Kripto paraya hukuki düzenleme

“Kripto para piyasalarında manipülasyona karşı hukuki düzenleme şart”

Haberler 14.09.2021 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kripto para piyasasndaki dalgalanmalara sebep olan spekülatif ticareti ve yasa d faaliyetleri engellemek için hukuki düzenleme yaplmasnn art olduunu söyleyen Avukat Muharrem Murat Aydar, Baz ülkeler, mevcut veya yeni düzenlemeler kapsamnda kripto para piyasalarn düzenlemeye balad. Türkiyenin de manipülasyonu engellemek için kripto para piyasalar üzerinde düzenleme yapmas art dedi.

Avukat Muharrem Murat Aydar, kripto para birimleri, dolar gibi bir ödeme arac olarak olmadn, kripto para piyasalarndaki dalganlanmalardan dolay spekülatif varlklarm gibi görüldüünü kaydetti. Manipülasyonun hemen hemen her tür varlkla mümkün olduunu söyleyen Avukat Aydar, kripto paralar, tahviller veya hisse senetlerinden daha hassas olduunu belirtti. Avukat Aydar, çünkü çok az insan çok büyük miktarda kripto paray elinde tutar. Örnein en çok bitcoine sahip bin hesap, var olan tüm Bitcoinlerin yüzde 40n elinde tutuyor. Büyük miktarda Bitcoine sahip olan bu hesaplarn sahiplerinin çou birbirlerini tanyorlar. Fiyatlar artrmak veya azaltmak için koordineli eylemlerde bulunup piyasay çok rahat bir ekilde manipüle ediyorlar ve kripto para piyasalarnda gerçek bir düzenleme olmadndan yaptklar bu manipüle ilemleri yasa d olarak bile görülmüyor dedi.

BAZI ÜLKELER KRPTO PARA PYASASINI DÜZENLEMEYE BALADI

Mays 2018de ABD ve Kanada, hileli kripto para ticaretini engellemek için Kripto Tarama Operasyonu adl soruturma balattn söyleyen Avukat Murat Aydar, 2017ye kadar kripto para ticaretinin yüzde 90 çin kripto para borsalar araclyla gerçekletiini belirtti. Aydar, çin 2017den beri kripto para ticaretini yasaklam durumda ancak yasaklanm olmasna ramen insanlar bir boluk bulup kripto para ticareti yapmaya devam etmekte. Ülkeler tüketicileri korumak için birlikte çalmak zorunda kripto para piyasalarndaki manipülasyonlardan dolay bir çok tüketicinin madur. Kripto paralar üzerindeki manipülasyonlarn büyük çounluu az sayda düzenlemeye ve gevek yaptrma sahip ülkelerde gerçeklemekte bu sebeple muhtemelen açlan soruturmalar, güçlü kurallar olmayan dier ülkeleri de kapsayacaktr. Kripto para piyasalar uluslaras piyasalar olduundan ülkeler, tüketicileri korumak için birlikte çalmak zorundalar ifadelerini kulland.

KRPTO PARA PYASALARI VAH BATI OLDU

Birçok kripto para biriminin fiyat çizelgelerine bakldnda, genellikle ilk günler çok keskin art olduuna ve bu artlardan sonraki ani düülerde çou kiinin ne olduunu anlamadan paralarn kaybettiine dikkat çeken Avukat Aydar, piyasalar var olduundan beri manipülasyon yapldn vurgulad. Avukat Aydar, Ancak piyasalarn youn bir ekilde izlendii ve düzenlendii geleneksel piyasalarn aksine, kripto para piyasalar resmen vahi batya dönmü durumda. Gerçek olmayacak kadar iyi gözüken frsatlara kar dikkatli olun. Yatrmclar için olmas gereken temel yaklamn temkinli yaklam. Gerçek olmayacak kadar iyi gözüken frsatlara kar dikkatli olmanz art. lem yaptnz kripto para borsalarnn sahte alm satm ve türlü dier dolandrclklarn kar temkinli olmalsnz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git