Koyun kırkma dönemi başladı

Diyarbakır'ın kırsal kesimlerinde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.

Haberler 07.05.2020 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine Bal Gözenek (Gürco) köyünde ikamet eden vatandalar, hayvanlarnn yazn daha salkl geliim göstermesi için koyun krkma uygulamasna baladlar.

Koyunlarn daha güzel etlenmeleri, scaklardan etkilenmemeleri ve hastalklardan korunmalar için krkm yaptklarn ifade eden vatandalar, koyunlar çok olan ama krkm yapan kii says az olan ailelerin yardmlatklarn söylediler.

Hayvanlarn zayf kalmamalar için krkma ilemi yaptklarn söyleyen Ramazan Tatl, Bölgenin scak olmas dolaysyla bu hayvanlar burada yetiemiyor, zayf kalyor ve hatta scaktan dolay ölebiliyor. Ondan dolay hayvanlarn krklmas gerekiyor. Tabi ki krkma ileminin erken yaplmas sakncal iken geç yaplmasnda bir mahsur yoktur. Fakat geç yaplmas oluan terlemeden kaynakl olarak krkmak açsndan kolaylk salamaktadr. dedi.

KIRKMA LEMNN BAHAR MEVSMDE YAPILMASININ SEBEB SERN OLMASIDIR

Tatl, Krkma ileminin bahar mevsimde yaplmasnn sebebi ise, havalarn u an itibariyle serin olmasdr. Bu ilem yazn yaplrsa, yaz scann saçsz bir insan rahatsz etmesi gibi bu hayvanlar da rahatsz etmektedir. Ayn zamanda bu mevsimde kan dolam hzl gerçekletiinden dolay yünlerin yeniden çoalmas daha hzl gerçeklemektedir. fadelerini kulland.

KOYUNLARIN DAHA SALIKLI OLABLMES çN ONLARI KIRKIYORUZ

Hayatlarn hayvanclkla idame ettirdiklerini vurgulayan Önder Tatl, krklmayan koyunlarn ölme ihtimallerinin yüksek olduunu ifade etti.

Tatl unlar söyledi: Bizim hayatmz hayvanclkla geçiyor. Kardeim askerde olduu için onun yerine çobanlk yapyorum. Mays aylar koyunlarn krkma zamandr. Biz de bugün koyunlarmz krkyoruz. Önümüzde yaz aylar var. Koyunlarn daha salkl olabilmesi için koyunlar krkyoruz. Koyunlar krklmadnda koyunun etleri gelimez. Vücutlarndaki kanlar zarar görür, gelimez ve ölme ihtimalleri çok yüksek olur.

KOYUNLARI KIRKMAK TECRÜBE STYOR

Krkma zamann Ramazan ayna denk gelmesiyle koyunlarn krklmasnn zor olduunu belirten Tatl, Krkma zaman Ramazan ayna denk geldi. Ramazanda oruç tuttuumuz için koyunlarn krklmas biraz daha zorlayor. Geçen yl Ramazan ay gelmeden bir hafta önce koyunlarmz krktk ama bu yl Ramazana denk geldi. Koyunlar krkmak tecrübe istiyor ama örenmek isteyenler birkaç defa krktnda örenebilir. Koyunu krkmada ilk önce karn tarafndan balyoruz. çünkü koyunu oradan krpmaya balanmazsa giri yaplamyor. Koyunun srt tarafndan balanlrsa çok sknt olur ve rahat krklamaz. Bundan dolay hem hayvanlar sknt çeker hem de bizler sknt çekeriz. Bizim saymz az olduu için arkadalarmz bize yardm etmeye geldi. Allah hepsinden raz olsun. dedi.

ERKEN KIRKMA NEDENYLE HAYVANLAR TELEF OLDU

Yardmlama konusunun gelenek haline dönütüünü belirten Ersin Tatl, Amcamn ailesi yalnz balarna krkma yapamadklarndan dolay kendilerine yardm ediyorum. Evvelden beri bu ekilde yardmlayoruz. Aile fertleri kalabalk olanlar krkma ilemini kendi aralarnda hzl bir ekilde, kimseden yardm istemeksizin yapmaktadrlar. Geçtiimiz yl amcaoullarm acele edip krkma ilemini Ramazan ayndan önce tamamlamay hedeflediler. Nitekim de hedefe ulald. Fakat aradan 4 gün geçtikten sonra yamur yad ve hayvanlar üüdüler. Mecburen tüm hayvanlar eve getirdik, sobay yakarak snmalarn saladk. Bu durumdan dolay birçok hayvan telef oldu. diye konutu.

R YÜNLER VE KÜçÜKLER BRBRNDEN AYIRIYORUM

Krkma ileminden sonra yünleri topladklarn söyleyen Aysel Tatl, köyde ihtiyac olan ailelere de verdiklerini belirtti.

Tatl, Bizler buraya gelmi yün topluyoruz. Onlar kesiyor, ben de topluyorum. ri yünleri ve küçükleri birbirinden ayryorum. Bu ekilde irileri ykayp temizleyeceiz. Her yl bunu yapyoruz. Bu zahmetli, zor bir itir. Bunlar derede ykyoruz, yatak yapmakta kullanyoruz. Köyde ihtiyac olan ailelere de veriyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git