Koronavirüsle mücadelede kış uyarısı

Doç. Dr. Yasemin Çağ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelenin kurallara uyulmadığı takdirde kışın daha zorlaşacağını belirtirken, "Şu anda çoğu düğün açık havada yapılıyor, taziyelerin çoğu açık havada kabul ediliyor ama kışın böyle olmayacak. Gerçekten kışın bu şekilde, sosyal mesafeye ve genel olarak önlem kurallarına uyulmazsa mutlaka beklediğimiz ikinci dalga olacaktır." dedi.

Haberler 24.08.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ça, ürkiyede Kovid-19 ile mücadelenin bugüne kadar bahar ve yaz aylarnda yapldn, salgnla kn ilk kez mücadele edileceini belirtti.

Havalarn soumasyla vatandalarn kapal alanlarda daha fazla zaman geçireceine vurgu yapan ça, açk alanlara kyasla kapal alanlarda bula riskinin daha fazla olduunu hatrlatt.

Kn kapal alanlarda artan temasn vaka artlarn da etkileyeceine deinen ça, k aylarnda skça görülen gribin Kovid-19 semptomlaryla benzerlik gösterdiini söyledi.

Bu durumun kn hastanelerin yükünü arttracana dikkati çeken ça, Hastanelere ate, öksürük veya bir boaz ars semptomlar ile bavuran insanlar tabii Kovid miyim? diye bavuracak, hastanelerde gereksiz bir Kovid yükü oluturacak. Aslnda bu hekim olarak bizim en büyük korkumuz. çünkü yazn çok görmediimiz öksürük, ate, boaz ars olan hastalarn hepsi Kovid üphesiyle deerlendirilecek bizim için. diye konutu.

Koronavirüsün belirtilerini inceleyen kiilerin, Semptomlar arasnda bel ars varm, benim belim aryor. eklinde gerekçelerle ya da hiçbir belirti olmadan, Ben Kovid miyim? diyerek hastaneye bavurduunu anlatan ça, Gerçekten atei, öksürüü, solunum sknts daha ciddi olan hastalarn bavurmas bizim i yükümüzü hafifletecektir. uyarsn yapt.

ça, kiinin üphelenmesi durumunda mutlaka ev halkndan balamak üzere kendisini izole etmesi gerektiinin altn çizdi.

Genel kurallara dikkat edilmesinin bula riskini düürdüünü dile getiren ça, Nedir bu temel kurallar? El hijyenine dikkat edilmesi, herkesin dokunduu ortak yerlere dokunduktan sonra kii ellerini ykayacak veya dezenfekte edecek. kincisi, sosyal mesafe kuralna uymak gerekiyor. Sosyal mesafe kuralna uyduu zaman kii hasta bile olsa dier kiiye bulatrma riski kalmyor ortada. Yine ayn ekilde hasta olan kiinin ve karsndakinin maske takmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

- Bula zinciri bir yerde krld zaman orada hastalk yükü de azalacak

ça, kn çou insann mecburiyetten kapal alanlara snacana iaret ederken, AVMler konusunda da uyarlarda bulundu.

Mümkün olduu sürece AVMlerin alveri mekan olarak kullanlmasn, alveri bittikten sonra AVMlerin terk edilmesini öneririm. diyen ça, zorunlu durumlar dnda evde kal çarsna uyan ve ortamlarn sk sk havalandran vatandalarn k daha rahat geçireceine inandn kaydetti.

Taziye, düün ve elence partilerinin salgnn yaylm açsndan büyük risk tadn, bu tür etkinliklerin özellikle kn kontrol altnda tutulmasnn önemli olduunu ifade eden ça, unlar söyledi:

Kiiler dikkat ederse bula zinciri bir yerde krld zaman orada hastalk yükü de azalacak. Kiilerin dikkat etmesi gerekiyor. Bir taziye yeri varsa insanlarn kalabalk olduu zamanda deil de belki daha tenha bir zamanda gitmek faydal olur. u anda çou düün açk havada yaplyor, taziyelerin çou açk havada kabul ediliyor ama kn böyle olmayacak. Gerçekten kn bu ekilde, sosyal mesafeye ve genel olarak önlem kurallarna uyulmazsa mutlaka beklediimiz ikinci dalga olacaktr.

Hastalk belirtisi gösteren her kiiden maskeli olsa bile uzak durmak gerektiini belirten ça, Zaten sosyal mesafe kural dediimiz ey o. Kiinin eer maskesi varsa zaten bir ksmn önlüyor. Bir de mümkün olduunca uzakta durmak. Sosyal mesafe kuralna dikkat ettiiniz zaman hasta olan kiiden size hastalk bulumasn önlüyorsunuz. dedi.

- Kn bula riskli fazla alanlar

Kn bula riskinin fazla olduu alan ve malzemeleri sralayan ça, Riskin en fazla olduu yerler insanlarn ellerini en fazla dedirdii yerler. Nereler buralar, ortak kullanm alanlarndaki kap kollar, musluk bataryalar, onun dnda insanlar restorana gidiyorlar oradaki masann üzerine ellerini koyuyorlar. Eer o masa sizden önce kalkan kiiden sonra temizlenmediyse oras risklidir. O kiiden sonra o masann virüse etkili bir dezenfektan ile temizlenmi olmas lazm. eklinde konutu.

Kargo firmalar ile evrak younluunun fazla olduu kurumlarda Kovid-19 riskine dikkati çeken ça, sözlerini öyle tamamlad:

Kargo firmalarnda en büyük, risk orada üç tane kalem var. O üç kalemi kim bilir günde en az 100 kii kullanyor. Bu tür ilerde, bankalarda belki imza atlrken, kargolarda evrak doldurulurken bir kere oradaki kalemlerin ortak kullanlmamas gerekiyor. O kalemleri kullanmayacaksnz veya kullanyorsanz kullandktan sonra hemen sonrasnda elinizi dezenfekte etmeniz gerekiyor. Yine ortak kullanlan krtasiye malzemeleri risk tayor. Evraklar da riskli. Aslnda mümkün olduunca elektronik evraklara dönebilmek, kat kullanmn azaltmak bir çözüm olabilir.

Ana Sayfaya Git