Kovid-19 riski oluşmaması için karşılıklı konuşma sürelerine dikkat

Açık alanda yaklaşık 10, kapalı alanda ise 4 dakika karşılıklı konuşma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bulaşı riski oluşturuyor

Haberler 26.10.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi alan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bula riski açk ve kapal ortamda geçirilen süreye göre deikenlik gösteriyor.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ate Karann yapt açklamaya göre koronavirüsün damlack yoluyla insandan insana geçii ön planda. Açk alanlar mesafeye uyum salanabilmesi açsndan avantaj salarken ayn zamanda güne nn ultraviyole etkisiyle virüsün bulamas zorlayor. Bu nedenle güne ve d ortam scaklnda kardaki kiiden virüsü kapma ihtimali ile iç havann kuru olduu kapal ortamda kapma ihtimali arasnda fark bulunuyor.

Havalarn soumaya balamasnn ardndan hem kapal alanda kalma süresinin hem de kii saysnn artmas, virüsün yaylmasnn kolaylat ortama iaret ediyor.

Açk alanda, kardaki kiinin maskeli olmas durumunda virüs riski bulunmuyor ve maske taklmamas halinde bu kez sosyal mesafeyi korumak ön plana çkyor.

Kapal alanda maske taklmas durumunda da virüs riski bulunmuyor ancak yüzün açk hale getirilmesi ve maskesiz kalnan sürenin 1-2 dakikann üzerine çkmas halinde tehlike balyor. Son deerlendirmelere göre kapal alanda kiilerin 15 dakika maskesiz kalmas risk yaratyor.

Virüsün, konumayan iki kiinin yürürken birbirinin yanndan geçip gitmesi halinde bulamas ise mümkün deil.

Açk alanda yaklak 10, kapal alanda ise 4 dakika karlkl konuma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bula riski oluturuyor.

MASKEDE GEVEME OLURSA VRÜS KAFASINI KALDIRABLYOR

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ate Kara mevsim dönüümlerinin yaand dönemlerin riskli olduunu belirterek kuru ve souk hava ile hafif nemli ve lk havann virüs açsndan avantaj yarattna dikkati çekti.

Kapal ortama giriyoruz. Maskede biraz geveme olduu anda virüs kafasn kaldrabiliyor. Avrupa bunu bizden erken yayor. Türkiye için de böyle bir riskin olabileceini söylememiz mümkün. Bu dönemde maske ve mesafeye çok ciddi anlamda uyum salamamz gerekiyor ifadelerini kullanan Prof. Dr. Kara, koronavirüsün önüne engel konulmas gerektiini, bunun da en kolay eklinin maske olduunu vurgulad.

Ankara, stanbul, zmir ve Antalya gibi büyük ehirlerde maske uyumunun iyi olduunu, dier illerde sknt yaandn belirten Kara öyle devam etti:

Maske uyumu etkili olduu anda virüs saylar çok hzla azalyor. Bütün dünyada böyle. Amerikada uyumun olduu bölgelerde bu rakamlar düük gidiyor ama öbür taraflarda bugüne kadarki en yüksek rakamlar görüyorlar. Ayn ey Avrupa için de geçerli. Bu ekilde bunu bizim salamamz lazm. Buradaki özellik, kii olarak, birey olarak biz bunu salarsak, o zaman Türkiye bu iin üstesinden gelebiliyor. Bu daha önce oldu.

Ana Sayfaya Git