Köprüdeki görüntü sonuca götürecek

Tunceli'de 177 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’nun aile avukatı Ali Çimen, olayın bilirkişiye gönderilen Sarı Saltuk Köprüsü’nde çekilen görüntülerin aydınlatacağını söyledi.

Haberler 30.06.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

177 gündür haber alnamayan Munzur Üniversitesi çocuk Geliimi 2nci snf örencisi Diyarbakrl 21 yandaki Gülistan Dokunun aile avukat Ali çimen, yürütülen soruturmann seyrine ilikin deerlendirmelerde bulundu. Dokunun kaybolmasndan 5 gün sonra 10 Ocakta Tunceli Cumhuriyet Basavclnn balatt soruturmann bir numaral üphelisi Zainal Abarakov ve ailesiyle ilgili gerekli yasal ilemlerin yaplmadn aktaran çimen, soruturmadaki eksikler, çelikiler, karartlan deliller ve oluturulan sahte delillere ilikin dikkat çekici bilgiler verdi.

SORUTURMA NASIL LERLED?

Avukat Ali çimen, kayp vakalarnda üpheliye ulamak için baz kriterlerin olduunu, ancak Doku soruturmasnda bu kriterlere uyulmadn kaydetti. Kayp soruturmalarnda öncelikle kayp olan kiinin ei, nianls ve sevgilisi gibi birinci derece yaknlarnn sorgulandn belirten çimen, te bu sorunun cevab Zainal Abarakovu iaret ediyor. Yine böyle vakalarda husumetli olduu biri var m? diye baklr. Bu sorunun cevab yine Zainal Abarakov gösteriyor. Bir dier kriter ise zamana baklr. Kayp olan kii en son nerede görüldü? Bu sorunun yant da Zainal Abarakovdur. Tüm bu kriterler ayn kiiyi gösterdii için ilk aamada tutuklanmas gerekiyordu. Bu karar için geç kalnd. Aslnda 48 saat zaman dilimi kayp olan kiinin artk canl olmadn ya da zorda olduunu gösteriyor. Ancak savclk cinayet demek için bir cesede ulaamadn söylüyor, oysa artk kritik bir aamadayz. Savcnn üpheliyi gözaltna aldrp sorgulatmas gerekirdi. üpheli ile ilgili hiçbir ilem yaplmadan öylece braklyor dedi.

4 OCAK GECESNE LKN YALAN FADE

Dokunun kaybolmadan bir gün önce bir pastanede yar zamanl ie baladn hatrlatan çimen, Gülistann akam saatlerinde, ba üpheli Zainal Abarakovun polis olan üvey babasnn telefonundan bir temas oluyor. Bu telefon üzerine akam saat 20.00da patronundan izin alp üphelinin yanna gidiyor. Tahmini saat 21.00da üphelinin yanna gittiini düünürsek, 23.30a kadar Gülistann kayp bir zaman var. 23.30da ise Gülistann dolmu durana gittii görülüyor. Bu sabit zaman diliminde neler olduunu bilmiyoruz. üpheli, 4 Ocak gecesine ilikin ifadesinde, Eve geldi çay içtik sohbet ettik, onu yurda brakacaktm kabul etmedi diyor. üpheli, Hatice öretmenin ifadesi ortaya çkana kadar, bu ifadesinde srar ediyor diye konutu.

Dokunun kaybolmadan bir gece önce öretmenine Zainal Abarakovun evinde darp edildiini, zorla bir araca bindirilmek istendiini ve olay yerine gelen polislerin üphelinin evinde arama yapt anlatmlarn aktaran çimen, Zainal Abarakovun üzerinde kimlik olmamasndan kaynakl polisler evinde arama yapyor. Daha sonra üphelinin polis olan babas geliyor diyerek, üphelilerin ilk ifadelerinde bu olaydan söz etmediini hatrlatt. çimen, Abarakovun yalan ifade verdiini söyledi.

KÖPRÜ GÖRÜNTÜSÜ VE çELKLER

Dokunun intihar ettiine dair ortaya atlan iddialarn çürütüldüünü belirten çimen, Pertek Karayolunda ilerleyen bir kiinin araç kamerasna yansyan ve Dokuya ait olduu iddia edilen görüntüden sonra, Dokunun ehir merkezine doru ilerlediine dair görgü tanklarnn olduunu dile getirdi. çimen, öyle devam etti: Köprüde Doku olduu iddia edilen, yere çömelmi kii görüntüsü, 5 Ocak günü saat 12.24de kaydedilmi. 12.24de bu görüntüyü çeken aracn Elazdan ehre giri yapt tespit edilmi, dolaysyla köprüden daha önce geçmi olmas lazm. Bu saat ve görüntü Gülistann sinyal bilgileri ile uyumlu deil. Gülistann 12.21de sinyal bilgisi kesiliyor. Gülistan atladktan sonra sinyal bilgileri kesilmi olsayd, bu görüntüde onu görmememiz gerekirdi. Bu görüntülerin anlamsz olduuna dair iki tann ifadesi var dosyada. Tanklar, 16.41de Gülistann üzerindeki kyafetleri tarif ederek, köprüden ehir yönüne doru yürüdüünü söylüyorlar. Dolaysyla araç kamerasna taklan ve Gülistan olduu iddia edilen bu görüntü anlaml bir veri deildir. çünkü Gülistan bu görüntüden sonra görülüyor.

TELEFON NCELEMES EKSK

Dosyadaki ba üpheli Zainal Abarakovun telefonuna 54 gün sonra el konulduunu anmsatan çimen, Abarakovun mama olarak kaydettii kii ile yapt Rusça mesajlamasnn özel mesajlama denilerek incelenmemesinin kabul dilemez olduunu, bu görümenin raporlara yansmas için gerekli itirazlar yaptklarn ifade etti.

