Kovid-19 aşısının kasım-aralık aylarında çıkması öngörülüyor

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Kasım-aralık aylarında aşının çıkacağını öngörüyorum. Kasım-aralık, en geç Ocak 2021'de aşılama biter diye düşünüyorum." dedi.

Haberler 19.09.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tükek, yeni tip koronavirüs salgn için gelitirilen a çalmalar hakknda açklamalarda bulundu.

lk etapta Almanyann gelitirdii ay deneyeceklerini ancak Türkiyedeki hasta saysnn az olmas nedeniyle bir süre ertelediklerini söyledi. Bu çalmalarn yaplmas için vaka saysnn çok olmas gerektiini belirten Tükek, Hastalk görülsün insanlarda ve ann deerli olup olmad insanlarda test edilebilsin. çin ve Rusyayla görümeler var. çinden gelen ann denemeleri balad. Türkiyede herhalde 17 merkez bu çalmalar yapacak. Bu çalmalarn içinde biz de varz. Gönüllüler yava yava tespit ediliyor. diye konutu.

Kasm-Aralk aylarnda Kovid-19 asnn çkacan öngörüyorum diyen Tükek, Bunu ilk söyleyenlerden biriyim. Bütün ülkeler kasm aynda birleti. Herkes yaryor kasm ayna yetitirmek için çünkü artk ülkelerin de tahammülü kalmad. Bir an önce kurtulmak istiyorlar. Büyük bir yük gerçekten hem ekonomi hem de salk sistemi üzerine. Dolaysyla bundan kurtulmann yolu a gibi gözüküyor. Kasm-aralk, en geç Ocak 2021de alama biter diye düünüyorum. Ksa vadede ann beklentisi çok yüksek. dedi.

- Ar geçirenlerin tamamen düzelmediklerini gözlemliyoruz

Tükek, stanbul Tp Fakültesinde Kovid-19 Hastalar zlem Merkezi açtklarn hatrlatarak, unlar anlatt:

çalmalar makale haline dönütürüldü ve yaymlanmak üzere bir dergiye gönderildi. Ar Kovid-19 geçiren kiilerin tamamen düzelmedikleri ve belli skntlarla yaantlarna devam ettiklerini gözlemliyoruz. Bu, yeni tecrübe ettiimiz bir ey. Böyle bir pandemiyle 100 ylda bir karlayoruz. Süreç bittikten sonra hastal yaam insanlarn saaltm, sonraki dönemde salk sorunlaryla mücadele edeceiz gibi gözüküyor. Bunlarn bir ksm tamamen düzeliyor, hiçbir sorunu olmadan atlatyor. Bunlar nihayetinde hafif geçirenler. Ama ar pnömoni geçirenler gerçekten belli bal sorunlar yaayacak gibi görünüyor. u an için erken, daha 6 aylk bir tecrübemiz var. Biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Ancak görünen o ki biraz sorun yaayacak o insanlar.

- Yapmamz gereken a çalmalar bitene kadar tedbirlere uymak

Dünyada milyonlarca insann yeni tip koronavirüse yakalandn ancak enfeksiyonu yeniden geçiren 1-2 vaka olduunun iddia edildiini aktaran Tükek, u görüleri dile getirdi:

Bu nedenle tekrar geçirme ihtimali aslnda yok. Onlar da spekülatif. Teorik olarak baktmz zaman her enfeksiyonun tekrar geçirilme ihtimali var, ama milyonda ama 10 milyonda 1. Ayn ey burada da geçerli. u ana kadar geçiren milyonlarca insan var ve onlarn hiçbirinde böyle bir sonuç yok. Sadece 1 vaka o da çok inandrc deil. Bence daha geçirme ihtimali düük. Bu sezon için söylüyorum. leride virüs mutasyona urar ve tekrar geçirirse o ayr. Ayn virüsle tekrar enfeksiyon geçirdiini iddia etmemiz zor.

- Korkmadan tedbirlerimizi alalm

Prof. Dr. Tufan Tükek, vatandalara sakin olmalar uyarsnda bulunurken, Panik yapmaya gerek yok. Korkmadan tedbirlerimizi alalm. Bu hastalk herkese bulaacak. diye bir kural yok. Büyük ihtimalle birçoumuz bu hastala yakalanmadan bu süreci atlatacaz. Hastalanan kiiler için sistemimiz yeterli. Gerekli ilaçlar alabiliyorlar, takip sistemleri gayet iyi. Tek yapmamz gereken a çalmalar bitene kadar, alama yaygnlaana kadar tedbirler uymak, kendimizi korumak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git