Kovid-19 ile mücadelede "yoğunlaştırılmış dinamik denetim" sürecine geçiliyor

İçişleri Bakanlığının illere gönderdiği genelgeye göre, 300 bin personelin katılımıyla yarın gün boyu "yoğunlaştırılmış dinamik denetim" yapılacak

Haberler 17.03.2021 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn genelgesiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye yönelik oluturulan Dinamik Denetim Modeli çerçevesinde 300 bin personelin katlmyla yarn gün boyu younlatrlm dinamik denetim yaplacak.

Bakanlk, tüm valiliklere Dinamik Denetim Modeli Faaliyetleri konulu genelge gönderdi.

Genelgede, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda dün yaplan Kabine Toplantsnda salgnla mücadelede alnan tedbirler ile salgnn iller ve ülke genelindeki seyrinin deerlendirildii hatrlatld.

Denetim faaliyetlerinin ciddiyetle takip edilmesi ve uygulamada sorun yaanan alanlarda gerekli tedbirlerin alnmasna karar verildii aktarlan genelgede, tüm il ve ilçelerde vali ve kaymakamlarn koordinesinde yarn il bazl 300 bin denetim personelinin katlmyla gün boyu sürecek younlatrlm dinamik denetim faaliyeti uygulanaca bildirildi.

çileri Bakanlnn genelgesine göre, haftalk tematik denetim uygulamasna 19 Mart Cuma gününden itibaren yeni bir haftalk program dahilinde devam edilecek.

Denetimlerde kolluk kuvvetlerinin yan sra tüm kamu kurum ve kurulular, yerel yönetimler ve meslek odalarndan azami seviyede personel, araç ve malzeme destei alnacak.

Denetimlerde belediyeler, il özel idareleri, kamuda görev yapan i güvenlii uzmanlar ve gda denetmenlerinden oluturulan ekiplerin de aktif görev yapmalar salanacak.

Valiler, vali yardmclar, kaymakamlar, il ve ilçe müdürlerince denetim faaliyetlerine sahada bizzat nezaret edilecek, denetim faaliyetlerinin görünürlüüne önem verilecek.

Yeme içme yerleri ile ehir içi toplu ulam araçlarna yönelik denetimler, haftann her gününü kapsayacak ekilde sürdürülecek.

- Denetlenecek yerler ve günleri

Bu kapsamda 19 Mart Cuma gününden itibaren bir haftalk konu bazl tematik genel denetim faaliyeti gerçekletirilecek. Buna göre denetlenecek yerler ve günleri ise öyle:

- 19 Mart Cuma: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, düün veya nikah salonlar, lunapark/tematik parklar.

- 20 Mart Cumartesi: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, cadde, sokak, meydan, sahil band gibi yerlerde mesafe ve maske denetimi, AVMler, marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemiçiler.

- 21 Mart Pazar: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, otel ve konaklama tesisleri, kayak otelleri ve tesisleri, ehirleraras yolcu tamacl yaplan her türlü toplu ulam araçlar ile havaliman/gar/otogar gibi yerler.

- 22 Mart Pazartesi: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, yemekhane ve kantinleri dahil olmak üzere okullar ile okul servis araçlar.

- 23 Mart Sal: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, internet kafeler/salonlar, ganyan, ddaa ve milli piyango bayileri, berberler/kuaförler/güzellik merkezleri, hamamlar, saunalar, masaj salonlar.

- 24 Mart çaramba: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, organize sanayi bölgeleri, fabrika ve üretim tesisleri, hal sahalar/spor tesisleri ile cami ve mescitler.

- 25 Mart Perembe: Yeme içme yerleri, ehir içi toplu ulam araçlar, kahvehane, kraathane, kr/çay bahçesi, dernek lokali gibi umuma açk yerler.

Kurulma süresi yöreden yöreye farkllk gösteren pazar yeri/semt pazar, sosyete pazar gibi yerlerin faaliyette olduu günlerde denetlenmesi salanacak.

- Rehberlik edici ve sorumlu davranmaya davet eden yaklam sergilenecek

Denetimlerde rehberlik edici, vatandalarla i yerlerini kurallara, sorumlu davranmaya davet eden bir yaklam sergilenecek. Denetimlerde, kurallara aykrlklarda srar, tekerrür, kurallarn esasl ihlali gibi suiistimal edici tutum ve davranlarla karlalmas halinde ise gerekli idari ilem tesisinden imtina edilmeyecek.

Denetim çalmalar sonucunda yürütülen faaliyetlere dair veriler, l Salgn Denetim Merkezi (SDEM) uygulamasna anlk kaydedilecek.

Vatandalarn maskesiz ekilde bir süre bulunduklar yeme içme yerlerinin denetimlerinde, oturma düzeni plan hazrlamas, bu oturma planlarnn müterilerin rahatlkla görebilecei yerlere aslmas ile HES kodu kontrolü yaplarak müteri kabul edilmesi hususlarna dikkat edilecek, aykr durumlarn bir an evvel giderilmesi salanacak.

- Belediyelerce toplu ulam sefer saylar artrlacak

Genel kurullar ve nikah törenlerinin kii ve alan snrlamalarna uygunluunun kontrolü amacyla getirilen en az 3 gün öncesinden bildirilmesi ve bu organizasyonlara en az bir denetim elemannn görevlendirilmesi kuralna uyulmas, gerekli bildirimlerin e-devlet kaps üzerinden çileri Bakanl e-bavuru modülüne yaplmas salanacak.

Kontrollü normalleme dönemiyle bir miktar younluk art yaanan ehir içi toplu ulamda özellikle mesai balama ve biti saatlerinde yaanan veya yaanabilecek younluklarn halk sal açsndan oluturduu riski ortadan kaldrmak için belediyelerce sefer saylarnn artrlmas da dahil her türlü tedbir alnacak.

Ayrca toplu ulam araçlarna HES kodu kontrolü yaplmakszn ve maskesiz yolcu alnmasnn önüne geçilmesine özellikle dikkat edilecek.

Denetim ekiplerinin oluumunda tüm kamu kurum ve kurulularyla birlikte yerel yönetimlerin ve meslek odalarnn imkan ve kabiliyetlerinden azami seviyede istifade edilecek.

Bu noktada yeterli sayda belediye, il özel idare, oda ve gda denetim ekipleri bir an evvel oluturularak SDEMde yetkilendirilecek, sahada sürekli ve etkin denetim yaplmas salanacak.

Bu hususlar dorultusunda vali ve kaymakamlarca, ilgili kamu kurum ve kurulular, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler, meslek odalar ile dinamik denetim sürecine ilikin gerekli planlama ve koordinasyon salanacak.

Ana Sayfaya Git