Korucular sitemli!

Köy korucuları asker ve polisle omuz omuza vererek Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da onlarla birlikte aynı görevi yapıyorlar, ancak bekçilerin aldığı maaşı bile alamıyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Güvenlik Korucuları Şehit, Gazi Aileleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Haydar Yener, bu yıl korucuların maaşlarının asgari ücretin de altına düştüğüne dikkat çekerek, korucuların en az 5 bin liranın üstünde maaş alması gerektiğini söyledi.

Haberler 20.04.2021 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 40 yldr Dou ve Güneydou bölgesinde asker ve polise yardmc olan gibi çalan güvenlik korucular imdi devletin kendilerine sahip çkmasn istiyor. Dou ve Güneydou Anadolu Güvenlik Korucular ehit, Gazi Aileleri Dernekleri Federasyonu Bakan Ali Haydar Yener, güvenlik korucularnn Devlet Memurlar Kanununa tabi çaltrlmadn ancak memur olan polis ve asker gibi emek verdiini belirterek, Anayasann 128 Maddesine göre kamu görevlilerinin çaltrlmas gerektiine dikkat çekti. Yener, Bizler 40 senedir kamu alanlarnda güvenlik hizmetini veriyoruz ama 442 sayl Köy Kanunuyla bu hizmetleri yürütmekteyiz. Neresinden tutarsan güvenlik korucu sistemi elinde kalr dedi.

MAA 2 BN 617 TL CVARINDA

Yener, özel statüleri bulunmayan güvenlik korucularnn maalarnn düük olduunu belirtti. Korucularn maalarnn memur aylklarnn kat saysna endeksli olduunu ve bu yl asgari ücrete yaplan oranda zam memurlara yaplmaynca maalarn asgari ücretin altna dütüünü belirten Yener, korucularn u anki maann 2 bin 617 lira civarnda olduunu duyurdu. Yener, maalarn asgari ücretin altnda kalmasn kabul edilemez olduunu kaydederek, Asgari ücretin altnda ücret yasal deildir diye vurgulad.

ÖZAL DÖNEMNDE YYD, SONRA ERMEYE BALADI

Yener, eski Cumhurbakan Turgut Özal döneminde köy korucularnn memur maann üzerinde maann olduunu ve eski Babakan Necmettin Erbakan döneminde memura yaplan yüzde 50lik zamdan kendilerinin yararlanamamas nedeniyle maalarnn memur maann altna dütüünü söyledi. Yener, korucularn maalarnda Erbakan zammndan sonra düüün devam ettiini kaydederek, Ondan sonra gelen bütün hükümetler bu maduriyeti gidermediler. Giderilmedii için korucu kardelerimizin maalar bu duruma geldi diye konutu.

40 YILDIR ETLK LKESNE AYKIRI çALIIYORLAR

Güvenlik korucusu kardelerimiz 40 yldr Anayasann eitlik ilkesine aykr çaltrlyor diyen Yener, emekli korucularn u anda 1500 lira civarnda maa alabildiini ve toplu tazminat haklarnn olmadn söyledi. Yener, 25-30 yl hizmet veriyorsun, ayrlrken toplu tazminat almyorsun diye sitem etti.

Yener, eskiden korucularn iki emeklilik haklar olduunu ancak 29 Nisan 2017 tarihinde yaynlanan 690 Sayl Olaanüstü Hal Kapsamnda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararname ile bu hakkn bire indirildiini açklad.

EN AZINDAN MAHALLE BEKçS STATÜSÜ

Yener devlet yetkililerine; PKKnn telsiz konumalarnda koruculara Ne istiyorsunuz, neden peimize takldnz, bak öyle bir zaman gelecek ki biz devletle masaya otururuz, siz o masann kenarnda bile olamazsnz diye seslendiini hatrlatarak, O sözler hala kulaklarmzda çnlyor. Biz buradan dümanmz sevinmesin diyoruz. Korucu camiasnn görevlerinin gerei kamu personeli tanmn hak ettiini belirtmek istiyoruz. En azndan mahalle, kr bekçisi statüsünde olabilir diye konutu.

KORUCULARIN TALEPLERN SIRALADI

Yener korucularn taleplerini ise öyle sralad:

Köy korucularnn sendika ve sigortallk haklarndan yararlandrlmas.

14 bin 640 gösterge olan saynn 25 bin göstergeye çkarlmas.

Köy korucularna maalarn uzman çavu maann en az yars kadar maa verilmesi. Yani korucu maan en az 5 bin lira olmas.

Emekli olan koruculara tazminat hakknn verilmesi. 25 yln dolduran koruculara eref ayl balanmas.

Gönüllü koruculara kadro verilmesi.

Korucuyken kamu personeli olan kiilerin koruculuk döneminde çalmalarn hizmetten saylmas.

Ana Sayfaya Git