Köyü her yıl aynı sofrada buluşturan asırlık gelenek

Şırnak'ın Cizre ilçesinin Tepeönü köyü halkı, Kürtçe şükür ve bereket anlamını taşıyan "zev" geleneği sayesinde yılın bir günü aynı yer sofrasında buluşuyor.

Haberler 04.10.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

70 haneli Tepeönü köyünde sonbahara özgü asrlk gelenek kapsamnda köy camisinden yaplan anonsla yemek saati köylülere duyuruluyor.

Her evde gün boyu hazrlanan yemekler duyurulan saatte köy meydannda kurulan yaklak 300 metrelik yer sofrasna tepsilerle tanyor.

7den 70e her yatan vatanda buluturan sofraya kimi zaman çevre köylerden de katlm oluyor.

Birlikte yenilen yemein ardndan bolluk bereket içinde bir yl geçirmek için dua ediliyor.

- Birlik, beraberliimizi pekitiriyoruz

Köy muhtar Zahir Yldz, bu gelenek sayesinde atalardan kalan topraklar için ükran duygularn yansttklarn belirtti.

Her yl bu vakitte bu yemeimizi geleneksel olarak veriyoruz. Komu köyleri de çarp birlik, beraberliimizi pekitiriyoruz. diyen Yldz, bu yemek sayesinde köy sakinlerinin birbirlerini görme hal hatr sorma imkan bulduunu aktard.

Yldz, bu sayede köyde herhangi bir husumet veya kavgann yaanmadna iaret ederek, belirlenen gün ve saatte 70 evden gelen yemeklerle ayn sofrada bulutuklarn dile getirdi.

- Köyümüzde örnek bir gelenek hüküm sürüyor

Köyün fahri imam Halil Kalay da ylda bir kez gerçekletirdikleri bu yemekli bulumann hayrlara vesile olmasn diledi.

Tepeönü köyünde yaayan vatandalardan Esra Yldz, geleneklerini yaatmak adna yln bir günü köy meydannda bir araya geldiklerini belirtti.

Kimin evinde ne yemek yaplyor kimse bilmiyor. Kimi tavuk kimi hindi piiriyor. Yaptmz yemei köy meydanna götürüyoruz. ifadelerini kullanan Yldz, amaçlarnn birlik ve beraberlii sürdürmek olduunu söyledi.

Cizreden yemee katlan rfan Ylmaz ise her yl bu yemek kültürüne katlmak için köye geldiini anlatarak, Biz de ailemizle bu hayra ortak olmak istedik. Bu yemek sayesinde birlik, beraberliimiz kuvvetleniyor. dedi.

Ana Sayfaya Git