Köylüler susuz!

Kozluk’un köyleri 13 gündür DEDAŞ tarafından susuz bırakıldı. Su pompasının elektrik bedeli olarak hane başına çıkartılan 110 bin TL’lik bir faturayı ödeyemeyeceklerini belirten köylüler, DSİ’ye ait kanaldan ihtiyaçlarını karşılıyor.

Haberler 06.07.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA), 23 Haziranda Batmann Kozluk ilçesine bal Bekirhan (Kaniyahen) Beldesi ile Yeniçalar (Zlan), Karpuzlu (Selv), Samanyolu (Kank), Dövecik (Mal Gir), Parmakkap (Hiskut), Taldere (Hol) köylerine su salayan depolara bal dinamolarn elektriklerini, borç ödenmedii gerekçesiyle kesti. Kesintinin ardndan ilçeye bal köylerde yaayan binlerce kii susuz kald. Köylüler, 13 gündür traktörlerle Batman çayndan ya da DSye ait su kanal ile kuyulardan su ihtiyaçlarn karlyor. Köylerde kuyu suyunun içilmesi ardnda baz salk sorunlarna yol açt.

GECKME FAZ

DEDA yetkilileri, 1 milyon 882 bin TLlik borcu almann peinde koarken, mevcut borcun 735 bin TLlik ksm ise gecikme nedeniyle faizden oluuyor. Sadece Zilan Köyünde 206 bin TL olan anapara, gecikme faizi ile birlikte 514 bin TL olmu durumda. Köylüler, hane ba 110 bin TLlik bir faturann yazldn belirterek, ev ve topraklarn satmalar halinde bile bu paray ödeyecek durumda olmadklarn dile getiriyor. DEDAn gecikme bedeli almak için kendilerine trafolar hakknda herhangi bir bildirimde bulunmadn aktaran köylüler, neredeyse anapara kadar bir gecikme faizinin kendilerine çkarlmasna tepki gösteriyor.

KÖYLÜ PERAN

Köylülerden Tenzire Ouz, 13 gündür perian halde olduklarn belirterek, çocuklarmz hasta. Evde oturamyoruz. Banyo, tuvalet ihtiyac karlanamayacak durumda. Mecbur çocuklar babamn evine gönderdik. Suyu bazen kuyudan bazen Batman çayndan alyoruz. Kuyu suyu içtiimizde ishal ve mide bulants yayoruz. Buna derhal son verilsin, bizi madur ettikleri yeter artk diye konutu. DEDAn trafoya kamera taktn kaydeden Ouz, Trafoyu taktklarnda bize trafo yandnda trafo parasn verirsiniz dediler. imdi ise gelip elektriimizi kesiyorlar. Bize dünya kadar borç brakmlar. Burada kimse bunu ödeyecek durumda deil dedi.

YAAM FELç OLDU

On günden fazladr çocuklarnn banyosunu yapamadn anlatan Garipah Ouz ise, Benim bir çocuum Talesemi (Kanszlk) hastas onun için endieleniyorum. Onun dnda dier çocuklarmda da biri ishal oldu. Ev yaanmaz bir hal alm. Bunun dnda hayvan ve tarlaya verecek suyumuz da yok u an. DEDA u anda yaammz felç etmi durumda. Bu sorumsuzluk derhal son bulsun. Binlerce insan bu yazn scanda susuz brakmak nasl bir vicdandr. Her gün temizlik, maske diyenlerin maskesi dümü durumda. Yeter artk diye konutu.

BU OLAYA EL ATILSIN

Ayhan anl da 20 yl önce kuyulardan su ihtiyaçlarn karladklarn, ancak sürekli salk sorunlar yaadklarn ifade ederek, Köylülerin bavurusu üzerine Batman çaynn yannda 100 metre derinlikten su kuyusu açld. Tüm köy buradan gelen su ile ihtiyacn karlyordu. Ancak DEDA yetkilileri trafonun elektriini keserek bizi bu sudan mahrum brakt. u an binlerce köylü madur olmu durumda. Temizlikten tutun hastala kadar birçok sorun kendisini gösteriyor. nsanm diyene herkesin bu konuya el atmaya çaryoruz dedi.

Ana Sayfaya Git