çimen, üphelinin mama ile yapt mesajlamaya ilikin, O görüme en ksa zamanda rapora yansyacak. çünkü bunun kararn verecek olan mahkemelerdir. O talimata göre bu incelemenin yaplmas gerekirdi. Göreceksiniz o yazmada Gülistan ile ilgili veriler ortaya çkacak. Bu öyle sradan yaplm bir hata deildir. Bu ayn zamanda kötü niyeti de dourur. Suçlular suçunu örtmek için suç failini mama diye kaydedebilir eklinde konutu.

çimen, üphelinin tüm mesajlamasnn incelenmemesi bakmndan görevi kötüye kullanmaktan görevliler hakknda suç duyurusunda bulunduklarn belirtti.

ÜPHELYE BLG SIZDIRLDI

üpheliye, telefonuna el konulacana dair bilgi szdrldn, bu durumun üphelinin delil karartmaya zemin hazrladna dikkat çeken çimen, üpheli dosyada tank olan biri ile mesajlayor. çünkü henüz veriler toplanma aamasnda olduu için üphelinin tanklara eriimi, söz konusu. Bu durum tutuklanmasnn önemini ortaya bir kez daha çkaryor. Mesajlat kiiye telefonumu gelip alacaklar diyor. Ben gidip teslim edeceim demiyor, alacaklarn söylüyor. Rzayen teslim diye bir tutanak tutulmu. Rzayen teslim olmas bile bir facia. Olay üphelinin rzasna kalm diyerek tepkisini dile getirdi.

DELL KARARTMA

üphelinin lehine olacak hususlar telefon ekran görüntüsü olarak kaydedip, Gülistan ile ilgili tüm delilleri sildiini söyleyen çimen, Gülistan 5 Ocakta kayboluyor. 52 gün boyunca kendi telefonundan Gülistana bir mesaj atmayan üpheli, telefonunun incelenmeye alnaca tarihe yakn Gülistann telefonunu mesaj yamuruna tutuyor. Neredesin seni seviyorum diye mesajlar atyor. Burada u soru ortaya çkyor. üpheli bir noktada Gülistan kaybolduktan sonra onunla hiç iletiime geçme giriiminde bulunmuyor. Eer bir sorgu olursa, bu soru ona sorulacak bir sorudur. Bu soruya engel olmak için mesajlarla sahte delil elde etmeye çalm. u aamada tutuklanmas lazm. Biz talepte bulunduk. Tutuklanacana inanyorum eklinde konutu.

SAVCININ TALMATLARI

üphelinin polis olan babasnn Doku soruturmasnda yer almasndan kaynakl olayn çözülemediini ifade eden çimen, Tüm sorunlar babann soruturmada yer almasndan kaynakl. üpheli bir aile ortada, bu aile ayn zamanda soruturmada yer alyor. Ceza usul yasas açsndan bununla ilgili düzenleme yaplmam belki ama ahlaken bu doru deil. Soruturma jandarmaya verilebilirdi. Jandarma yürütsün diye talebimiz oldu. Üstelik üphelinin polis olan babas ile ilgili talimatlar var. Ancak savcnn verdii bu talimatlar yerine getirilmemi. Babaya yönelik savcnn verdii talimatlar dosyada boa çkarlm. Yerine getirilmemi. Yerine getirmemek için baz bahaneler üretilmi. O veriler henüz tam toplanmad. Topland gibi gerekli giriimde bulanacaz diye belirtti.

Dokunun intihar mektubu braktna ilikin iddialarn gerçei yanstmadn, buna ilikin tank ifadelerinin dosyada yer aldna deinen çimen, ntihar iddias bir mektuba dayandrld. Ancak söz konusu mektup Gülistann aka olsun diye bir yl önce arkadalarna yazd bir mektup. Dolabn toplamad için arkadalar tarafndan eletiriliyor. Oda aka mahiyetinde ölürsem vasiyetimdir odam temizlersiniz diye yazyor. Ki daha önemlisi Gülistan kaybolmadan bir gün önce yurda gitmeyerek öretmeninde kald. O mektubu yurda brakmas mümkün deil. Bu mektubun aka olarak bir yl önce yazldna dair dosyada 4 tane ifade var. ntihar algs oluturulmak istendi diye konutu.

ÜPHELNN AKIBET

üpheli olan ailenin terör gerekçesini öne sürerek ehri terk ettiklerini söyleye çimen, Polisin görevi korumak, güvenlii salamak. Terör olay var ise buradaki halk ve onun çalma arkadalar ne yapsn? Polis olduu için korumakla hükümlü zaten. Yine üpheli Abarakov hakknda bir yaptrm yok, bu kadar delil ve üphe var hiçbir yaptrm yok. Yurt d yasa bile yok. Soruturma ile ba kopmasn diye bir imza tedbiri dahi yok. Biz ona istediimiz zaman ulaamyoruz. Bizim sorularmz yöneltmek için istediimizde üpheliye ulamamz gerekirdi ifadelerini kulland.

GÖRÜNTÜLER NCELENYOR

Sar Saltuk Köpründe kameraya yansyan ve Gülistan Doku olduu iddia edilen görüntüyü bilirkiiye gönderdikleri bilgisini veren çimen, son olarak unlar söyledi :Bilirkiiden gelecek sonuç ile Gülistann akbeti ortaya çkacak. O görüntüler bilirkiiden döndüü takdirde dosya çözülecektir. Yine üphelinin mama mesajlamasna ilikin gelecek rapor dosyay aydnlatacaktr.

Ana Sayfaya Git