benzer bileklik uygulamalar olacaktr. Bir salgnla mücadele herhangi bir hastala kar verilen mücadele gibi deildir. Salgn hastaln toplum olarak yayoruz. Bu çapta sorunlar devletlerin stratejisini mecburi klar. Devletimizin, Salk Bakanlmzn hastaln tespit ve tedavisinde örnei dünyada görülmeyen bir gayret içerisinde olduunu biliyoruz.

Maskesiz adm atmayalm

Toplumun her ferdinin bile hastaln yaylmasna raz olduunu düünemeyiz. diyen Koca, Bu savata herkesin bizlerle ayn kararllkta olduuna inanyoruz. Gece gündüz çalan salk ordumuzun omuzlarndaki yüzünü azaltmak için tedbir seferberlii için kararl olalm. Maskesiz adm atmayalm, sosyal mesafe kuralna uyalm. Mecbur deil isek darda kapal ve kalabalk riskli ortamlara girmeyelim. dedi.

Grip vakalar salgn açsndan çok sakncaldr

Koca, Baarl günlerimiz ve baarszlklarmz var. Kst günleri bize kalkan oldu. Normalleme sürecinde bir bocalama yaadk ve bunu atk. Görünen o ki, bayramlar, düünler, taziyeler salgn snavnda baarszla yol açan zamanlar oldu. Sonbahara girerken tüm dünyay tehdit edecek bir riske yaklayoruz. Grip vakalar salgn açsndan çok sakncaldr. Grip hastaln yaylmasn, haprma ve öksürmelerle yaygnlatrr. Bir insann gribe ne kadar kolay yakalanabileceini hepimiz biliyoruz. Bugünden itibaren tetikte srar istiyorum. diye konutu.

A çalmalar

A çalmalarna deinen Koca, unlar söyledi:

u anda hazrlk çalmalar faz 3 aamasnda olan 9 a var. Biz de Türkiye olarak kendi a çalmamz sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teebbüslerimizi balattk. Bugün çin Snovak as Türkiyede ilk uygulamasna Hacettepe Üniversitesinde üç gönüllü salk çalannda balad. Muhtemelen alacamz son viraj olan son aylarda yakalanmamaya çalalm. Hastala yakalanmayalm ki hiç eza yaamadan gerektiinde a çözüm ve ödül olsun. A bir tedavi deil bulamaya kar koruma yoludur. A çalmasnn sonucunu beklemek hepimiz için moral ve güç kaynadr. Salk ordumuz adna sizden istediim o güne kadar tedbirlere sarlmanz ve direnmenizdir. Gerçek normalimize döneceiz.

Youn bakm yatak doluluk oran

Salk Bakan Koca, Yatak doluluk oran yüzde 51.6, youn bakm yatak doluluk oran yüzde 66.3, ventilatör doluluk oranmz ise yüzde 33.6. stanbulun son hafta art trendinin azaldn ama önümüzdeki haftalarn son derece önemli olduunu söylemek istiyorum. zmir yüzde 72.5, Ankara yüzde 63.23, stanbul ise yüzde 59.61 olarak görülüyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git