Köyü kadınlar yönetiyor

Batman’ın Merkez ilçesine bağlı Diktepe köyünü yaklaşık 2 yıldır kadınlar yönetiyor. Erkek adaylara karşı kadın azalarıyla seçimi kazanan Emine Doksal, “Muhtarlık maaşı alıp oturmak yerine kadınlar ile birlikte sorunları çözdük” diyor.

Haberler 08.03.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 50 bin 157 muhtardan yalnzca yüzde 2,2si yani 1086s kadn muhtar olarak görevlerini sürdürüyor. Batmann Merkez ilçesine bal Diktepe köyü de yüzde 2,2lik dilimde yer alyor. Bu köyü 2 yldr kadn muhtar Emine Doksal, kadn azalaryla beraber yönetiyor. Doksal, 31 Mart Yerel Seçimlerinde erkek adaylara kar baar kazandklarn vurgulayarak, Kadnlarn her alanda baarldr dedi.

MAA ALIP OTURMADIK

Evli ve iki çocuk annesi Doksal, yllardan bu yana köylerinde çeitli sorunlarn olduunu ve bunlar çözerken zorlandklarn ifade etti. Köyün sorunlarnn çözümü için kadnlarn bir araya gelip yönetime talip olduunu belirten Doksal, muhtar seçildikten sonra yaptklarn öyle anlatt:

Benim için güzel bir iki yl oldu. Hem öretici hem de kendi köyüme hizmet ettiim için mutluyum. Muhtar seçildiimde ilk i olarak köyümüzün ulam sorunu vard. Merkeze yaklak 5 kilometre uzaklkta köyümüz. Mezralarn ise 10 kilometreye kadar uzaklklar var ve en önemlisi de köyümüzde herkeste özel araçlar yok. Alveriten tutalm da çalmak için merkeze gidiyoruz. Herkesin özel arac da bulunmuyor. O yüzden önce bu sorunu çözmek amacyla dönemin Batman Belediyesine bavuruda bulundum. Ve talebimizi kabul etti. Köyümüzün meydan ksmna bir durak yaplarak sabah öle ve akam olmak üzere günde üç sefer düzenlenmeye balad. Ardndan köyümüzün sokaklar çamurlu olduundan l Özel dareye bavuru yaparak kilit ta döemesi yaptrarak bu sorunu da çözdük. Bunun dnda irili ufakl kimi sorunlar daha düzelterek köye hizmet ettik. Muhtarlk maa alp oturmak yerine kadnlar ile birlikte bu sorunlar çözdük. çou zaman da sorunlar bire bir konuarak sohbet ederek birlikte tespit edip birlikte çözüyoruz.

çME SUYU SORUNU çÖZÜLDÜ

Bize bal iki mezra var ve ne yaptk ise aynsn mezralarmz için de yaptk. ki mezramzn da temel sorunu olan su sorununu hep birlikte imza da toplayarak evlere temiz içme suyunun gelmesini saladk. Kimi halledilmemi sorunlar da var ve onlar da yapmak için çaba sarf ediyoruz. uan ise köyümüzün en temel sorunu çocuklar için oyun alandr. Köyde çocuklarn da en çok istedii eylerden birisi park ve bunun olmas için çabalyoruz. Bir de buradan yetkililere seslenmek istiyoruz. Köyümüzün önünden karayolu geçiyor ve acil bir altgeçite ihtiyacmz var. çünkü yol virajl ve araçlar hzl geçiyor. Okula giden çocuklar ve hayvan sürüleri için büyük bir tehlike bunun da yaplmas için destek bekliyoruz.

Yerel seçimlerin yapld dönemde en büyük destei kadnlardan aldn ve bu destein de kendisini cesaretlendirdiini vurgulayan Doksal, Tüm kadnlarn 8 Mart Dünya Emekçi Kadnlar Gününü kutluyorum. Bu köyü iki yldr kadnlar yönetiyor. Ve siyaset bata olmak üzere yaamn her alannda kadnlarn önde olmasn istiyorum. Benim de muhtar olmam salayan kadn ve erkek arasndaki eitsizlii yok etmek içindi dedi.

KADIN TEMSLYET ARTMALI

Muhtarn dört azasndan biri olan Rahime Doksal ise köylerine kadn eli dedikten sonra eskisine göre daha güzelletiini belirtti. Tüm yönetimin kadnlarn ellerinde olmasndan memnun olduklarn vurgulayan Doksal, unlar söyledi:

Ayda bir muhakkak tüm evleri ziyaret ediyoruz. Pandemi sürecinde bunu gerçekletiremedik ama öncesinde yapyorduk. Ve bunu yaptmz için de herkes bu durumdan memnundu. Bizim içinde güzel bir deneyim oldu. Ve bu baarmzn örnek olmasn ve sadece muhtarlkta deil her yerde kadn temsiliyeti artmaldr Kadnlar her yerde olmaldr. Erkek nasl ki her yerde olabiliyor ise kadnlar da ayn ekilde olmaldr. Eer kadnlar her yerde olursa kadnlara uygulanan iddet cinayetlerde sona erecektir. Kadn ve erkek bir ve eittir. O yüzden kadnlar hayatn her alannda olmaldr.

Köy sakinlerinden Hüsnü Ücan ise erkeklerin yapamadn kadnlarn baardn belirterek, Seçimden önce çekincelerimiz vard. Ama iki yln sonunda yanldmz anladk memnunuz. Kadn eli nereye deerse erkeklere göre daha güzel oluyor dedi. Lamia Bayar ise Kadn cinayetleri olmasn muhtarmzn dan çok memnunuz. Köyümüze su getirdi. Ulam sorununu çözdü. Kadnlar yönetirse güzel olur diye vurgulad.

Ana Sayfaya Git