Kontrollü sosyal hayat bugün başlıyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan berber, kuaför, güzellik salonu, alışveriş merkezleri ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler yarından itibaren faaliyete geçecek Berber, kuaför ve güzellik salonları, 09.00-21.00 saatleri arasında çalışacak, müşterilere randevu sistemiyle hizmet verilecek. Daha önce market, eczane ve hijyen ürünleri satan firmalar dışında hizmetlerini durduran AVM'lerde, restoran, kafe, spor ve eğlence sektörü dışındaki iş yerleri faaliyet gösterecek.

Haberler 11.05.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda kapatlan berber, kuaför, güzellik salonu, alveri merkezleri ile giyim eyas, ayakkab, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satld iletmeler bugünden itibaren kontrollü ekilde faaliyete geçiyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 4 Mays 2020deki Cumhurbakanl Kabine Toplantsnn ardndan, koronavirüsle mücadelede normalleme süreciyle ilgili açklamalarda bulunmu, artlarnn salanmasyla alveri merkezlerinin yan sra berber, kuaför, güzellik salonu gibi iletmelerin 11 Maysta faaliyete geçebileceini belirtmiti. Salk Bakan Fahrettin Koca da geçi yaplacak dönemi Kontrollü Sosyal Hayat olarak adlandrmt.

çileri Bakanl, 6 Mays 2020de valiliklere bir genelge göndererek, berber, kuaförler ve güzellik salonlarnn çalma esaslarn belirledi. Genelgeye göre, berber, kuaför ve güzellik salonlar, 09.00-21.00 saatlerinde çalacak, müterilere randevu sistemiyle hizmet verilecek.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarnda çalanlar maske kullanacak, müteriler ise ileme göre maskeyi çkarabilecek. Bu i yerleri ayn anda yan yana iki koltukta müteri kabul edemeyecek, bir koltuk dolu bir koltuk bo olacak ekilde hizmet verecekler. yerinde en fazla bir müterinin beklemesine müsaade edilecek.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarnda müterinin oturaca, temas edebilecei tüm alanlar ile zemin dezenfekte edilecek, her ilem sonrasnda bu dezenfeksiyonun tekrarlanmas salanacak.

Müteriye yönelik ileme balanmadan önce çalanlar müterinin görebilecei ekilde ellerini dezenfekte edecek ya da her müteri için ayr olmak üzere steril eldiven kullanlacak.

Saç kesimi, ykama, boyama gibi hizmetler esnasnda tek kullanmlk havlu, önlük kullanlacak ya da her müteri için ayr malzeme olmas (kiiye özel havlu, önlük) salanacak. Hizmet alan müteri için kullanlan malzemeler gerekli sterilizasyon salanmadan kesinlikle baka müteride kullanlmayacak. sterlerse kendi kiisel havlu, tarak gibi malzemelerini yanlarnda getirebilecekleri hususu randevu aamasnda müterilere bildirilecek.

Berberlerde jilet/ustura ile sakal tra yaplmas hizmeti geçici süreliine verilmeyecek ancak sakal tra makine ile ksaltlma eklinde yaplabilecek.

Saç kesimi esnasnda yüz ve ba bölgesinde kalan kesilmi saçlarn ve kullanlan araç ve gerecin geçici süreliine temizlenmesi için kullanlan ense frçasnn kullanm geçici süreliine durdurulacak.

Kadn kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakm, makyaj ve kalc makyaj hizmetleri geçici süreliine verilmeyecek.

- Pazar yerleri genelgesi

çileri Bakanlnn, 7 Mays 2020de yaymlad genelgeyle pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye ve nalburiye malzemelerinin satna yönelik kstlama da yarndan itibaren kaldrlacak.

Söz konusu malzemelerin satn yapacak pazarc esnaf, daha önceki yaymlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen, her bir sat yeri (tezgah/sergi) arasnda en az 3 metre mesafe olmas art, pazarc esnafnn az ve burnunu kapatacak ekilde maske kullanmas tedbirleri bata olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak.

- Alveri merkezleri de açlyor

Koronavirüs salgn nedeniyle geçici süre kapatlan alveri merkezleri de (AVM) yarndan itibaren kaplarn açabilecek.

Bilim Kurulunun tavsiye karar ile kademeli olarak kapatlan alveri merkezleri, yarndan itibaren müterilerini arlamaya balayacak.

Daha önce market, eczane ve hijyen ürünleri satan firmalar dnda hizmetlerini durduran AVMlerde, restoran, kafe, spor ve elence sektörü dndaki i yerleri faaliyet gösterecek.

Öte yandan, Salk Bakanl, alveri merkezlerinde uyulacak hijyen kurallarn belirledi.

Buna göre, AVM ve içindeki i yerlerinin görünür yerlerine Kovid-19 önlemleriyle ilgili afiler aslacak. AVM ve i yerlerinin giriinde, ayrca içerisinde uygun yerlerde el antiseptii bulundurulacak.

AVMde olabildiince fazla sayda giri kaps açlacak. Giri ve çklar kiilerin birbirleriyle temasn engelleyecek ekilde düzenlenecek ve zeminde tek yönlü gidi-geli iaretleri konulacak.

Alveri merkezinde kii says her 10 metrekareye bir kii olacak ekilde snrlandrlacak. AVMden çkan kii says kadar kiinin giriine izin verilecek. Girite tbbi maske taklacak ve maskesi olmayanlar içeri alnmayacak.

Girite ate ölçümü yaplacak. Atei 38 dereceden yüksek olanlar içeri alnmayp, salk kuruluuna gitmesi istenecek.

Müteriler anonslar ya da videolarla Kovid-19 kapsamnda AVMde uyulmas gereken kurallar konusunda bilgilendirilecek. Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmamas ve grup halinde dolalmamas istenecek.

Yemek katndaki her türlü masa ve sandalyenin kullanlmas engellenecek.

- Oto ykama ve vale hizmeti verilmeyecek

AVMlerde Kovid-19 bulama riskini artracandan, konser ve gösteri gibi toplu etkinlikler, broür datm, promosyon uygulamalar yaplmayacak.

Sigara içme, dinlenme ve oyun alanlar, sinemalar ve mescitler kullanlmayacak. Oto ykama ve vale hizmeti verilmeyecek.

Genel alanlarda yemek ve dier gdalarn tüketimi, tekerlekli sandalye ve mama sandalyesi kullanm, bebek arabas kiralanmas söz konusu olmayacak.

Asansörlere kapasitesinin üçte biri sayda kiinin binmesine izin verilecek ve bu say asansör giriinde belirtilecek. Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacyla kiilerin durmas gereken alanlar, aralarnda en az 1 metre mesafe olacak ekilde yer iaretleriyle belirlenecek.

Yürüyen merdivenlerin bantlar ve dier ortak alanlarn kap kollar, trabzanlar, asansör dümeleri gibi sk dokunulan yüzeylerin günde en az 3 kez temizlik ve dezenfeksiyonu salanacak.

AVMler etkin ekilde ve d ortamdan havalandrlacak, havalandrma sisteminin filtrelerinin kontrolleri ve deiimi düzenli yaplacak.

Maazaya 8 metrekareye 1 kii düecek ekilde müteri alnacak. Deneme kabinlerinde kalma süresi 10 dakikayla snrlandrlacak.

Kozmetik ürünler ve parfümlerin deneme amacyla kullanm engellenecek.

Kasa önünde sra beklerken durulmas gereken yerlere, aralarnda en az 1 metre mesafe olacak ekilde yer iaretleri yerletirilecek.

Ana Sayfaya Git