Kovid-19 hastaları yaşadıkları zor anları anlattı

Van'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve tedavilerine hastanede devam edilen hastalar, uyarılara rağmen gerekli önlemleri almamanın pişmanlığını yaşıyor.

Haberler 20.10.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezinde tedavi olan hastalar, hastaln etkilerini ve yaadklar zor anlar anlatt.

Hastanede tedavisi devam eden 58 yandaki Hayrettin çiçekay, nefes darl ve eker yükselmesi ikayetiyle hastaneye bavurduunu söyledi.

Yaplan kontrollerde Kovid-19 testinin pozitif çktn belirten çiçekay, hastanede tedavi altna alndn, eker hastalndan dolay iki ayandan birer parmann kesildiini dile getirdi.

Herkesin Kovid-19 konusunda yaplan uyarlar dikkate almas çarsnda bulunan çiçekay, öyle konutu:

Kovid-19 salgn yokmu gibi davrandm bugün cezasn çekiyorum. Bu hastala yakalanmadan önce tedbirimi almam gerekiyordu. Evde canm skld için kahvehaneye oturmaya gidiyordum. Koronavirüs lanetine nasl yakalandm bilmiyorum. ikayetlerim saymakla bitmiyor. tahm yok, midem bir ey almyor, gösüm skyor, nefes alamyorum, öksürüyorum, arlarm srtma vuruyor. Bu hastalk beni bitiriyor. Tedbirli olmak, maske takmak, sosyal mesafe ve hijyen kuralna uymak gerekiyor. nsan hasta olunca saln kymetini biliyor. Allah tüm salkçlarn yardmcs olsun. Bize çok iyi bakyorlar.

- Tüm varlm tek nefes için veririm

Hastanede tedavisi süren 56 yandaki 4 çocuk annesi adiye Dayan ise iddetli ba ars ve solunum sknts ikayetiyle hastaneye bavurduunu, kontrollerin ardndan kendisine Kovid-19 tehisi konulduunu aktard.

Kovid-19un ciddiye alnmas gerektiini vurgulayan Dayan, En büyük skntm nefes alamamak. Ayn zamanda akcier embolisi hastalm var. Gece ateim çkyor. Oksijen yardmyla nefes alabiliyorum. Nefes alamadm an bana tüm varln bize ver sadece bir kere rahat nefes al deseler tüm varlm o tek nefes için veririm. Nefes alamamak çok zor bir durum. Allah dümanma dahi yaatmasn bu durumu. Bu koronavirüse nasl yakalandm bilmiyorum. Herkes çok dikkat etsin, maske taksn ve gerekmedikçe dar çkmasn. Virüsü bakalarna bulatrmasnlar. ifadelerini kulland.

Hastanede 10 gündür tedavi gören 54 yandaki Senal Ik da göüs ars ve yüksek tansiyon ikayetiyle üniversite hastanesine bavurduunu belirtti.

Virüse nasl yakalandn bilmediini vurgulayan Ik, Nefesim kesiliyor, her tarafm, gösüm aryor, nefes alamyorum. Koronavirüs çok kötü bir hastalk. Millet kahvehanelere koronavirüs yokmu gibi oturuyor. Dikkat etsinler. i olmayan dar çkmasn evinde kalsn. Bu hastaln nereden bulaaca belli olmuyor. Allah bu hastal kimseye yaatmasn. dedi.

- Tedbirlere uyarak Kovid-19u yenebiliriz

YYÜ Dursun Odaba Tp Merkezi Bahekimi Dr. Öretim Üyesi Ümit Haluk liklerden, Kovid-19 salgnyla mücadelede en ön safta yer alan salk çalanlarnn yaklak sekiz aydr canlar pahasna insanlarn salna kavumas için mücadele ettiinin altn çizdi.

Ventilatör cihazna bal Kovid-19 hastalarnn yemek yiyemediini, konuamadn anlatan liklerden, hastalarn arlarnn yüzlerine yansmasn ve rahat nefes alamamalarn gördüklerinde çok üzüldüklerini söyledi.

Bu duruma dümemek için herkesin maske, sosyal mesafe ve temizlik kuralna uymas gerektiini ifade eden liklerden, öyle konutu:

Ventilatör cihazna bal yüz maskelerini kullanan hastalarmz normal zamanlarnda alp verdikleri nefeslerine inanlmaz özlem duyuyor. Dikkat etmediimizde anne, baba ve yallarmza bulatrdmz koronavirüs ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Böyle bir mesuliyetin üzüntüsünü yaamamak ve büyüklerimizi kaybetmemek için pandemi önlemlerine daha fazla dikkat etmemiz lazm. Yaklak 8 aydr Kovid-19 salgnyla mücadele eden salk çalanlaryz. Hastane olarak pandemi sürecinde ciddi çalmalar yaptk. Laboratuvarlar kurduk. Koruyucu malzemelerimizi, yüz koruma siperliklerini, numune alma kabinlerini ve transfer sedyelerini kendimiz ürettik. Bula riskine kar ailelerimizden, çocuklarmzn teninden, nefesinden uzak kalarak aylardr çalyoruz, çalmaya devam edeceiz.

Salk çalanlarnn gösterdii fedakarlk karsnda insanlarn da önlemlere daha çok dikkat etmesini isteyen liklerden, Tüm uyarlara ramen önlem almayan bir vatandan koronavirüsü yaydn düündükçe enerjimizi kaybediyoruz. Bu mücadeledeki umutlarmz yitiriyoruz. Bunun için vatandamzn daha duyarl olmas gerekiyor. Tedbirlere uyarak Kovid-19u yenebiliriz. dedi.

Ana Sayfaya Git