Kredi Kartıyla Kurban Kesilir

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurbanla ilgili sıkça sorulan sorular bölümünde yer alan fetvalarına göre, İslam dininde sık uygulanan kurban kanının alına sürülmesi gibi bir adet bulunmadığına dikkat çekilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

Haberler 17.08.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban kesmekle mükellef olan ahs, kurbanlk hayvan nakit olarak alabilecei gibi kredi kartyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu balamda bedelin kredi kartyla ödenmesi kurbann shhatine engel tekil etmez. Ancak, kredi kart borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli ileme dümemek gerekir. Kredi kartyla vadeli olarak kurban alrken, vadeyi bankann uygulamas halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli ilem sebebiyle ayr bir günah söz konusu olaca için bundan saknmak gerekir. Kurban kesmek, akl sal yerinde, ergen , dinen zengin saylacak kadar mal varlna sahip olan bir müslümann yerine getirecei mal bir ibadettir ster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbann pein satn alabilecei gibi, borçlanarak da satn alabilir. Bu, kurbann shhatine engel tekil etmez. Ancak , faizli borç almas durumunda faiz verme yasan iledii için günaha girmi olur. Kendi imknlaryla kurban kesemeyecek olanlarn böyle yöntemlere bavurmalar dinen uygun deildir. Kurban, Allaha yaknlama niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç kiinin kendi mülkiyetindeki hayvan kurban etmesi ile gerçekleir Mülkiyet, hayvan bizzat yetitirme, hibe veya miras yolu ile olabilecei gibi satn alma yolu ile de gerçekleebilir. Esasen vadeli sat caizdir. Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satn alnan bir mal, alcnn mülkiyetine geçtiine göre, bu yolla alnan bir hayvann kurban edilmesinde bir saknca yoktur.

Kesilen kurbann kanndan alna sürülmesi dinimizde var mdr? sorusuna verilen yantta, Kesilen kurbann kannn alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynaklarn hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut deildir. Halkmz arasnda yaygn olan bu uygulamann baka kültürlerden girdii anlalmaktadr. Dolaysyla terk edilmesi gerekir denildi.

KURBANIN KESM ÖNCES SÜTÜ VE YÜNÜNDEN YARARLANILMAZ

Yöneltilen Kii besledii ve kurban olarak kesmeyi kararlatrd bir hayvann sütünden veya gücünden yararlanabilir mi? sorusuna verilen yantta öyle denildi:

Bir kimse, kendi evinde besleyip büyüttüü bir hayvan, kurban olarak keseceine karar verse; bu hayvann gücünden veya dii ise sütünden yararlanabilir. Fakat kurban olarak alnan bir hayvann kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanmak uygun deildir. çünkü bu durumda hayvan satn alnmasndan itibaren kurbanlk olarak belirlenmi olmaktadr. ayet, böyle bir hayvandan yararlanlmsa, yararlanma bedeli sadaka olarak verilmelidir.

Diyanet leri Yüksek Kurulu, ibadetlerin ekil, artlar, hikmet, amaç ve gerekçeleri de bulunduunu bildirirken, badetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayr düünülmesi mümkün deildir. Dier taraftan ibadetler ancak emredildikleri ekliyle yerine getirilir. Her ibadetin bir yapl ekli vardr. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvann usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir denildi.

Ana Sayfaya Git