Koyun kırma dönemi başladı

Mazıdağı'nda koyun kırkma dönemi başladı

Haberler 20.05.2020 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Mazda ilçesine bal krsal mahallelerde geçimini hayvanclkla salayan köylüler, havalarn snmasyla birlikte koyunlarn krkmaya balad.

Mardin bölgesinin önemli hayvanclk merkezlerinden olan Mazda ilçesinin krsal mahallelerinde köylüler, koyunlarn temizlenmesi, serinlemesi, çeitli hastalklardan korunmas ve besicilikten elde edilen gelirin artrlmas için yünleri krkmaya balad. Koyunlarn krkmak için sabah erken saatlerinde uyanan köylüler, akama kadar günein altnda ter döküyor.

KOYUN KIRMA DÖNEM

Bu sezon koyun krkma ileminin Ramazan ayna denk geldiini kaydeden çiftçilerden Azat çetin Abi, oruç tutmalar nedeni ile zorlandklarn söyledi. Abi, 200 tane koyunumuz var, onlarn yünlerini krkyoruz. Koyunlarn scaklk nedeniyle terlememeleri ve hasta olmamalar için mays aynda krklmas lazm. Hayvanlarda yazn terleme olunca gelime olmuyor, serinlemesi lazm dedi.

Koyunlarn krklmas sonucu elde edilen tüyleri fakirlere dattklarn aktaran Abi, Elde ettiimiz tüyleri fakirlere datyoruz. Krktmz koyun yünlerinden yorgan ve yastk yaplyor, ihtiyac olan ailelere datyoruz onlar yapyor diye konutu.

KIRKIM NE AMAçLA VE NASIL YAPILIR?

Krkmdan amaç bol verim alarak ve temiz ürün salayarak daha karl koyunculuk yapmaktr. Bu amaca varmak için: hayvann tutulmasndan, yapann sarlmasna kadar tecrübe ve bilgi isteyen krkm, bu ii bilen kiiler tarafndan yaplmaldr.

Koyunlardan gömlek halinde çkarlan kirli kl örtüsüne yapa denmektedir. Bir koyundan alnan yapann tümüne gömlek veya tulum denmektedir. Yün ise yapann ykanm temizlenmi haline denir.

yi bir krkm yapmak için krkm zamann iyi seçmeli, krkm hazrl yaplm olmal, krkm titizlikle ve dikkatli yaplmal ve krkmdan elde edilen gömlekler iyi muhafaza edilmelidir.

Ana Sayfaya Git